ZPRÁVY OD AURORY

ZPRÁVY OD AURORY

Redaktor Basketmagu Petr Hamták je v Petrohradu a jeho očitá svědectví si můžete přečíst i na našem webu. 

Když nymburský tým přirazil v pro hráče super pohodlném klubovém busu domácího Spartaku k hotelu Courtyard Marriott, na druhém břehu řeky Něvy ohromné hrozny reflektorů právě osvětlovaly ataky petrohradského Zenitu. Účastníka Ligy mistrů, který se ve své napěchované pevnosti pokoušel ztéci obranu Dynama Moskva. Na fotbal však český podkošový mistr neměl čas. Jen se ubytoval, už seděl v kožených autobusových sedačkách opět a mířil do tréninkové haly na večerní přípravu, startující v půl osmé místního času. Aréna Jubilejní z roku 1967 pro 7700 diváků, kde v neděli odpoledne Nymburk vstoupí do VTB ligy, v tu dobu nebyla volná.
Petrohrad

Bývá totiž zřejmě pěkně vytížená. Na jejím kluzišti v minulosti trénovaly i takové krasobruslařské superstars jako Alexej Jagudin nebo Jevgenij Pljuščenko. 
Petrohrad
Mimochodem – hokejový celek petrohradského SKA, řízený českým playboyem Říhou, v sobotu triumfoval v Ufě. A že je město Čechům skutečně zaslíbené, dokazují i další fakta: Vlastimil Petržela tu jako první zahraniční kouč v 86leté historii fotbalového Zenitu dosáhl nebývalé slávy i díky českým hráčům a lvi s hokejkami a helmami tu v roce 2000 slavně triumfovali na mistrovství světa. Vítejte v pětimilionové všesportovní metropoli Ruské federace – Sankt Petersburgu, pro dříve narozené - v Leningradě. 

Původce tohoto názvu na město prostřednictvím své vysokánské sochy ostatně dozírá i dnes. 

A právě v Petrohradě začne nová kontinentální odysea týmu ČEZ Basketball Nymburk. VTB ligu by podle kvality protivníků šlo v klidu překřtít na "Malou Euroligu". A ví to i kouč Ronen Ginzburg. 

"Každý říká, že po Eurolize to je druhá nejlepší soutěž. Stačí se jen podívat na to, kolik týmů z ní je aktuálně v Eurolize (4) nebo v Eurocupu (7). Z hráčů už dnes bylo cítit stoupající vzrušení ze vstupu do takové soutěže. Je to vážně něco a my jsme na to pyšní. A pro mě osobně bude napínavé sledovat, jak na tuto úroveň hráči zareagují a jak se s ní vypořádají," říkal kormidelník v sobotu odpoledne na palubě amerického vzdušného přepravníku, kdesi vysoko nad ruským územím.  


Síla prvního soupeře v soutěži je velká. Jen to potvrzuje úspěšně zvládnutá kvalifikace o Eurocup a hlavně jeho pár dní starý triumf nad hlavním favoritem ligy CSKA Moskva - za podpory téměř pěti tisíc diváků, natěšených i na návrat bohatýra Andreje Kirilenka v dresu moskevského super týmu. 

"Mají čtyři až pět hráčů, co hráli bez problémů Euroligu. Ostatní jsou špičkou eurocupové úrovně. Ještě včera přidali nového hráče (guarda Zavorujeva), jejich rozpočet má bezbřehé možnosti," podotýká trenér.

Ony možnosti klubu přiblížil v nedávném vyjádření jeden z šéfů Spartaku. Ten vyvracel spekulace o nabídce Kirilenkovi v hodnotě 12,5 milionu dolarů na dva roky slovy o tom, že taková částka by ani nebyla reálná, když to představuje víc než dvouroční budget klubu. Pokud bychom tedy odhadli, že finance na jednu sezonu se pohybují kolem 6 milionů, dostali bychom se k sumě blížící se 110 milionům korun.
Petrohrad - tréninková hala
Klub založený v roce 1935 však míří stále dál – v polovině příštího roku by měl dostat do užívání novou "multi-funky " arénu pro 7000 diváků v hodnotě půl miliardy korun. (na snímku) Když uvážíme novou hokejovou arénu pro MS 2000, můžeme zdejším sportovcům jen tiše… pogratulovat k takto luxusním podmínkám.

Z petrohradské soupisky vyčnívají dvě jména: Beverly a Halperin, dva hlavní ředitelé veškeré hry týmu. "Jsou pro ně zcela klíčoví. Dokážou zajistit body, ale v rámci jejich herního systému umějí zapojit i ostatní hráče. A právě jejich styl musíme zastavit a narušit," burcuje Ginzburg.

Kouč tak na večerním tréninku v nácvikové fázi vysvětloval, že obě zmíněné opory hrají nejčastěji pick and roll, podrobně popisoval, jakým typem a směrem přihrávek je zakončován, na jaký typ pokračování akce musí být připraveni podkošoví hráči, kdy se budou clony smět přebírat dlouhými hráči, kdo z dvojice Beverly – Halperin nemá rád fyzickou hru. Rozehrávač Lawrence byl třeba výslovně upozorněn na extrémní rychlost Beverlyho a jeho klamavé pohyby před začátkem úniku. 

Vedle kouče Juriho Zdovce stojí za velkou zmínku ještě jeden člen sestavy – rodák z Jeseníku, mládežnický reprezentant a medailista z velkých akcí v dresu Řecka, Hráč s největším zlepšením řecké ligy 2006 a číslo 57 draftu NBA ze stejného roku - pivot Loukas (Lukáš) Mavrokefalides. Ten se letos klubu upsal na dva roky za víc než milion eur, což bylo víc, než mu mohl nabídnout nyní finančně oslabený dosavadní chlebodárce Olympiacos.

"Petrohrad umí být silný zvenku i zpod koše, ale proti nám se bude jistě snažit využít víc hru dolů," naráží kouč na svou momentálně tříčlennou podkošovou vozbu Nečas, Benda, Wilson a absenci skutečně velkého těla. Tedy absenci – s týmem při zranění Naymicka odcestoval i zřejmě nejvyšší žijící Slovák Martin Miklóšik, ale ten jel k řece Něvě hlavně proto, aby zažil atmosféru tak velkého zápasu. Pravděpodobnost jeho aktivního zapojení není velká. 

Naopak velmi bude zapojen již opět zdravý křídelník Pumprla, který dostal ostrého koňara do stehna ve finále kvalifikace o Euroligu a kvůli krevní sraženině 10 dní nemohl ani trénovat. Po jediném dni přípravy se opět zapojil až do zápasu NBL s Plzní.   

Až za týden čeká kontrola zraněného prstu (zlomeného při tréninku před startem kvalifikace o Euroligu) Drewa Naymicka, u něhož kouč předpokládá návrat do akce v horizontu tří týdnů. Klub teď hledá dočasnou, nicméně solidní "záplatu" pod koš. "Z okruhu volných hráčů ale není mnoho těch, co by byli v rámci našeho rozpočtu," informoval kouč.

A dodal, že na začátku sezony je citelný problém, že vhodných a kvalitních hráčů obecně není na trhu moc. Navíc k dispozici jsou spíš guardi na perimetr. Podkošoví borci jsou těžká "podpultovka". "A ti hráči bez angažmá to vědí. Vědí, že i když často nejsou kdovíjaká špička, ty týmy je potřebují, takže situace také náležitě využijí," zdůraznil kormidelník.   

Nymburk před sezonou v záplavě agentských emailů obdržel nemálo nabídek i na angažmá hráčů ze zhruba osmého devátého a vyššího místa rotace týmů z NBA. Nakonec ale na žádnou nereflektoval.

 

"Většina těch hráčů byla mimo naše možnosti, ale my jsme se zároveň rozhodli nebrat hráče z NBA, dokud nebude zrušena celá sezona. Na měsíc dva jsme sem nikoho angažovat nechtěli. Ti hráči by samozřejmě žádali uvolnění ze smlouvy v případě zahájení NBA, nemluvě o těch pod běžícími kontrakty," vysvětluje Ginzburg a doplňuje ještě jedno proti:

"Když vezmete hráče z NBA, neznamená to automaticky příchod spasitele nebo nějakého zázračného kouzelníka. To jste mohli vidět i na případu Besiktase, který ani Deron Williams nedokázal protlačit do Eurocupu."

Ve skupině VTB ligy mimo jiné čekají Nymburk dva pikantní zápasy proti exoporám. Už příští týden doma proti Mariupolu Rada Rančíka a 11. 11. 2011 proti sibiřskému Krasnojarsku Afika Nissima.

"Krasnojarsk začal sezonu dobře, postupem do VTB ligy i Eurochallenge Cupu (ve dvojzápase ze 17bodové porážky v prvním utkání na půdě soupeře), teď ale schytal porážku o 32 bodů od CSKA. Afikovi některé zápasy vyšly, další ne. Až proti němu budeme hrát, budeme vědět o jeho přednostech, ale i o slabinách, které se budeme snažit využít. Do té doby nás ale čeká ještě asi tisíc zápasů," směje se kouč.

Už ve čtvrtek však přijde na řadu největší duel dosavadní nymburské pohárové historie – souboj v Moskvě s mocným, bohatým a úspěšným euroligovým gigantem CSKA. "Je to tak, bude to ještě větší než s Partizanem," připomene kouč bitvu, která byla dosud hlavním měřítkem všeho ostatního.


Mezi veleutkání v Petrohradě a Moskvě si ovšem tým ještě odskočí do kolínské haly k zápasu s černým koněm dosavadního průběhu sezony NBL. 

"Los VTB ligy pro nás nebyl moc šťastný. Hned na začátku máme tyto dva vynikající týmy," trochu mrzí nymburského lodivoda.

Kouč přiznává, že by byl radši, kdyby se s CSKA hrálo v Česku. "Aby si to lidé užili na vlastní oči. A my bychom měli šanci na nějakou pořádnou senzaci." 

"Tenhle zápas je jedním z důvodů, proč se Nymburk rozhodl jít opět do tří soutěží a hrát víc zápasů, než letos čeká na týmy v NBA. Víme, že za to určitým způsobem i zaplatíme (například v podobě extrémní únavy a zranění), protože hráči jsou také jen lidi a takovou nálož někdy nepůjde zvládnout," dodává trenér, kterého se i kolegové ze zahraničí vyptávají, jak mohl klub jít do tak vražedného programu. "Ale naši odvahu zároveň oceňují." 

Ginzburg "v Evropě" vidí jen jeden další tým s porcí kolem 80 a více zápasů v sezoně 2011/12 – Maccabi Tel Aviv. To se vedle domácí soutěže a Euroligy rozhodlo i pro návrat do NLB alias Adriatické ligy, v níž už jednu sezonu v minulosti působilo.

A první úskalí rychlého sledu zápasů poznal izraelský super klub už na začátku sezony, i v sestavě s 15 muži, z nichž nicméně někteří cizinci kvůli překročení kvóty nemohou hrát izraelskou ligu.

Maccabi se v rámci domácího poháru utkalo v několika dnech se třemi protivníky. "Čtvrtfinále vyhráli o padesát a každý říkal, jak budou všechny drtit. Pak přišel silný Jeruzalém a vítězství už jen o dvacet a ve finále se slabým Holonem už zvítězili se štěstím jen o čtyři," zdvihá obočí Ginzburg.

A z Izraele ještě na skok do Petrohradu. Křídelník Pavel Pumprla si ještě v Česku od trenérů vyžádal ze studijních i zájmových důvodů video se záznamem duelu Petrohrad – CSKA. Podle všeho jako jediný z týmu.

Přiznal, že výsledek ho hodně překvapil a chtěl vědět, jak k němu došlo. "Na CSKA byla vidět nerozehranost, na rozdíl od soupeře šlo o jeho první ostrý zápas sezony. Hru Petrohradu, jehož soupiska odpovídá kvalitnímu eurocupovému týmu, tahali Beverly s Halperinem, kteří hodně hráli s míčem a vytvářeli situace pro sebe i ostatní. Za CSKA držel míč nejvíc Teodosič, který při tom ovšem dokázal být produktivní a efektivní. Naopak ne tak výrazný byl Kirilenko."

V neděli úderem páté petrohradské se v české premiéře ve VTB lize uvidí už mnohem víc.

Převzato ze serveru www.basketmag.cz
Foto - Ondřej Šimeček 

 
vloženo: 16.10.2011 07:29 / přečteno: 12773x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.