PETR S PETREM

PETR S PETREM

Petr Hamták a Petr Benda spolu ve stínu Ermitáže zasedli k rozhovoru pro Basketmagazin. Abyste nemuseli článek hledat na jiném webu, přečtěte si ho tady.  

Měl po chutné večeři i po stejně vydatném nočním videobriefingu s trenéry. V ruce držel dvě "á-čtyřky", potištěné z obou stran informacemi o soupeřích. Prakticky všechny individuální statistiky a pak ještě tři až pět údajů o hlavních přednostech, případně slabinách jednotlivých hráčů, včetně jejich oblíbených pohybů před únikem a střelbou. Pro Petra Bendu jsou zásadní informace nejen o podkošových hráčích, ale i o mužích z perimetru, které musí mnohdy přebírat při pick and rollech. Proti Petrohradu ví, že ze dvou klíčových rozehrávačů bude moct přebírat Halperina, ale už ne Beverlyho. "Ten už je moc rychlý," pravil noc před vstupem Nymburka do blyštivé VTB ligy.      

Petře, stihnete v té smršti zápasů ještě vnímat, že začíná něco úplně jiného a že vstupujete do nové soutěže?
Ale jo, každý to cítí. Víme, že tam budou hodně kvalitní týmy, ne-li lepší než byly ty v Adriatické lize. A to napětí před prvním zápasem v nové soutěži je vždycky znát. Každý očekává, jaké týmy proti nám budou nastupovat. Za vše hovoří, když tam máme dva euroligové soupeře a další eurocupové. O té kvalitě se přesvědčil i CSKA, který na úvod prohrál právě s Petrohradem. 
Díval jste se zájmově dopředu, co vás tady čeká, zjišťoval jste si cokoliv o soupeři? Nebo jste čekal až na meeting, briefing, brainstorming s trenérem?
(směje se) Ne, ne, já vždycky čekám až do poslední chvíle na to, co nám řekne trenér a co nám ukáže na videu.
Co řeklo první video večer před zápasem?
Mně to ukázalo, že to bude fyzicky hodně náročný basket, neboť ten tým se opírá o rozehrávače a střílejícího rozehrávače Beverlyho a Halperina, přes které jde většina útoků. Ve většině případů hrají pick and roll s pivotem nebo čtyřkou. Oni dva mají míč do posledních vteřin útoků.
Kromě kolegy Pumprly si ještě někdo jiný žádá dopředu nějaký zápas příštího soupeře na videu?
(směje se) Nevím o něm. Já jsem překvapen, že i Pompo si o něj řekl, protože to dřív nedělal. Asi šel do sebe. (další smích) Většina hráčů čeká až na výklad trenérů, protože kdybychom si měli půjčovat video před každým zápasem, neděláme nic jiného, než že sedíme u televize.
Ten prakticky jen den, možná den a půl před zápasem s několika videosekvencemi a dvěma tréninky vám běžně stačí, abyste byli na soupeře připraveni a pamatovali si, co máte?
Stačí to a je to tak nejlepší, když to do nás trenéři naperou těsně před zápasem. Lepší než se připravovat čtyři pět dní. Co jsem v Nymburku, ten den a půl byl vždycky. Pokud jde o mě, já se na videu ani tolik nedívám na soupeřovy akce, ty si rozebíráme na tréninku. Spíš se snažím pochytat něco o tom, jak ti hráči hrají, kdo tam je nebezpečný, jaký typ pohybů používají k zakončení nejčastěji.  

 

A s koncovou sirénou zápasu předpokládám, že zatáhnete za splachovadlo a všechny informace z hlavy vytěsníte.
Tak nějak. (rozesměje se) Já to tak praktikuju a myslím, že to je nejlepší.

Když trochu odbočím, bude přípravě na Kolín, který vám zápasový program uchystal mezi dvojici veletýmů Petrohrad a CSKA, věnovaná podobně výrazná pozornost, nebo se vše na NBL prochází ve zrychleném režimu?
Ne ,ne, ne. Obecně platí, že na NBL máme jedno video a na Eurocup nebo dřív Adriatickou ligu jsme měli dvě. Ty akce soupeře se ale procházejí pečlivě na každého stejně.
Když při tom množství cest a zápasů máte méně tréninků, na co to má největší vliv? Je to hodně znát třeba na úspěšnosti střelby?
Je to určitě znát na sehranosti. Nymburk většinou vymění po sezoně více hráčů a my na začátku té další potřebujeme hodně tréninků, abychom se spolu sžili. Pokud ty zápasy jsou v takovém tempu, tak na tréninkovou hru 5 na 5 není moc času. Týmová hra tím možná trochu trpí. Ani ta střelba zatím není ideální. Na zápasech venku se musíme hlavně snažit zvyknut si co nejdřív na halu, snažit se co nejvíc střílet a sžít se s tím prostředím. Víc s tím neuděláme.
Jak vidíte ve světle vítězství Petrohradu nad CSKA šance v zápase a celkovou hratelnost Spartaku?
Čeká nás těžký soupeř. My jsme ale nabuzení vítězstvími z kvalifikace o Euroligu, víme, jaká síla v nás je, a pokud dodržíme taktické pokyny a předvedeme dobrý výkon v obraně, nejsme bez šance. I když venkovní zápasy jsou o něčem jiném než ty domácí. 
Pojďme o 4 dny dál. Ve čtvrtek vy osobně narazíte o "pár kilometrů" dál na pány Krstiče, Lavrinoviče nebo Chauna. Berete to tak, že duel s CSKA bude to nejvíc, co zatím na pohárové scéně Nymburk zažije?
Myslím, že stačí říct jen ta čtyři písmena. Každý hráč by si proti CSKA aspoň jednou chtěl zahrát a nám se to splní. Budeme mít možnost s nimi hrát dokonce dvakrát. S takovým soupeřem, pokud nehrajete Euroligu, se málokdy máte možnost setkat a nám se to teď podaří. Budeme si to chtít hodně užít, ale je to ještě daleko.
Jde říct - na koho už jiného, když ne na CSKA, by měla v domácím zápase v Pardubicích přijít návštěva atakující deset tisíc?
Sám budu v očekávání, kolik lidí dorazí. Jde o mnohonásobného účastníka Final-4 Euroligy a jejího několikanásobného vítěze. To je myslím mimořádné lákadlo pro celou Českou republiku.
V úterý, ještě před soubojem s tímto týmem, budete muset zvládnout duel s kolínskými Zuzákem, Machačem a spol. Jaký bude ten skok z Petrohradu do Kolína a z Kolína zase do Moskvy?    
Já to tak neberu, snažím se nedívat na jména soupeřů, spíš se zaměřuju na svoji hru.  Nechci se nervovat tím, kdo proti mně stojí na druhé straně.
Navozujete si tedy stejně slavností moment jako na zápas na CSKA i před utkáním v Kolíně nebo kdekoliv jinde?
Ano, přesně tak. Dělat to jinak a nepřistupovat ke každému zápasu tak jako v Eurocupu nebo Adriatické lize, může to hodně špatně dopadnout a i na tom výkonu by to pak bylo znát.

 
zdroj: www.basketmag.cz 

 
vloženo: 16.10.2011 11:12 / přečteno: 12695x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.