NEPROPADEJME TRUDOMYSLNOSTI,

NEPROPADEJME TRUDOMYSLNOSTI,

nabádá slovy velkého Cimrmana sportovní ředitel a basketbalový odborník Michal Ježdík všechny, kteří sledují naši účast ve VTB lize.  

V posledních dvou letech jsme hráli dvě nadnárodní soutěže VTB ligu a Adriatickou ligu. Mohl byste tyto soutěže porovnat?

Předně řekněme, že účast Nymburka v těchto soutěžích je logickým vývojem družstva. Je to stejné jako u obchodní firmy, která se rozvíjí a hledá nové prostředí pro svůj produkt. Tím našim produktem je basketbal.

Adriatická liga byla prvním krokem. Týmy z této soutěže se opírají o menší počet zahraničních hráčů, pokud počítáme všechny hráče bývalé Jugoslávie za domácí. Je to velká příležitost pro mladé hráče, kterých je na soupiskách významný počet a hlavně dostávají výrazné herní příležitosti. Druhou specifikou bylo nepříjemné cestování. Sice vzdálenosti jsou kratší než nyní ve VTB lize, ale ne ve všech destinacích bylo letiště, a tak bylo nutné ještě výraznou část cesty absolvovat autobusy. To výrazně zvyšovalo únavu hráčů. Z průběhu a výsledků bylo vidět, že kvalita týmů byla na podobné úrovni jako Nymburk a o výsledcích rozhodovala často aktuální forma soupeřů.

VTB liga je soutěží velice kvalitních týmů, které mají nesrovnatelně lepší ekonomický základ a velmi dobré podmínky pro přípravu, tedy nejen haly, ale i zázemí pro hráče, široký trenérskou sestavu. Týmy ve VTB lize mají většinou v kádru vynikající individuality. Soupisky jsou založeny na zkušených veteránech a v hojném počtu jsou to zahraniční hráči. Prim v těchto týmech hrají cizinci až na úrovni NBA, jako například Kirilenko nebo Krstić, nebo hráči, kteří hráli Euroligu nebo Eurocup. V tomto případě by byl seznam hodně dlouhý. Přesto jmenujme například Teodosiće, MVP Euroligy nebo jednoho z klíčových hráčů stříbrné Francie z letošního ME Ali Traoreho. Tito hráči se letos objeví na palubovce v Česku a byla by rozhodně škoda, kdyby fanoušci propásli jedinečnou příležitost vidět je naživo.   

Nymburk začne zanedlouho porovnávat svou kvalitu s dalšími týmy v rámci Eurocupu. Nabízí se srovnání VTB ligy a druhé nejlepší evropské klubové soutěže Eurocupu. Jak by dopadlo?

Podle mého názoru je VTB liga v průměru silnější soutěží než Eurocup. Těžko bychom hledali slabší tým než některá družstva ze čtvrtého koše z losování Eurocupu. Stačí se podívat, jaké týmy neprošly kvalifikací o VTB ligu – litevský Šiaulai nebo polský Anwil.

Sice cestování je relativně snazší, ale hráči musí překonávat časový rozdíl několika časových pásem. Může to nějak ovlivnit výkon hráčů?

Myslím si, že jedna až tři hodiny časového posunu se dají díky dobrému plánování tréninků a celého režimu na zájezdech zvládnout bez problémů.

Je pro tým Nymburka náročné přepínat mezi VTB ligou, Mattoni NBL a posléze ještě Eurocupem?

Nymburk je zvyklý startovat ve dvou soutěžích už hezkou řádku let a neměl by to být problém pro žádný evropský tým, který se chce etablovat na kvalitní klubové scéně. Hrát ale ve třech soutěžích je úplnou novinkou pro hráče, pro trenéry i celý realizační tým. Je to náročné především na logistiku tréninkového procesu nebo na skautování soupeřů. Mezi zápasy nezbývá trenérům mnoho času na přípravu, hráči musí vstřebat velké množství informací o silných a slabých stránkách svých protihráčů.

Už jsme se setkali se čtyřmi týmy VTB ligy a ani u jednoho nebyl ruský trenér. Kde jsou?

Rusko je země, která neprodukuje, až na výjimky, špičkové trenéry. Kluby, jak už jsem říkal, mají kvalitní veterány a k nim angažují renomované evropské trenéry, kterým vytváří adekvátní podmínky a oni vytváří tlak na hráče, protože nejsou spojeny s místním prostředím. Podíváme-li se podrobněji na realizační týmy družstev, najdete zde i ruské trenéry, kteří se od svých známějších kolegů učí.

Všechny zápasy jsme ztratili v koncovce. Čím to je?

Jedním z důvodů je síla soupisek našich soupeřů. Minimálně deset hráčů má zkušenosti s elitním evropským basketbalem. Zatím jsme hráli proti soupeřům, kteří byli lepší, co se týče dovedností a zkušeností hráčů. My musíme být lépe takticky připraveni a pak je můžeme porazit. Ovšem musíme v každém zápasu hrát na hranici možností a to jak po týmové linii tak individuální. Pokud jeden z článků vypadne, byť to bude jediný hráč, přinese to pochopitelně velké těžkosti.

Jaké pozitivum jste spatřoval v zatím odehraných zápasech?

V určitých fázích utkání proti Spartaku, CSKA i Mariupolu, kteří mají soupisku jako celek kvalitnější než je naše, jsme schopni konkurovat. Našim úkolem je, abychom oscilaci mezi horším a výborným výkonem v rámci jednoho zápasu, měli s co nejmenší výchylkou. Abychom se nepropadali v hluchých místech tak hluboko a na dlouhý čas. To je ovšem velice těžký úkol pro všechny zainteresované – hráče i trenéry.

S jakými vyhlídkami hledět do dalších několika kol?

Hlavně nesmíme propadat panice. Náš los ve VTB lize je velice těžký, z prvních osmi zápasů hrajeme šestkrát venku. Našim hlavním úkolem musí být nyní adaptace na basketbal, se kterým se budeme v této soutěži potkávat. Že bude náročnější než česká liga, jsme věděli, ale že bude ještě náročnější než Eurocup, to jsem já osobně nepředpokládal. Proto bych apeloval na všechny naše fanoušky v duchu Járy Cimrmana: nepropadejme trudomyslnosti.

Po Vánocích se sejdou dvě kladné vlny. Jednak bychom už měli být lépe adaptováni na úroveň VTB ligy a také budeme hrát více zápasů doma. Bylo by asi chybou být v tomto čase „na dně“….

Pochopitelně. V tomto by nám měl pomoci start v dalších dvou soutěžích. Zatímní neúspěchy ve VTB lize bychom měli nahrazovat vítěznými zápasy ať už v Mattoni NBL nebo později v Eurocupu. Každou minutu, kterou hráč tráví na palubovce bez ohledu na to, zda je to nejmladší Kříž nebo nejstarší veterán Sokolovský, musí ve prospěch týmu věnovat sto procent svých dovedností, ať je to na minutu nebo na čtyřicet minut. 

 
 
 
vloženo: 01.11.2011 17:13 / přečteno: 11060x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.