POSBÍRÁNO PO ZÁPASE

POSBÍRÁNO PO ZÁPASE

Přečtěte si, s jakými pocity se vyrovnávali aktéři středečního utkání proti CSKA Moskva (článek bude průběžně aktualizován) 

Jonas Kazlauskas - trenér CSKA 

Předně bych chtěl pogratulovat týmu Nymburka k vítězství. Také se musím omluvit za svůj tým. My jsme nehráli špatně, my jsme hráli příšerně. Nemůžeme hrát, tak jako jsme hráli dnes…  Jako by pod dojmem, že jsme bez našich čtyř opor, měl tým pocit, že jedeme jen na nějaký výlet. Je mi to líto nejen z titulu předvedeného výkonu, je mi to i líto kvůli divákům, kteří se na zápas přišli podívat. Ne, nemám slov.   

Je to poprvé, co jste nechali takové množství kvalitních hráčů doma? Nelitujete toho teď?

Byla to dobrá příležitost, abychom zjistili, zda jsme schopní hrát bez stěžejních hráčů. V současné chvíli máme tři zápasy venku a já nechtěl nechávat své hráče tak dlouho pospolu, aby to v týmu fungovalo. Po dnešním zápase bych nebyl naštvaný, pokud bychom prohráli o dva až pět bodů, ale takový propadák je neakceptovatelný. Podívám-li se na statistiky, vidím tam některá otřesná čísla jako 32% střelba za dva body a 57% z čáry trestného hodu. Tak jsme nehráli ani vloni, kdy jsme měli mnohem horší tým.

Jaký pocit ve vás zanechal tým Nymburka?

Nymburk hraje hodně otevřenou hru, střílí hodně z dálky a má rád hru jeden na jednoho. Při takovém způsobu hry musíte být na soupeře hodně soustředění. Pokud jen na okamžik polevíte, Nymburk vás vždy ztrestá. Nymburk je dobrý tým, což potvrzuje postupem do play-off Eurocupu , stejně tak jako ve VTB lize.

Můžete popsat, co se dělo v šatně po zápase?

Co se doma uvaří, to se doma sní.
 
Ronen Ginzburg - trenér Nymburka

Bylo to něco skvělého, co jsme zde viděli. Kdybych to měl porovnat s fotbalem, je to stejné jako kdyby Viktoria Plzeň porazila Manchester United 3:0. Každý hráč na palubovce i lavičce, každý člen realizačního týmu i fanoušci si budou tento okamžik pamatovat. I když CSKA přijelo bez několika hráčů, stále je to euroligový tým nejvyšší kvality. My letos prožíváme vynikající sezonu. Přestože máme v nohách velkou spoustu zápasů, dokáží mě hráči na palubovce mile překvapit, protože stále přichází s vynikajícím entusiasmem a odhodláním hrát. Dnešní výhra není jen prosté vítězství, je to výhra nad CSKA. To, co jsme dnes předvedli je vynikající nejen pro náš klub, ale i pro basketbal v České republice a pro všechny fanoušky.    

Jaká byla strategie před zápasem a na druhý poločas?

Před začátkem zápasu jsme věděli, že nemůžeme pokrýt všechny silné stránky soupeře, protože jich je hodně a protože nemáme dostatek hráčů pod košem. Obranu podkošového území jsme se snažili řešit jiným způsobem, ale v prvním poločase to tak dobře nefungovalo, protože jsme se dostávali do problémů s fauly. Do druhého poločasu jsem naordinoval zónu, tak abychom lépe uchránili podkošový prostor a donutili soupeře střílet z dálky. To někdy funguje, někdy ne… dnes to ale fungovalo dobře. V útoku jsme se dokázali prosadit rychlými protiútoky a snadnými koši. Věděli jsme, že nemůžeme hrát pět na pět celých čtyřicet minut. Rád bych ještě poděkoval svému asistentovi Orenu Amielovi, za skvělý skauting nejen tohoto zápasu.    

Kdy jste začal tušit, že vítězství je na vaší straně?

Bylo to ve čtvrté čtvrtině, když jsem se podíval na hráče a lavičku CSKA, kde jsem viděl jejich šokované tváře. Věděl jsem, že pokud překonáme ještě dvě, tři minuty tak dobře bránit podkošové území, že budeme úspěšní.

Co říkáte tomu, že nepřijeli se všemi oporami?

Myslím, že teď je to všem v CSKA líto, že je nevzali k nám. Uvědomme si ovšem, že to co jsme viděli na lavičce Moskvy je stále alespoň dvacet miliónů euro. Třeba Gordon, který byl před dvěma roky MVP Euroligy, viděli jsme Sami Meiju, který byl MVP francouzské ligy, legendy evropského basketbalu Lavrinoviče, Šiškauskase, dále Šveda, Kauna… Co jméno to kvalita, ale proti nám se neprosadili.  

Co se stalo s Petrovým kolenem?

V současné chvíli nevíme, snad budeme moudřejší zítra po vyšetření u lékaře.

 
Jiří Novotný – bývalý hráč Nymburka

Byl to svátek basketbalu, nádherný zápas. Myslím, že nikdo před zápasem nečekal, že takhle dopadne. Už jen prostá výhra nad nejlepším celkem v Evropě je strašně cenná. Dnes to byl velký večer pro Nymburk.  I když CSKA nepřijelo v plné sestavě, určitě nepřijeli do Nymburka prohrát.

Co se ti líbilo na hře Nymburka?

Nymburk hrál velice dobře v obraně, byli trpěliví v útoku a skvěle zvládnutý konec utkání. Myslím, že Nymburk neměl dnes slabé místo.

Kde se podle tebe zápas rozhodl?

Nymburk v podstatě po celý zápas nepustil CSKA před sebe. A pokud byli hosté ve vedení, bylo to jen na chvíli a maximálně o pět bodů, když pomineme stav 2:9, který ale trval jen chviličku. Díky tomu nezískalo CSKA sebevědomí, které je tak typické pro ruské týmy. Naopak vyrovnaný průběh dodával sebevědomí Nymburku. V závěru si domácí drželi desetibodový odstup, který pak zvýšili až na 19 bodů.

Škoda, že to nebylo o dvacet...

Dvacka je takový psychologický bod (úsměv), ale devatenáct taky stačí.

Jak se podle tebe taková zpráva odrazí v Rusku?

Už takhle o Nymburce věděli a po tomhle vítězství se povědomí ještě zvýší. Jak jsem se dozvěděl, soukromým tryskáčem se byl podívat, prezident VTB ligy a třetí muž Ruska, Sergej Ivanov . Myslím, že bude přesně vědět, kdo je Nymburk. 


Matěj Sýkora – odchovanec a bývalý hráč Nymburka, na zápase v roli komentátora

Jsem rád, že jsem mohl být u nymburského historického milníku. Z utkání jsem byl nadšený, měl jsem ho z první řady (smích). Já jsem neviděl všechny zápasy Nymburka v letošní sezoně, ale druhá půle byla nejlepší, jakou v novodobé historii Nymburk odehrál. V útoku vycházelo všechno, což je ale logickým pokračováním vynikající obrany. Možná obrana Nymburka není stejná, jako byla pod Muli Katzurinem, ale dnešní druhý poločas se tomu minimálně vyrovnal. Nejen že soupeř měl problémy se dostat ke koši, ale naši hráči dokázali získat spoustu míčů. Nebylo to proto, že by hráči CSKA házeli míče do autu, ale byly to ztráty vynucené, ze kterých jsme pak dávali jednoduché koše. Chester Simmons ukázal, že v článku na Eurobasketu měli pravdu, když napsali, že ho považují za nejlepšího hráče Seatlu, kdy se nedostal do NBA.  


Miroslav Jansta – prezident klubu a předseda ČSTV

Jaké jsou vaše pocity patnáct minut po utkání?

Teď je to pocit opojení, štěstí, klidu a vyrovnanosti. Porazit první tým Evropy kvalitou hráčů i rozpočtem, tým, který jednoznačně směřuje k vítězství v Eurolize, je přece nádherné.

Seděl jste s prezidentem VTB ligy a Rusem Sergejem Ivanovem. Jak on prožíval zápas?

Když dali koš, byl spokojený a když se jim moc nedařilo, nemluvil. Porážku nakonec vzal sportovně, pogratuloval nám s úsměvem, prostě zachoval si poker face i přes emoce, které jím určitě cloumaly.

Jaký dojem to zanechá v Rusku?

Určitě se o tom bude chvilku psát. Já jsem rád, že se česká vlaječka pomyslně zatřepetala i nad moskevským Kremlem.

Kdy jste byl v zápase psychicky dole?

Když jsme prohrávali 2:9 a viděl jsem, že kluci jsou zmrzlí. Doufal jsem, že se to zlepší. Naštěstí jsme dali dva koše, kluci se uvolnili, začali jsme hrát a dařilo se nám.

Co se vám na výkony Nymburka líbilo?

Výborně jsme od třetí čtvrtiny hráli zónu, která byla pružná, hráči si precizně přebírali hráče, doskakovali a prostě makali. Dokázali vytěžit spoustu získaných míčů a CSKA nemělo nikoho, kdy by jejich výkon zvedl a kdo by to vzal na sebe.

 
 Lamayne Wilson – double-double (13 bodů + 11 doskoků)

Byl to velmi těžký zápas, ale my jsme zůstali koncentrovaní po celých čtyřicet minut. Věděli jsme pochopitelně, že je to přední tým Evropy a podle toho jsme k tomu přistoupili.

Kam zařadíš v žebříčku svých úspěchů toto vítězství?

Pro mě je to velké vítězství. Za svého působení v Rusku jsme proti CSKA hráli, ale nikdy se mi nepovedlo s týmem vyhrát. Když jsem se dozvěděl, že letos máme zase CSKA, byl jsem šťastný a těšil jsem se, že by se to mohlo letos povést. V prvním zápase se to nepovedlo, i když jsme k tomu byli blízko, a proto jsem se na dnešní zápas těšil ještě více.  

 
Tre Simmons – nejlepší střelec zápasu

Dneska jsme diktovali způsob hry svému soupeři a vnutili jsme jim svůj styl a naše tempo zápasu. Našim cílem bylo běhat a běhat. Pochopitelně jen pobíhání by k cíli nevedlo, potřebovali jsme hrát dobře i v defenzívě a jejich výškovou převahu změnit v naši výhodu, tím, že budeme hrát rychleji.

Jak jsi spokojený s tím, že CSKA utrpělo letos nejvyšší porážku právě od nás?

Fakt?? No to je skvělé. Pro mě osobně to byla důležitá výhra, protože včera vyšel článek na eurobasketu se mnou.  A kdybychom dneska tolik nevyhráli, vypadal bych jako pitomec (smích). Není to důležité jen pro mě osobně. Pro tým je to obrovská podpora, na všech je vidět, že jsou hodně šťastní. Takovou výhru si můžeme zařadit do životopisu týmu, nejen do osobního. Dneska jsme napsali historii.

Kolikrát jsi porazil CSKA Moskva?
Dneska to bylo poprvé, i když jsem proti nim už hrál. 

AJ Abrams

Byl to dobrý zápas, přišli jsme době připravení jak obranu tak na útok a hráli jsme dobře.

Co považuješ za nejdůležitější prvek našeho vítězství?

Nejdůležitější byly rychlé průtoky a z toho vyplývající jednoduché koše. To byl náš plán a my jsme ho dokázali držet celý zápas.

Jak si ceníš tak vysokého vítězství?

Vždycky, když porazíš takový tým o dvacet, je to vynikající výhra. 


Eugene Lawrence

To bylo vynikající vítězství pro hráče i celý klub, protože vyhrát nad takovým týmem o tolik bodů je hodno historického zápisu.

Co nám kromě dobrého pocitu dává vítězství nad CSKA Moskva?

Myslím, si, že tato výhra nám dává velkou porci sebedůvěry a obrovskou motivaci, že můžeme porazit jakýkoliv tým v Evropě.

Je to tvoje nejhodnotnější vítězství?
Ano, je.


Petr Benda

Jsem rád, že jsme předvedli tak vyrovnaný výkon v obou polovinách zápasu i na obou polovinách hřiště.

Jak se vám hrálo před takovou kulisou, na kterou nejste zvyklí?

Já jsem byl rád, že neutekli, když se dozvěděli, že s CSKA někteří hráči nepřijeli (smích). Bylo to vynikající, po celý zápas nás drželi, především nám dodávali hodně energie, když jsme šli ve druhém poločase před soupeře. V tom čase byla jejich podpora opravdu cítit.

Jak jste si v závěru zápas užívali?

Ve čtvrté čtvrtině jsme výborně bránili a soupeř vůbec nevěděl, co proti nám hrát a jak se prosadit proti naši zónové obraně. V útoku jsme proměňovali hodně střel z dálky. Chytl se Tre Simmons, který nás na začátku druhé poloviny držel, když dal osm bodů za sebou.

Máš za sebou hodně vítězství. Kam bys zařadil toto?

Nebudu ho přeceňovat, soupeř nepřijel v plné sestavě, ale je to největší vítězství co do věhlasu týmu. Teď nás čeká za necelé dva týdny ještě možná důležitější zápas proti Spartaku Petrohrad. Já ale věřím, že jsme tímto utkáním diváky navnadili a že přijdou minimálně ve stejném počtu jako dnes.

Myslíš, že si můžete získat u soupeře jako je Petrohrad i tímto vítězstvím?

Soupeři v VTB už z nás respekt mají, když jsme porazili Spartak nebo Rytas a tím dnešním vítězstvím jsme ho jen potvrdili. 

Pavel Pumprla
Co v zápase rozhodlo?

Myslím, že jsme měli větší motivaci k vítězství a dokázali jsme v pravý čas zabrat. Po nevydařených prvních třech minutách jsme zapnuli a dokázali si, že se se soupeřem dá hrát. Sebevědomí je hodně důležité a dnes nám hodně pomohlo.

První oddechový čas jste si brali už po pár minutách. Proč?

Silné týmy se nemůžeš nechat hned na začátku utéct. To už by mohl být velký problém dohnat. Důležité bylo, že se nám podařilo zvrátit nepříznivý vývoj vzápětí.

Co pro tebe znamená výhra nad CSKA?

Je to úspěch, na který se bude ještě hodně dlouho vzpomínat. Také to pro nás znamená šanci probít se mezi prvních čtyři týmy.

Přijde další důležitý zápas s Petrohradem. Přáli byste si, aby přišlo zase tolik diváků?

Doufám, že jsme dnešním výkonem diváky přilákali i na další zápas.  Zápas proti Spartaku pro nás má ještě větší význam. Zdá se, že tým není tak atraktivní, ale kvalitou si rozhodně nezadá s týmem, který byl dnes k vidění.

 
Ladislav Sokolovský
Jak si výhru užíváš?

Hodně. CSKA nejezdí do Čech ani za rok, ani za pět let. Zápas jsme odehráli velice dobře. Bylo vidět, jakou energii jsme do každé vteřiny dávali.

Jaké šance jste si dávali před utkáním?

Šance nebyly malé. Už v prvním utkání jsme si dokázali, že s nimi můžeme hrát vyrovnanou partii. I v přípravném utkání jsme s nimi hráli vyrovnaně. To všechno nám dodávalo víru ve vlastní síly.

První poločas byl vyrovnaný. Co rozhodlo v druhém?

Soupeř měl obrovské problémy se zónovou obranou, kterou si trenér nechal schovanou až do tohoto zápasu. Věděli jsme, kdo je střelec a kdo ne a podle toho jsme je buď bránili hodně natěsno nebo je nechávali trochu volné.

Co tato výhra znamená pro Nymburk?

Je to dobrý pocit. V hlavě každého hráče se posílilo sebevědomí jak do utkání VTB ligy, tak Eurocupu či Mattoni NBL. Na druhou stranu na sebe šijeme trochu bič, protože nás těžko někdo v dalších zápasech bude podceňovat. 

 
vloženo: 08.03.2012 08:13 / aktualizováno: 08.03.2012 22:16 / přečteno: 11859x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.