SYSTÉM VTB LIGY

SYSTÉM VTB LIGY

Systém VTB ligy na následující sezonu doznal několika změn.

Tou největší změnou, která byla již známá před losováním, je rozšíření počtu účastníků na dvacet. Největší zastoupení klubů má největší ze států - Rusko a to celkem devět: Spartak Petrohrad, Chimki Moskva, CSKA Moskva, Triumf Moskva, Krasnyje Krylja Samara, Nižnyj Novgorod, Lokomotiv Kubáň Krasnodar, UNICS Kazaň a Jenisej Krasnojarsk. Z loňské desetičlenné ruské ligy PBL tak nezbylo místo jen na Spartak Primorie z Vladivostoku. Přeci jen vzdálenost do této destinace je velká i pro ruské týmy. Tři zástupce má ve VTB ligy další země basketbalu zaslíbená a to Litva. Kromě osvědčeného mistra Žalgirisu Kaunas a korunního prince Lietuvos Rytas přibyl tým Neptunas z Klajpedy. Další státy přidaly po jednom účastníkovi. Kromě nás poslalo Estonsko svůj nejlepší tým Kalev Tallinn hájit černo-modro-bílé barvy, Lotyšsko vyslalo také mistra VEF Riga, Bělorusko zastoupí mistr z Minsku s rokem založení 2006, Kazachstán bude reprezentovat další mistr své země Astana. Naše severní sousedy z Polska nebude zastupovat mistr z Gdyně, protože jeho finanční poměry nejsou dobré a jeho místo zaujal Turow Zgorzelec. Ukrajinu bude hájit druhý v domácím mistrovství, ale osvědčený účastník z Mariupolu Azovmash. Ve hře byl ještě ukrajinský Budivelnik. Jen pár hodin před losováním překvapil všechny přítomné na setkání zástupců klubů a vedení ligy, když požádal o výrazný příspěvek, aby se ligy zúčastnil. Velké rozčarování neskrýval prezident ligy Sergej Ivanov, který v úvodním projevu před vlastním losováním řekl: „Budivelnik požadoval za účast ve VTB lize částku 300 000 dolarů. Takové podmínky jsme nemohli akceptovat, více mi to připadá jako vydírání.“ Z důvodu neočekávaného vyloučení ukrajinského týmu, zůstalo jedno místo volné a divokou kartu pro poslední 20.tým tak přidělí vedení ligy. „Budeme vybírat z několika kandidátů a určitě to nebude tým z Ruska. Je možné, že rozšíříme VTB ligu i do Švédska. Je však nutné, aby nový klub splnil všechny požadavky VTB ligy,“ poodhalil Sergej Ivanov směr hledání.
 
Systém VTB ligy

Letos nebudou týmy hrát kvalifikaci o VTB ligu a všichni účastníci, až na jednoho na divokou kartu, jsou známi už nyní. V základní skupině se odehraje celkem 18 kol systémem každý s každým, doma a venku. Týmy na třetím až šestém místě v každé skupině pak odehrají osmifinále na dva vítězné zápasy s tím, že se křížem utkají třetí se šestým a čtvrtý s pátým. První dva týmy v každé skupině mají osmifinále volné. Do čtvrtfinále postoupí vítězové osmifinále a k nim přistoupí první dva týmy po základní skupině. První bude hrát s vítězem 3-6 a druhý s vítězem 4-5. Čtvrtfinále se bude hrát na tři vítězné zápasy. Vítězové čtvrtfinále se v semifinále utkají mezi sebou opět na tři vítězné zápasy a ve finálové sérii se pak o třetí místo utkají poražení semifinalisté a o vítězství ve VTB lize pak vítězové semifinále. Obě tyto finálové série se budou hrát na tři vítězné zápasy.

Dvacátý a devatenáctý tým po základní části si pak bude muset svou účast pro další ročník VTB ligy vybojovat v kvalifikaci, která se bude před příštím ročníkem hrát. Poslední dva týmy v každé skupině nedostanou za účast ve VTB lize žádné prize money, tedy finanční bonus za účast a umístění.


Pro přehlednost je zde formát soutěže
(po kliknutí se obrázek zvětší)
Formát VTB ligy 2012-13
  
 
vloženo: 17.07.2012 23:51 / přečteno: 8569x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.