OHLÉDNUTÍ ZA ZÁPASEM

OHLÉDNUTÍ ZA ZÁPASEM

Podívali jsme se na včerejší nádherný zápas ústy samotných aktérů.

Ronen Ginzburg

Překvapujeme i sami sebe čím dál víc. Tohle vítězství je pro mě ještě významnější než triumf nad CSKA, protože jsme nový tým a někteří naši hráči poprvé hráli takhle obtížný zápas. Ve druhém poločase jsme upravili a porazili tým s hráči euroligové kvality. Důležité bylo, že od půlky jsme začali věřit, že můžeme vyhrát.

Kdo se podle vás nejvíce zasloužil o vítězství v zápase?

Všichni hráči, basketbal je týmový sport. Co se týče jednotlivců, můžeme mluvit o Abramsovi, o Naymickovi a prakticky o každém, ale pro mě byl klíčovou postavou Vojta Hruban, a to nejen dnes. Poprvé v Novgorodu to pro něj byl šok, ale já vím, že po určité fázi přivykání bude kvalitním hráčem, stejně jako Palyza a v budoucnu i Pomikálek. Bude z něj ohromný hráč. Je všestranný, umí úročit i ubránit, a to včetně pozic rozehrávačů. Většinu zápasu odehrál perfektně, a nemusí ani skórovat dvojciferně nebo něco podobného. Až získá ještě větší sebevědomí, bude to super hráč. Pro mě byl právě on MVP zápasu.

Použil jste nějakou zvláštní taktiku?

Kubáň má vysoké hráče, a to i na pozicích 2 a 3. A my jsme malí na jedničce, dvojce i trojce, proto jsem tam musel dát větší těla, aby se tento nepoměr vyrovnal.

Je tento zápas přelomovým utkáním ve výkonu týmu?

My jsme ještě neukončili obtížné období tvorby nového týmu. Budou tam při našem programu i dál určité výkyvy, i když už to snad nebude mít parametry utkání v Novgorodu. Máme mladé nebo nové hráče, co ještě na této úrovni nehráli. Přitom třeba Abrams už je hráčem, na kterého se tu spoléhá.

 
Jevgenij Pašutin

Dnes jsme odehráli dva rozdílné poločasy. V prvním poločase jsme byli schopni svou obranou Nymburk udržet na třiceti bodech, ve druhém poločase jsme inkasovali padesát a to je až příliš na to, abychom mohli vyhrát zápas. Hodně nám chyběly obranné doskoky, když nás domácí útočnými doskoky přeskákali. Dvacet ku osmi útočným doskokům, to je rozdíl, který byl pro vývoj zápasu fatální stejně tak jako prohra o 18 bodů ve třetí čtvrtině.

Co se stalo na začátku poslední čtvrtiny, kdy jste prohráli 0:15?

Hráli jsme velice špatně v obraně. Nebyli jsme schopni mezi sebou dobře komunikovat. Zlikvidovaly nás útočné doskoky Nymburka, ze kterých měl velkou spoustu druhých šancí.

b>
Jiří Zídek

Byl to pro nás velice důležitý zápas, protože ten první ve VTB lize jsme venku prohráli. Takový výsledek se může projevit pozitivně na sebevědomí týmu, zvlášť poté, co tým prošel razantní změnou.

V čem se lišila naše hra v první a druhé polovině?

Ve valné většině zápasů především ve VTB lize budeme nastupovat proti papírově lepším soupeřů. Ti se dají dobře potrápit, když se daří střelba z dálky. V tu chvíli se mažou papírové rozdíly a šanci má každý tým. To bylo hlavní odlišností první a druhé poloviny.

Byla to jen střelba, která pomohla vyhrát zápas?

Hodně díky tomu, ale pak zahrál Drew svůj nejlepší zápas v Nymburce. Tím byla naše hra v útoku vybalancovaná. Pod košem byl nebezpečný Drew a na perimetru se dařilo střelcům. Jen těžko se takový tým brání.

Byl Drew X-faktorem zápasu?

Já se nerad dívám na výsledek zápasu „skrz jednoho hráče“. Výkon jednoho hráče může hodně pomoci ke zdárnému konci utkání, ale není to pouze jeho zásluha.

Jak bys zhodnotil závěr zápasu?

Vedení, které jsme si v průběhu třetí čtvrtiny vytvořili, bylo tak výrazné, že jsme ho dokázali udržet. Zahráli jsme poslední čtvrtinu takticky tak, jak jsme potřebovali, abychom vyhráli. Na konci jsme tým soupeře prostě udolali, i když v týmu soupeře byli hráči, kteří si zahráli Final Four Euroligy.

Jak cenné je toto vítězství?

Velice. Hráčské úroveň soupeře je obrovská a doprovázející ambice nejsou menší. Ukázali jsme, že náš nový tým má potenciál hrát kvalitní zápasy. Jako nemá význam tým zatracovat po jednom utkání, stejně bychom neměli vynášet do oblak, pokud se týmu v jednom utkání daří. Na utkání, jako bylo to dnešní, je možné dobře stavět a to je to nejdůležitější poselství do dalších zápasů ve všech soutěžích.   

 
Aleks Marić

Tohle je pro nás těžká porážka. Viděli jsme, že Nymburk hraje doma velmi dobře. V první čtvrtině jsme hráli, jak jsme měli, získali desetibodové vedení, ale ve druhé půlce jsme je nechali dát příliš bodů. Bylo to jako den a noc. Oni do druhé půlky změnili obranu našeho pick and rollu a velký problém pro nás bylo jejich 20 útočných doskoků.


AJ Abrams

Byl to pro nás dobrý zápas, přišli jsme s tím, že budeme tvrdě makat a to jsme aplikovali. Je to pro nás pro všechny velké vítězství a já jsem rád, že jsem k němu také trochu přispěl.

Který z tvých košů byl pro zápas nejdůležitější?

Všechny!! A nejsou to jen koše, ale také doskoky, zisky, bloky,…. Prostě každý dílek úspěchu sestavil mozaiku vítězného zápasu.

Věřil jsi po celou dobu zápasu v naše vítězství?

Od začátku jsem věřil, že vyhrajeme. Tak to platí nejen u mě, ale v celém klubu. Do každého zápasu jdeme, že ho vyhrajeme, jinak by to ani nešlo.   

Jak se měnila nálada od mínus 12 do plus dvanáct?

Jasně, že je horší, když jsi mínus dvanáct, ale pokud je to na začátku zápasu, není třeba panikařit. Se zkracujícím se rozdílem přechodem do plusu se zvyšuje sebevědomí. A to bylo i v tomto zápase.

Co ti dalo toto vítězství kromě dvou bodů do tabulky VTB ligy?

Především sebevědomí to dalších zápasů, vždyť za dveřmi je Eurocup. Potvrdilo se to, co je pro Nymburk typické. Dokážeme hrát proti jakémukoliv týmu bez ohledu na jeho budget, bez ohledu na kvalitu jeho kádru nebo věhlas jeho jména.

 
Drew Naymick

Byl to první domácí zápas ve VTB lize a v něm i velká výhra, zvlášť po minulém týdnu, kdy jsme ztratili zápas v Nižném Novgorodu. Lokomotiv Kubáň je kvalitní tým, který má hodně výborných hráčů. První polovinu jsme jako celek neodehráli špatně, ale do druhého poločasu jsme přišli se změnami v obraně. Začali jsme hrát mnohem chytřeji v útoku a mnohem lépe v obraně. Chodili jsme do rychlého protiútoku, dobře jsme doskakovali a to je klíč k vítězství.

Spousta lidí tě označili jako klíčového hráče zápasu. Co bys k tomu dodal?

Věděl jsem, že půjdu do utkání z druhého sledu a byl jsem připravený odevzdat na hřišti všechno. Tušil jsem, že to bude fyzický náročné a to mi vyhovuje. Snažil jsem se pod košem odvést svou práci, jak nejlépe umím. Proti Marićovi, který je zkušený a fyzicky velice zdatný, jsem dokázal použít svou rychlost a své atletické dispozice, abych jeho sílu přebil – a dařilo se.

Neměl jsi v poslední čtvrtině obavy, že soupeř náš náskok zlikviduje?
Nikdo neměl strach ani v době, kdy se soupeř přiblížil na šest bodů. My jsme stále cítili, že máme zápas pod kontrolou svým výborným doskokem. Kromě toho, že jsme velmi dobře doskakovali, pomohly nám i některé výborné střely.

Co ti dalo toto vítězství kromě dvou bodů do tabulky VTB ligy?

Jednoznačně nám to dalo sebedůvěru, potvrdili jsme si, že můžeme a umíme hrát proti silným týmům. A hlavně jsme si potvrdili, že když důsledně dodržujeme pokyny trenéra, máme šanci porážet i favority.

 
Radek Načas

X-faktorem dnešního zápasu byl Drew Naymick, který zlomil soupeře svými bloky, svou obranou, svým drivem na doskoku v útoku i obraně. Byl to jeho zápas a děkujeme mu za vítězství.

On druhý poločas nastartoval, pak si chytli naši střelci a dali jsme každý „bobek“. Soupeř hrál stále „bába leze na vrbu“, tedy pick and roll s Marićem a tam byl Drew, který jim to většinou překazil. Získali jsme balón a dali třeba trojku.  

Jak bylo důležité, že jsme v první čtvrtině nepustili soupeře do ještě většího náskoku a dokázali jsme ho naopak snížit na pět bodů v poločase?

Velice důležité. Úvod se nám nepodařil, ale pak se to prostřídalo a chytli se jiní hráči. A tak to má být v dobrém, vyrovnaném týmu.

Asi bylo důležité, že jsme nepustili v poslední čtvrtině soupeře na dostřel….

Všichni hráči Lokomotivu kromě Mariće jsou schopni vystřelit za tři, a tak stačily dvě rychlé trojky. My jsme ale kromě střelby z pole dobře stříleli trestné hody a tedy nebylo velkou výhodou nás v samotném závěru faulovat. Díky dobrému pohybu míče a hráčů nás soupeř ani nestačil tak rychle faulovat a to nám ukrajovalo cenné vteřinky z doby zápasu.

 
 

 
 
vloženo: 15.10.2012 10:41 / aktualizováno: 15.10.2012 13:02 / přečteno: 8995x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.