CO JMÉNO, TO POJEM

CO JMÉNO, TO POJEM

Soupiska Lokomotivu Kubáň v sobě nese velkou kvalitu. Nově příchozí byli výraznými hráči euroligových sezon. 

Podívejme se na některé nové tváře podrobněji: 


pashutin

Jevgenij Pašutin (hlavní trenér), třiačtyřicetiletý rodák ze Soči, začínal jako hráč profesionální kariéru v roce 1990 ve Spartaku Petrohrad a do roku 2003, kdy kariéru hráče skončil, prošel pěti kluby: Dynamo Moskva, Avtodor Saratov, Maccabi Raanana, UNICS Kazaň a CSKA Moskva. Poslední tým byl pro něho zlomový. Skončil zde svou kariéru hráče a začal kariéru trenéra. Rok byl trenérem juniorky a v letech 2004 až 2008 byl asistentem trenéra, především současného kouče Moskvanů Ettore Messiny. Na vlastní nohy hlavního kouče se postavil v sezoně 2008/09 jako šéf lavičky Petrohradu. V sezoně 2009/10 byl hlavním trenérem CSKA a v uplynulých sezonách trénoval UNICS Kazaň. Ve výčtu svých úspěchů může předložit pětkrát vítězství v ruské lize (1x hráč a 4x asistent trenéra), dvakrát vítězství v Eurolize (jako asistent Messiny) a jedno vítězství v Eurocupu jako hlavní trenér UNICS v předminulé sezoně.

 
Galathes

Nick Galathes, Američan s řeckým pasem je ve 23 letech už zkušeným hráčem, který má za sebou 59 zápasů v Eurolize za jeden z nejslavnějších evropských týmů Panathinaikos Athény, kde strávil od roku 2009 tři roky. Už v letech 2010 a 2011 byl vybrán do All Stars řecké ligy mladých hráčů. Sezona 2010/11 byla pro Nicka velice úspěšná. Nejen že se dostal do seniorského výběru nejlepších hráčů řecké ligy, byl také zvolen v Řecku hráčem s největším zlepšením (MIP). Slovy uznání nešetřil ani kouč Barcelony Xavier Pascual, který na jeho adresu prohlásil: „Diamantidis byl zvolen MVP Euroligy, ale Calathes byl klíčovým hráčem.“  V roce 2011 vyhrál Nick i Euroligu. Na mezinárodním poli má bronzovou medaili z ME v Polsku 2009. Pro letošní a příští rok se Galathes upsal ruskému Lokomotivu za 2,2 milióny EUR.

 
Maric

Z Panathinaikosu přišel do Kubáně i další výrazný hráč Aleks Marić. Narodil se v Sydney v Austrálii, ale díky svým rodičům má i srbský pas. Už na střední školu chodil v USA v New Jersey a NCAA hrát za Nebrasku v letech 2004/08. Prvním profesionálním angažmá byl rok ve Španělsku v týmu Granady. O rok později si zahrál Euroligu v týmu Partizanu Bělehrad a patřil zde k obávaným střelcům. Za 18 utkání v EL nastřílel 262 bodů, což je 14,5 bodů na zápas a přidal k tomu 151 doskoků. Rok strávený v Bělehradě z něj za sezonu udělal známého hráče. V utkání proti Efesu Pilsen, které Partizan vyhrál 93:92, totiž nastřílel 34 bodů a doskočil 16 míčů. Valorizace 49 bodů byla rekordem sezony 2009/10 a byl to zároveň osmý nejvyšší součet v Eurolize od roku 2000. O rok později si Mariće vyhlédl řecký velkoklub Panathinaikos. Tady jeho statistiky nebyly tak výrazné. Ve třiceti zápasech nastřílel „jen“ 108 bodů a pod koši urval 82 míčů.  

 
Savrasenko

Legendou mezi nováčky Lokomotivu je Aleksej Savrasenko. Třiatřicetiletý rodák z Krasnodaru nastupuje v profesionálních klubech už od roku 1995 a vždy to byly kluby, které v Evropě měly a mají zvuk. V Eurolize odehrál 173 zápasů a nastřílel 929 bodů a míč pod košem získal v 704 případech. K tomu si střihnul šest zápasů v Eurocupu za Dynamo Moskva v roce 2009. Ve výčtu jeho úspěchů najdeme dvojí vítězství v řecké lize a dvě vítězství v řeckém poháru, trojí vítězství v Eurolize a šestero titulů v ruské lize. Dvakrát se stal držitelem Triple Crowns (tj. vítězství v domácí lize, domácím poháru a Eurolize) a to v letech 1997 v dresu Olympiakosu a 2006 v barvách CSKA Moskva.

Prvních pět let své profesionální kariéry strávil v Olympiakosu Piraeus, pak si na rok odskočil do týmu Peristeri Athény, aby se ještě jednou na rok vrátil do klubu z athénského přístavního města Piraeus. V letech 2003 až 2009 hájil barvy CSKA Moskva. V dalších třech sezonách střídal kluby po jednom roce. Prvním bylo Dynamo Moskva, potom Chimki Moskva a nakonec UNICS Kazaň.

 

Další nováčky už jen letem světem. Ze Žalgirisu přišel Mantas Kalnietis, absolvent Sabonisovy školy v Kaunasu, který získal na MS 2010 v Turecku s reprezentací Litvy 3.místo. V Lokomotivu nahradil Yogeva Ohayona, který už byl domluven s Kubání, ale nakonec dal přednost Maccabi Tel Aviv. Z Türk Telekom přestoupil Simas Jasaitis, který také ví, jak chutná kvalitní evropský basketbalový chlebíček, když ve výpisu jeho kariéry najdeme týmy: Maccabi Tel Aviv, Lietuvos Rytas, TAU Ceramica, Joventut Badalona nebo Galatasaray Istanbul. Mezi nováčky můžeme najít i Valerije Lichoděje, kterého si pamatujeme z loňského působení v Spartaku Petrohrad.

Od loňska zůstávají v týmu Lokomotivu mimo jiné Ali Traore z Francie a Sergej Bykov. 
 
vloženo: 13.10.2012 13:25 / přečteno: 9164x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.