RG: DOBRÁ I ŠPATNÁ SEZONA

RG: DOBRÁ I ŠPATNÁ SEZONA

Kouč Ronen Ginzburg hodnotí sezonu v evropských soutěžích.

S několikadenním odstupem po zápase v Minsku zhodnotil trenér poslední sezonu Nymburka v evropských soutěžích – tedy ve Eurocupu a VTB lize. Jednoznačně ji rozdělil na dvě části. Zlom, který oddělil dobré a špatné období, přišel podle něj po Novém roce.

  

Mohl byste zhodnotit sezonu v evropských soutěžích? Jaký to byl rok pro Nymburk?

V Eurocupu jsme dosáhli na maximum. Dostali jsme se mezi 16 nejlepších týmů. Možná jsme mohli vyhrát jeden nebo dva zápasy navíc, ale jinak jsem spokojený. Musíme být realisté. V LAST 16 nás porazily lepší týmy. Bylo by pochopitelně větším úspěchem postoupit mezi nejlepší osmičku, ale dokázali jsme porazit celky, které šly dál – Bilbao, Kubáň a Rigu. Některé týmy s vyšším rozpočtem se ani nedostaly tak daleko jako my. V Eurocupu jsme letos udělali slušný výsledek.

 
A co VTB liga?

Tam jsem velmi zklamaný druhým kolem. V prvních zápasech bylo všechno v pořádku, ale nebylo tomu tak v odvetách. Ty jsme neodehráli dobře kromě tří zápasů s Rigou, CSKA a Žalgirisem. Některé důvody znám, další si ještě musím zanalyzovat. Hlavně při zápasech venku se projevila únava z náročného programu. Často jsme hráli v neděli poté, co jsme předtím měli zápas ve čtvrtek nebo v pátek. Pořád si ale myslím, že jsme měli ve druhé části uhrát o tři nebo čtyři výhry více. Pak bych byl spokojený. Nevím, jestli bychom nakonec dosáhli na šesté postupové místo, ale rozhodně jsme o něj měli víc bojovat. Sice jsme některé zápasy hráli bez nejlepších hráčů, ale to není výmluva.

 

Jaké vidíte další důvody poklesu formy po Novém roce?

Prostě jsme v některých zápasech nebyli dost dobří. Sice jsme předtím měli hodně změn v kádru, ale všechny byly potřeba udělat. Příchody Jiřího a Rada byly prospěšné. Nejvíc nám uškodil odchod A.J. Abramse. Byl pro nás klíčovým hráčem, který dělal v zápasech rozdíl mezi výhrou a prohrou. V období mezi příchodem Jiřího a Rada a odchodem Abramse jsme ve VTB lize skoro neprohráli a uhráli jsme skvělé výsledky. Bohužel to trvalo jen zhruba měsíc. Jsem si jistý, že kdyby se tento kádr udržel, vyhráli bychom mnohem víc zápasů jak ve VTB lize, tak i v Eurocupu.

 

Znáte přesně důvod, proč se Abrams nevrátil z USA?

Je to velmi zvláštní příběh. Sám něco říkal o nemoci svého otce. Také se ke mně donesly nějaké zvěsti o tom, že byl zraněný, nevím. Je to divné, protože se mu tady podle všeho líbilo. S jeho odchodem jsme ztratili část rovnováhy.

 

Souhlasíte s tím, že jsme po jeho odchodu nenašli typického střelce?

Jen částečně. Odehráli jsme spoustu dobrých zápasů, aniž bychom měli klasického střelce. A je také rozdíl mezi střelcem a tím, kdo dělá body (shooter/scorer). Loni byl scorer Simmons, pak tu byl Abrams. Nakonec zbyl asi jenom Rado. Na postu rozehrávače máme mladé kluky, kteří hrají první sezonu. Nemůžu od nich čekat, že začnou z ničeho nic sázet každý zápas 20 bodů.

 

Nepřemýšlel jste, že při trablích s úspěšností střelby dáte více prostoru Lukáši Palyzovi?

Lukáš má velký potenciál, jeho čas ještě přijde. Stejně jako u Vojty Hrubana a Tomáše Pomikálka. Všichni tři letos odehráli dobré minuty a mohli by být budoucností Nymburka.

 

Jak moc jste v důležité části sezony postrádal zraněné Pavkoviče a Naymicka?

Nebyli to jenom oni. Téměř na každý venkovní zápas jsme nejeli kompletní. Někdy to byl Pavkovič, jindy Benda, Rančík nebo Welsch. Tým sice netvoří jeden nebo dva hráči, ale absence našich opor nám hlavně v Eurocupu a VTB lize uškodily. Ale co můžu dělat. Dlouhá sezona, hodně zápasů rychle po sobě... Zranění k tomu patří. Můžeme být rádi, že jich nebylo víc.

 

Jste zklamaný i z toho, že kromě Rigy máme se všemi týmy ve VTB lize zápornou bilanci v součtu bodů z obou zápasů?

To ale vyplývá z toho, co už jsem řekl. Odvety nám z různých důvodů nevyšly a z toho pramení i ta negativní bilance. Na druhou stranu jsme se v soutěži udrželi, vydělali nějaké peníze. A v Eurocupu jsme byli v top16. To je OK.

 

Čím to, že jste zatápěli silnějším týmům a s těmi na vaší úrovni nebo horšími jste měli často problémy?

Z těch lepších a bohatších týmů jsme porazili Bilbao, Kubáň, Rigu a Jeruzalém. V první polovině sezony jsme ale většinou přehráli i týmy, které mají podobný rozpočet. Pak se i vinou všech negativ, o kterých mluvíme, hodně zápasů prohrálo se soupeři naší úrovně. Mrzí mě ztráty s Minskem, Krasnojarskem a Neptunasem. Tyhle tři ztráty rozhodly o tom, že teď bohužel převládá nespokojenost.

 

Co říkáte na letošní úroveň VTB ligy?

Byla mnohem vyšší než loni, to je jasné.
 

Pomohla by Nymburku větší konkurence v domácí lize?

Tím si nejsem tak jistý. Ze tří soutěží, které hrajeme, jsou dvě opravdu velmi náročné. Nevím, jestli bychom k tomu zvládli ještě takový zápřah v každém zápase Mattoni NBL. Tím nijak nechci snižovat její úroveň, ale asi by to už bylo nad naše možnosti bojovat takto tvrdě na všech třech frontách.

 

Povězte, které okamžiky sezony byste vybral jako nejlepší a jako nejhorší?

Spokojený jsem s tím, jak jsme hráli do Vánoc. Nejlepší byly asi výhry nad Bilbaem a Kubání. Dařilo se nám zapracovávat mladé hráče a nahrazovat jimi odchody opor jako byli Sokolovský či Křemen. Naopak nejvíce mě mrzí obě prohry s Triumphem. Přehráli nás až moc lehce. Uznávám, že je to lepší tým, ale tak snadné to být nemělo.

 

Jak celou sezonu vnímáte podporu našich fanoušků?

Nymburk má skvělé a oddané fanoušky, kteří to nemají jednoduché. Hráli jsme strašně moc zápasů na mnoha různých místech. Musí to být náročná sezona i pro ně. Zaslouží si velký respekt a děkuji jim za podporu.

 
vloženo: 29.03.2013 19:33 / přečteno: 8364x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.