LITEVSKÝ NOVÁČEK

LITEVSKÝ NOVÁČEK

V následujících dnech bychom vám rádi představili nymburské soupeře ve VTB lize trochu blíže. V prvním kole to bude nováček Dzukija Alytus. 

Dzukija Alytus je jedním z litevských nováčků pro letošní sezonu ve VTB lize. Klub sídlí v šedesátitisícovém městě na jihu země na dosah Polska a Běloruska. Název Dzukija je označení historického kraje právě v okolí města Alytus. Znalcům heraldiky neunikne nápadná podoba znaku Alytusu (web města) s erbem Rožmberků.  

 

Novodobá historie klubu Dzukija Alytus sahá do roku 2012, i když ve městě Alytus jsou zmínky o basketbalovém klubu na vyšší úrovni již z roku 1995. V letech 1995 až 2005 hrál tým nejvyšší litevskou soutěž a umísťoval se zpravidla v polovině tabulky. Týmem prošli i známí litevští hráči jako bratři Lavrinovičové nebo Tomas Pačesas. Právě posledně jmenovaný rodák z Alytusu je nyní prezidentem Dzukije.

 
Tomas Pacesas

Tomas Pačesas je velký bouřlivák (video) a nymburští fanoušci jej mohli vidět v roce 2011, kdy byl trenérem Asecco Prokom. Ve své bohaté kariéře byl bronzový na olympiádě 1996, v roce 2001 se s týmem Ural Great Perm stal mistrem Ruska a vítězem NEBL (Severská liga – Nymburk ji hrál se společným týmem Nymburka a Sparty Praha v sezoně 2001/02). Jako asistent a později hlavní trenér se stal šestkrát mistrem Polska (2003 – 2008).

 

V sezoně 2011-12 hrál tým z Alytusu třetí nejvyšší soutěž, o rok později byl druhý ve druhé nejvyšší soutěži (NKL) a v minulém roce obsadil v nejvyšší lize Litvy (LKL) desáté, předposlední, místo. V litevském poháru skončil klub vloni ve čtvrtém kole a mezi poslední čtyři týmy se neprobojoval.

 

V loňské sezoně byl tým složen především z litevských hráčů, i když se na začátku sezony pokoušeli do sestavy dostat dva Američané, dva Srbové a jeden Bosňan. Ani jeden z nich „nepřežil“ Nový rok. Jediným cizincem, který sezonu dohrával, byl Polák Adam Lapeta (na obrázku vpravo bojuje s Petrem Bendou)

Adam Lapeta

, kapitán týmu. Lapeta (26 let – 217 cm)  je jedním z hráčů, kteří získali i smlouvu na příští rok. Dalším hráčem pod smlouvou je Martynas Paliukėnas (21 let – 195 cm) a Edgaras Švelginas (19 let – 185 cm). Další jména zatím známá nejsou.

 

Trenérem byl v minulé sezoně Litevec Mindaugas Lukošius, pro letošní sezonu bude pravděpodobně novým trenérem Andrej Urlep (57 let), který od roku 1997 trénoval především polské týmy a před Muli Katzurinem byl také trenérem polské reprezentace.

 

Jak se Nymburku daří proti litevským týmům?

Zatím Lvi odehráli v letech 2011 až 2014 tucet zápasů a slavili zatím čtyři vítězství. Dvakrát porazili Rudupis Prienai (jednou doma a jednou venku, vždy v rámci poháru Eurocup). Jednou slavili domácí vítězství nad Lietuvos Rytas a jednou nad Neptunas Klajpeda. Obě tato vítězství přišla ve VTB lize. Celkové skóre s litevskými týmy je 950:997. 


Webové stránky klubu: http://www.bcdzukija.lt/
 
vloženo: 23.07.2014 09:00 / přečteno: 8462x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.