ESTONSKÝ MISTR V PRAZE

ESTONSKÝ MISTR V PRAZE

Po Válečnících z Děčína přivítá v neděli od 16:00 hodin pražská hala Královka další tým, který ve své symbolice využívá vikingské rohy. Z Estonska míří do Prahy Kalev Tallinn.   

Kalev Tallin zažívá ve VTB lize svou nejlepší sezonu v šestileté historii účasti v této lize. Aktuálně jedenáctý tým VTB ligy nebude chtít i v Česku přijít o možnost být na dohled play-off. Od sedmého místo ho dělí pouze jedna výhra, a tak boj o vyřazovací utkání je stále pro ně aktuální. Kalev svou kvalitu dokázal letos několika cennými vítězstvími a Nymburk se určitě bude chtít revanšovat za sedmibodovou prohru v Tallinnu.  


Představení soupeře

V posledních deseti letech jsou v Estonsku dva týmy, které se střídají v zisku mistrovského poháru země. Jednak je to Kalev Cramo z hlavního města a jeho neustálým vyzyvatelem je klub Tartu Rock.


Slovo „Kalev“ v názvu týmu je jménem bájné postavy estonských lidových vyprávění a písní. Podle pověstí byl prvním vládcem Estonska a tallinnský vrch Toompea je jeho mohylou. Slovo „CRAMO“ je jméno titulární partnera týmu. Nadnárodní firma Cramo je velkou půjčovnou stavebních strojů, kterých podle webových stránek vlastní více než 120 tisíc.


Kalev Cramo Tallin nemá za sebou dlouhou historii, byl založen v roce 1998 a hned v prvním roce hrál nejvyšší estonskou ligu. V prvním a druhém roce skončil na posledním místě, když z 55 zápasů vyhrál pouze dva. Klub však zbraně nesložil a nadále se věnoval výchově mladých talentů. Do nového tisíciletí vstoupil s typicky estonským názvem  Ehitustööriist Tallinn. Po třech sedmých místech (2001-03) začal klub stoupat a v roce 2005 poprvé vyhrál domácí mistrovství. V nervy drásající sedmizápasové bitvě porazil Tartu Rock 4:3, když rozhodující utkání skončilo 69:68. Rok poté už se současným názvem Kalev Cramo podobně těsně (4:3 na zápasy) porazil Tartu podruhé.


Pak si Tartu vzalo na dva roky tituly zpátky, když ve finále vždy hráli s týmem Kalev. V roce 2009 po šesti zápasech finále (4:2) vyhrál opět Kalev, ale rok na to po pěti finálových účastech v play-off se Kalev neprobojoval do posledního kola vyřazovacích bojů a s Tartu prohrál už v semifinále, i když těsně 2:3 na zápasy. Od sezony 2010/11 už Kalev Cramo v domácí soutěži vyhrává všechna finále včetně toho loňského. Mistrovských titulů tedy získal celkem sedm.


Mezinárodní scéna

Do mezinárodních vod vplul Kalev v sezoně 2004/05, v roce svého prvního titulu a prvním přístavem byla Baltická liga (BBL). V ní Kalev nastupoval ve všech dalších sezonách, s výjimkou minulé, kdy se účastnil Eurocupu. V BBL se dostal nejvýše v předminulé sezoně, když prohrál s lotyšským Ventspilsem v semifinále.


Kromě BBL startoval Kalev v dalších evropských soutěžích jako FIBA EuroCup, rok v ULEB Cupu a rok v poháru EuroChallenge. Vloni se Kalev na rok vrátil do Eurocupu. Ve VTB lize startuje Kalev od sezony 2009/10, zatím bez výraznějšího úspěchu. V každé sezoně skončil na posledním místě své skupiny. V uplynulých pěti letech odehrál ve VTB lize 68 zápasů a vyhrál jich jen osm. Celkové skóre se zastavilo na poměru 4704:5598.


Letošní sezona

Letošní sezona je pro Kalev ve VTB lize zdaleka nejúspěšnější. Už nyní získal více vítězství než za uplynulých pět let dohromady a s pravděpodobností téměř hraničící s jistotou neskončí na posledním místě. Na svém kontě má vítězství nad Novgorodem 110:76, porazil Rigu i Jenisej. Jejich výsledky jsou hodně nevyrovnané. Například dokáží porazit v Krasnojarsku Jenisej, ale doma prohráli o 45 bodů. V Baltské lize skončil Kalev v základní části na druhém místě v jedné ze skupin, ale v osmifinále jeho pouť skončila na litevském družstvu Lietkabelis. V domácí soutěži je Kalev po 28 zápasech na prvním místě (24/4) o jedno vítězství před Tartu Rock.


Aktuálně je Kalev oslaben o dva významné hráče. V polovině ledna odešel jejich nejlepší střelec Ronalds Freimanis do Kazaně a na konci února šel za lepším také jejich do té doby nejlepší hráč na doskoku Frank Elegar, jehož basketbalové kroky zamířily do Armani Milano. Frank je stále na prvním místě užitečnosti (22,1) a doskocích (11,3) celé VTB ligy. 

 
vloženo: 14.03.2015 07:48 / přečteno: 8893x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.