ZENIT NAD SÍLY NYMBURKA

ZENIT NAD SÍLY NYMBURKA

Nymburk má za sebou další velkou bitvu ve VTB lize, tentokrát však se šťastným koncem pro soupeře. V Petrohradu prohrál 102:90 a klesl na sedmé místo tabulky. Už v neděli nás ale čeká další zápas v kazašské Karagandě proti Astaně.

Zenit byl v domácím prostředí favoritem, ale tým Ronena Ginzburga si před odletem do Petrohradu věřil, že by při současné formě mohl soupeře zaskočit. Do Ruska však odjel bez zraněného forwarda Maxima De Zeeuwa a bohužel těsně před zápasem přišla další ztráta. Na hotelu musel zůstat nemocný kapitán Jiří Welsch. Neúčast dvou hráčů základní pětky se později ukázala jako důležitý faktor.


Na pozici čtyři tedy začínal Petr Benda a na rozehrávce nastoupil od začátku Michael Dixon, který obvykle chodí do zápasů z lavičky. Soupeři se v průběhu první čtvrtiny přetahovali o vedení. Nymburk se domácím favoritům herně vyrovnal. V útoku na Zenit platila atletičnost Howarda Sant-Roose a rychlost Michaela Dixona. Hosté sice neměli v úvodní čtvrtině nejpevnější obranu. Útok Petrohradu vedený guardem Ryanem Toolsonem vyprodukoval za úvodní část 26 bodů. Nymburk ale zaostal jen o čtyři a tak nebyl důvod k panice.


Do druhé čtvrtiny přišel Nymburk s lepší obranou. V té dobře pracoval Martin Kříž, který dostával od Ronena Ginzburga hodně minut a patřil k nejvytíženějším hráčům. Bylo to však dáno i tím, že Marko Jagodič-Kuridža se rychle dostal do problémů s fauly. Martin byl ale platný i v útoku.


Na palubovce pokračoval těsný vývoj skóre. Po divoké trojce Sant-Roose s klaksonem se Nymburk dostal po dlouhé době do nejtěsnějšího vedení, ale na druhé straně již svou čtvrtou trojkou odpověděl Toolson, který byl v poločase na 16 bodech. 14 body mu sekundoval další Američan Zabian Dowdell.


Průběžně nejlepším střelcem zápasu byl ale Howard Sant-Roos, který dal za první poločas 20 bodů. Z toho osm bylo zásluhou neomylné ruky při šestkách. Kubánský forward odehrál vynikající poločas, svůj nejlepší v sezoně. Polovinu bodů než on nasázel Zenitu Michael Dixon, který ke konci poločasu důležitou trojkou mírnil již na šest bodů narůstající náskok domácích. Nymburk se pak opět dostal do vedení, ale to ještě stihl opět převrátit na stranu Petrohradu Dowdell při šestkách. Zenit tak vedl v poločase 51:50.


Úvod druhé půle vyšel Nymburku znamenitě poměrem 9:3 během dvou minut. Sedm bodů z toho dal Dixon, jehož crossovery motaly hráčům Zenitu nohy. I oni ale zůstávali v útoku produktivní a rychle se dotáhli zpět. Po sedmibodové šňůře šel pak Zenit do vedení a bylo na Nymburku, aby reagoval na nepříznivý vývoj posledních minut.


Bohužel již čtvrtý faul si udělal Vaughn a nymburská rotace se ještě zúžila. Místo Juliana přišel na hřiště Marko Jagodič-Kuridža, ale i ten si za chvíli udělal čtvrtou osobní chybu a šel zpět na lavičku. Stejně jako o chvíli později Chasson Randle. Nymburské problémy se prohlubovaly a to se odrazilo i na stavu. Petrohrad převzal iniciativu a dostal se poprvé v zápase do dvouciferného vedení. Navíc se mu rozstřílel třetí hráč - Janis Timma. Třetí čtvrtinu vyhrál 31:20 a před poslední částí vedl o 12 bodů.


To se ukázalo být rozhodující. Nymburk bojoval, ale Zenit si zkušeně hlídal stav. Toolson přidával trojky, celkem jich dal málo vídaných sedm. Ve druhém poločase Nymburku citelně chyběly body Sant-Roose. Zenit si ho mnohem lépe hlídal a odřízl ho od hry. Howard také téměř neslezl z palubovky a odehrané minuty musely být znát. I když střelecký prapor pozvedl Michael Dixon (16 bodů za druhý poločas) a také Pavel Houška, nestačilo to. Přesto Nymburk bojoval do posledních vteřin, což mu slouží ke cti. Odveta za měsíc v domácím prostředí bude velkou výzvou.


Body:

ZEN - Toolson 29 (trojky 7/11), Dowdell 23, Timma 18...

NBK - Dixon 26 (trojky 4/7), Sant-Roos 23 (7d, 8a), Houška 11, Benda 8, Kříž 8 (7d), Randle 5, Vaughn 4, Jagodič-Kuridža 3, Hruban 2.

 
vloženo: 10.03.2016 20:00 / přečteno: 7783x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.