CSKA BYL JENOM ZAČÁTEK

CSKA BYL JENOM ZAČÁTEK

Vraťme se ještě k velkému úspěchu, kterého na mezinárodní scéně o víkendu dosáhla nymburská juniorka. Tým BCM U19 vyhrál skvěle obsazený mezinárodní Holland Nordic Basketball Tournament, když na něm porazil takové týmy jako CSKA Moskva, nebo KK Ljublana. Kromě absolutního triumfu tým posbíral i individuální trofeje.

Turnaj měl být pro devatenáctku přípravou na extraligové Final four. Po vypadnutí z Brnem ve čtvrtfinále se ale proměnil rovnou v přípravu na novou sezonu. „Nehrajeme jenom na výsledky, přesto Final four bylo naše přání. Turnaj ale potvrdil, že i přes toto zklamání je náš program správný. Ať už jde o selekci hráčů nebo konkurenceschopnost na mezinárodní úrovni,“ prohlásil šéf Basketbalového centra mládeže Michal Ježdík.


Na turnaji startovalo osm družstev, které byly rozděleny do dvou skupin po čtyřech. Do skupiny A byly zařazeny tyto týmy: Sabonis Basketball Academy, Gas Terra Flames, Jugla/Sport2000 Riga, Pallacanestro Reggiana SRL. Do skupiny B pak KK Jance Ljubljana, Eisbären Bremerhaven, CSKA Moskva a BCM Nymburk. Ve skupinách se hrála utkání každý s každým na 4 x 8 minut. První dva týmy postupovaly do semifinále a druhé dva týmy do bojů o 5. - 8. místo.


Trenérem týmu U19 je Pavel Beneš, který se tak se svým výběrem radoval přímo na místě. Jednotlivé zápasy nám okomentoval.


V prvním našem utkání jsme v sobotu v 9:25 narazili na CSKA Moskva. Od začátku utkání jsme byli lepší a vypracovali jsme si až šestnácti bodové vedení. V této době začali soupeři vytvářet obrovský tlak na naše hráče na perimetru a tak jsme cíl naší útočné hry přesunuli do vymezeného území. Chvilku nám trvalo aklimatizovat se na ruský tlak, ale utkání jsme nakonec dotáhli k překvapení všech účastníků turnaje do vítězného konce (66:61). Byl to skvělý vstup do turnaje,“ uvedl Pavel k úvodnímu úspěchu, který tým nastartoval.


„Do druhého utkání jsme vstoupili v sobotu odpoledne v 15:45 proti německému Bremerhavenu. Toto utkání bylo jiné než ostatní  tím, že Němci po čas celého utkání produkovali výhradně zónovou obranu 2-3 nebo 3-2. Toto poněkud zvláštní pojetí nás nevykolejilo a utkání jsme po zásluze opanovali 55:50,“ popsal kouč druhé vystoupení na turnaji.


Před posledním zápasem skupiny nastala malá nepříjemnost. Hrálo se v sobotu v 8.00 a místní řidič zaspal. „I přes velké urgence nás přivezl na utkání sedm minut před začátkem. I možná proto jsme nezachytili začátek utkání a během druhé čtvrtiny jsme prohrávali až osmnácti bodovým rozdílem. Pak se sice naše pověstná "mašina" rozjela na plné obrátky, ale zvítězit jsme již nedokázali. Toto utkání po zásluze vyhrál náš protivník a obsadil tak první místo v naší skupině. Na nás zbylo místo druhé, třetí bylo CSKA a čtvrtí kluci z Bremerhavenu,“ komentoval zápas se slovinskou Lublaní trenér. Důležitější odveta měla ještě přijít.


Porážka s mladými Slovinci nasměrovala Nymburk do semifinálového souboje s domácím týmem. „Nastoupili proti výběru Holandska do 20 let hrajícímu pod hlavičkou týmu Gas Terra Flames. Utkání jsme zvládli poměrně jasně výsledkem 73:56,“ řekl Pavel Beneš k zápasu, v němž Matěj Svoboda nasázel 34 bodů. Po semifinále proběhly dovednostní soutěže a Matěj byl v laufu, když vyhrál soutěž smečařů. Lukáš Stegbauer byl druhý ve střelbě za tři body.


Finále se hrálo v neděli od 14.00 a Nymburk na něj byl velmi dobře připraven. Soupeře měl kvalitně naskautovaného, když Pavel Beneš použil v přípravě video ze zápasu ve skupině. Kluci velmi dobře plnili pokyny. V průběhu zápasu vedli až o 22 bodů, nakonec vyhrál o šestnáct 90:74.


„K vítězství nás dovedla určitě defenzíva. Lublaň měla dva velmi dobré hráče na pozici 5 a 3. Na oba dva jsme byli velmi dobře připravení. A to i přesto, že hráč na pozici 3 měl dva metry a nakonec byl vyhlášen nejlepším ofenzivním hráčem turnaje,“ uvedl kouč.


Dobře rozehraný zápas měl ale svůj zádrhel. Na začátku třetí čtvrtiny si Lukáš Stegbauer nechal dát technickou chybu za protesty u rozhodčích. Se všemi důsledky to přineslo čtyřminutovou krizi, po které Slovinci vedli o tři body.


„Ve třetí minutě poslední čtvrtiny jsme už ale vedli již 22 bodovým náskokem a je nutno říct, že měl na tomto náskoku Štegy obrovský podíl. Bylo na něm jasně vidět, jak chce odčinit svoji nerozvážnost a v těchto okamžicích, když jsme se dostávali do náskoku, předváděl basketbal opravdu nejvyšších kvalit. Společně s ním však na tomto vedení mělo podíl samozřejmě celé naše družstvo, které bylo k nezastavení,“ popsal finále Pavel Beneš.


„Je vidět, že náš program produkuje kvalitní basketbal, který je schopen uspět i na evropské scéně. Ohlasy ostatních trenérů a organizátorů na naše herní pojetí bylo velmi kladné a dostali jsme ihned pozvánku na příští rok. Musím dále podotknout, že organizace turnaje byla naprosto skvělá a pružná. Všichni lidé nám byli nápomocni k čemukoliv, co jsme potřebovali. Za to jim patří velké dík,“ zakončil trenér hodnocení velkého úspěchu.


Celkové pořadí:

1. BCM Nymburk
2. KK Janče Ljubljana
3. Gas Terra Flames
4. Jugla/Sport2000 Riga
5. Sabonis Basketball Academy
6. Pallacanestro Reggiana SR
7. CSKA Moskva
8. Eisbären Bremerhaven
 
vloženo: 23.04.2014 20:58 / přečteno: 7921x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.