CBC 2018 JE MINULOSTÍ

CBC 2018 JE MINULOSTÍ

V prvním lednovém týdnu se v hale ZŠ Komenského centra uskutečnil už další ročník turnaje Crystal Bohemia Cup 2018. Turnaj přinesl šest zápasů na vysoké úrovni a zajímavou konfrontaci evropského a japonského basketbalu.

Basketbalová akademie Nymburk ve spolupráci s nymburským klubem, Českou basketbalovou federací, Městem Nymburk a Základní školou Komenského 589 uspořádala už sedmý ročník turnaje, kterého se kromě domácích kadetů Akademie zúčastnili hráči USK Praha U17 a dva reprezentační výběry ČR U17 a Japonska U16, které finalizuje přípravu na mistrovství Asie své kategorie.

 

Každý den přinesl dva zápasy a shodou okolností zápasy, které skončily podobnými výsledky. První den, ve středu 3.ledna, v zápase ČR a USK Praha česká reprezentace získala mírné vedení už v první čtvrtině, které USK do poločasu o trochu snížilo. Po přestávce sice USK téměř smazalo vedení ČR, ale ve druhé části třetí čtvrtiny se bodově neprosadilo a v poslední čtvrtině si už ČR výhru ohlídala. Ve druhém utkání naší Akademie a Japonska se rozhodlo už v první čtvrtině. Japonci nasadili rychlost Šinkansenu, přesnou střelbu z trojek a po deseti minutách vedli 36:10. Zbytek zápasu jsme vyhráli my 51:47.

 

Druhý den přinesl vyrovnané zápasy, které shodně vítěz vyhrál o 10 bodů. Naši hráči proti USK Praha skvěle bránili a dovolili dát USK maximálně 16 bodů ve čtvrtině. Z náskoku úvodní čtvrtiny jsme žili až do 4.minuty posledního hracího období, kdy USK vyrovnalo. Dva zisky a rychlé brejky nás uklidnily a zápas jsme vyhráli. Zápas výborné úrovně se hrál v souboji mezi Japonskem a Českem. Japonský výběr se v útoku prosazoval zejména svou rychlostí v nájezdu do vymezeného území a následným vyhozením na volného hráče buď střílejícím za dva nebo tři body, naopak český výběr těžil ze své převahy v podkošovém území, ze kterého často skóroval buď po přihrávce na dlouhého hráče, nebo po následném doskoku střely.

 

Poslední den přinesl dva jednoznačné výsledky, hrály proti sobě totiž první dva týmy proti horším dvěma. Obě dvě družstva Japonsko a Česká republika dávala najevo svou převahu od první čtvrtiny, když využívala svou nejsilnější zbraň – Česko silové pojetí pod košem a Japonsko rychlost a přesnou střelbu dvou hráčů Tanaky a Tominagy. 

 

Vítězem se stal nakonec výběr Japonska, který předváděl neskutečně rychlou hru a ač nejmladší, dokázal všechny své soupeře přehrát především v rychlosti a disciplině. Druhá byla česká reprezentace, která vynikala tvrdou hrou v podkošovém prostoru. Bronz brali domácí hráči Akademie, jenž v zápase o třetí místo porazili lídra extraligové tabulky kategorie U17 USK Praha.

 
Výsledky:

ČR - USK Praha  71:58

BA Nymburk - Japonsko  61:83
USK Praha - BA Nymburk  48:58

Japonsko - ČR  82:72

BA Nymburk - ČR  58:101

Japonsko - USK Praha 99:35
Nejlepší pětka turnaje:

Keisei Tominaga (Jap - nejlepší střelec), Martin Holoubek (BA), Chikara Tanaka (Jap - MVP turnaje), Vojtěch Sýkora (ČR),  Nikolaos Noumeros (ČR)

 

Hodnocení turnaje: 
Ladislav Sokolovský - BA Nymburk
Jsem rád, že k nám opět přijela velmi kvalitní družstva na tradiční turnaj Crystal Bohemia Cup 2018 a myslím, že diváci mohli vidět zajímavá utkání. Obzvláště výkony japonského národního družstva byly obdivuhodné, zejména jejich tří nejlepších hráčů. Určitě vrcholem turnaje bylo utkání obou národních družstev, které nabídlo velmi dobrý basketbal v kategorii kadetů. Co se týká výkonů našeho družstva, byl jsem v prvních dvou utkáních proti Japonsku a USK Praha spokojený s nasazením (vyjma 1.čtvrtiny utkání s Japonskem) a předvedenou hrou, i když samozřejmě se vždy najdou nedostatky. V posledním utkání mě mrzí, že jsme nedokázali soupeře potrápit, což bylo jednak způsobeno rozdílnou úrovní a taky zraněním našeho nejlepšího podkošového hráče.

Rád bych závěrem poděkoval všem organizátorům i pomocníkům, kterých práce si málokdo všimne, za hladký průběh turnaje a troufnu si říci velmi dobrou úroveň!!!

 
Torsten Loibl – trenér Japonska

Je vždy příjemné účastnit se tohoto turnaje, nejenže je turnaj velmi profesionálně organizovaný, ale navíc máme šanci zahrát si proti vyšším a fyzicky zdatnějším hráčům. Náš tým má problém s výškou, máme mnohem nižší hráče, zatímco Češi mají fyzicky zdatné hráče, kteří hrají tvrdě, a to se mi vždycky na českém basketbalu líbilo. Pro nás bylo skvělou lekcí bojovat proti tomu.

Myslíte, že jste se díky tomu zlepšili?

Uvidíme. Myslím, že jsme se posunuli v doskakování, což bylo jedním z našich úkolů.  Nezlepšili jsme se natolik, kolik potřebujeme, abychom byli v top dvojce Asie, ale co se týče obrany a doskoku myslím, že jsme se tu něco naučili.

 
Jan Slowiak – trenér reprezentace

Turnaj byl pozitivem především pro kluky, kteří byli v reprezentaci poprvé. Ti, kteří v ní už byli, potvrdili svou kvalitu a výkonnost. Po kategorii U17 má turnaj velký význam, protože v letošní sezoně nemají vrcholnou akci a turnajů pro tuto kategorii se mnoho nepořádá. My je ale chceme vidět, chceme vidět, jak pracují a také se podívat, zda by bylo možné někoho zařadit třeba do U18.

Co byste si vzal ze styl hry Japonska?

To je velká motivace. Oni jsou v jiné fázi přípravy. Jsou před vrcholnou akcí a jsou daleko lépe připravení. Učit se můžeme z extrémně rychlého přechodu do útoku. Je to cesta, kterou bychom také chtěli jít.

Máme na to fyziologii hráčů?

V našem vzájemném zápase jsme s nimi po dlouhý úsek drželi krok, ale neudrželi jsme ho celý zápas. Oni měli navíc výrazné individuality, které daly i těžké střely. To my jsme neměli. My jsme se opírali o týmový výkon. Jejich cesta je zajímavá a je vidět dlouhodobá práce trenéra a jasně daná koncepce. Mohli jsme pozorovat, jak umí pro své hráče vytvořit systémy. My jsme hráli turnaj za syrova na jeden trénink a na velkou vášeň.

 
Vít Petrák – trenér USK Praha

Předně chci poděkovat organizátorům za skvěle odvedenou práci při turnaji. Pro kluky to byly super zkušenosti především při zápasech japonského výběru.

Co si vezmete jako trenér třeba z japonského výběru?

To je úplně jiná mentalita a disciplina. Co trenéři chtějí, to hráči zahrají. My se trápíme na základním levelu, abychom TO zahráli, oni řeší, CO zahrát.

Byť jste nevyhráli ani jeden zápas, našli jste nějaká pozitiva?

Ano, měsíc a půl jsme nehráli zápas a ani vlastně neměli týmový trénink. Byla to výborná příprava do druhé části extraligy.

 
 
vloženo: 09.01.2018 12:14 / přečteno: 7985x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.