168 HODIN S  'KROJCEM'

168 HODIN S 'KROJCEM'

Náročný a různorodý program měl v uplynulých 168 hodinách jeden z našich juniorských reprezentantů Martin Kříž.

Minulou sobotu ráno cestoval Martin do Slovinska na přípravný dvojzápas s domácími reprezentanty do dvaceti let, připravujícími se na Mistrovství Evropy skupiny A. „Byla to krásná cesta,“ ohodnotil osm a půl hodiny v autobuse s trochou ironie téměř dvoumetrový Martin. Ve Slovinsku ještě v sobotu večer absolvovali trénink a v neděli dopoledne další. Večer pak byl v plánu první souboj s domácími favority. „Nebyla to moc dobrá zkušenost. Dostali jsme o čtyřicet,“ odpověděl Martin rozladěným hlasem na otázku, jak se jim hrálo. „Drželi jsme se jen první čtvrtinu, pak jsme udělali pár hloupých chyb a domácí už odskočili na 12 bodů a pak se to vezlo,“ doplnil. Lepší nebyl ani druhý zápas, naši junioři ho prohráli skoro o padesát. Na druhou stranu se sluší doplnit, že chyběl pod košem Ondřej Balvín a že naši se připravují evropský šampionát výkonnostní skupiny B a Slovinci jsou účastníky skupiny A.

Martin Kříž rád smečuje

Hned po utkání před půlnocí čekal autobus na cestu do Prahy. „Při cestě domů jsem spal asi jen půl hodiny,“ postěžoval si Martin a dodal: „Do Prahy jsme přijeli v osm ráno a jedenáct jsem se rozcvičoval na Folimance na první finálový zápas Poháru středních škol.“ Proti pardubickému gymnáziu to byl pro Martina Kříže, jako studenta gymnázia v Přípotoční, lepší zápas. „První zápas jsme vyhráli o třicet,“ pochlubil se o mnoho spokojenějším hlasem. „Nečekal jsem, že bude mít zápas takovou atmosféru. Folimanku zaplnila celá naše škola, fakt to byla super atmosféra... a hlavně jsme o hodně vyhráli.“ Úterní odpoledne bylo vzácně volné a Martin ho z pochopitelných důvodů strávil odpočinkem.

Středa byla ve znamení individuálních tréninků v Nymburce a čtvrtek byl studijně basketbalový. „Ve čtvrtek ráno v osm jsem byl společně s Michalem Šotnarem na přijímačkách na fakultě tělesné výchovy a sportu a ve čtvrt na jedenáct jsme vyjížděli autem do Pardubic k odvetě Poháru ministra školství ve středoškolském basketbalu,“ popisuje další štrapáce Martin. Cesta do města perníku trvala více než hodinu. „Přijeli jsme dvacet minut před zápasem a než jsem se zatejpoval, byl tu úvodní rozskok,“ popsal hektické poledne Martin. Neuplynula ještě ani první čtvrtina a lehký výron kotníku uzemnil našeho mladíka na střídačku. Nakonec Sportovní gymnázium Přípotoční slavilo i v odvetě úspěch a stalo se tak prvním vítězem premiérového ročníku Poháru ministra školství. „Hodně mě překvapila medializace Poháru. Obě finále byla v přímém přenosu České televize,“ udivil Martina Kříže zájem veřejnoprávní televize, která v poslední době basketbalu příliš nepřeje. Určité výhrady však měl Martin k úrovni některých zápasů: „Vzhledem k tomu, že se soutěže účastnili i střední školy, které se nespecializují na basket, byly některé naše výsledky hodně divoké. Na jednom turnaji jsme hráli čtyřikrát osm minut hrubého času a konečný výsledek byl 126:12. V našem družstvu je osm reprezentantů a to je pro soupeře hodně kruté.“

Martin Kříž v souboji druhé ligy proti Karlovým Varům

V pátek čekal na Martina sraz s reprezentací ve Stodůlkách, další trénink a dnes ráno odlet do Litvy k dalším přípravným zápasům s domácími borci, kteří budou v kategorii U20 startovat na ME (skupina A) ve stejné skupině jako Slovinci. „Budou to opět těžké a zajímavé zápasy. Litva ročník 1992 / 93 jsou mistři světa! Bude s námi už Ondra Balvín, tak snad to bude lepší než ve Slovinsku,“ doufal náš vyslanec.

Martin Kříž je nakonec jediným hráčem Nymburka, který se letos zúčastní mistrovství Evropy. V širším výběru byl také Tomáš Vyoral a Robin Matějka. Oba však trenér Marko nakonec do svého finálního výběru nenominoval. Pro Martina to však znamená, že může o prázdninách opět počítat volné dny v jednotkách. „Já jsem rád za každou možnost reprezentovat. V mém případě to je mě už čtvrtý rok po sobě a už jsem si zvykl,“ řekl účastník reprezentačních výběrů do šestnácti, osmnácti i dvaceti let a dodal: „Letos budu hrát jen jedno mistrovství za léto. V nedávné době jsem stihl i dvě a v podstatě jsem přestupoval z letadla do letadla.“ Až se Martin vrátí ze šampionátu, který se hraje v Bulharsku od 12. do 22.července, bude ho čekat asi dvacet dní volna, než začne příprava Nymburka. „Ještě je v jednání moje účast na týdenním kempu v Las Vegas,“ řekl a v hlavě se mu určitě odečetlo zase pár dní, které mohl relaxovat.    

Dá se říct, že Martin Kříž je mládežnickou reprezentační stálicí, která se i v náročné konkurenci probojovala do užšího výběru U20. „Hodně mi daly individuální tréninky s Michalem Ježdíkem. I když jsem neměl nějaký extra velký prostor v Mattonce, přidalo mi to další zkušenosti,“ pochvaloval si křídelník, který však v reprezentaci bude často alternovat i na pozici čtyři. Martin měl v Nymburce kromě úvazku v A-týmu také možnost sbírat minuty v extraligovém družstvu U19 a B-týmu mužů, se kterým vybojoval první ligu. „Každá herní příležitost s sebou nese další zkušenosti, i když některé zápasy ve druhé lize mužů byly hodně snadné a trochu se v nich vytrácel basketbal. Ale hrál jsem 35 minut a to je velké pozitivum. 

Martin Kříž smečuje v zápase U19

K tomu jsem měl hodně prostoru v extralize U19, takže herně jsem si užil až dost,“ spokojeně pokyvoval hlavou. A jaký prostor očekává v reprezentaci do dvaceti let? „ V přípravě jsem hrál přes 30 minut, tak uvidíme, jak to bude vypadat. Myslím, že herního vytížení bude hodně a musím se na to připravit,“ očekává Martin, jehož cílem je posunout tým U20 do skupiny A mezi evropskou elitu. „Postupovat by měli všichni semifinalisté, což dává větší naději na postup,“ prozradil Martin, i když by rád viděl ve finále svůj tým proti Chorvatům.

Držme tedy Martinu Křížovi a celému týmu U20 palce, aby se z Bulharska vrátili s postupem v kapse a aby se Martin mohl ještě příští rok zapojit naposledy do juniorského ME, tentokrát skupiny A. 
 
vloženo: 23.06.2012 16:07 / přečteno: 10547x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.