DEREK RAIVIO: VÝZVU PŘIJÍMÁM

DEREK RAIVIO: VÝZVU PŘIJÍMÁM

Po skvělé sezoně v Belgii, kde se stal nejlepším střelcem soutěže, přichází Derek do Nymburka doprovázen velkými očekáváními. Ty má ale i on sám od sebe. Sám je zvědavý, jak zvládne obrovskou porci zápasů, která na něj letos čeká.

Jak se těšíš na život v České republice?

Bude to nová zkušenost. Poprvé budu hrát v této části Evropy. Těším se, až se podívám do Prahy. Jsem nadšený, že jsem tady.


Co si myslíš, že tady bude jiné, než na tvých předchozích štacích?

Myslím, že je tu pomalejší tempo života. Nymburk není tak velké město, bude tu klid. Co se týče basketbalu, tak to bude poprvé, co budu hrát na tak vysoké evropské úrovni. Minimálně mě poprvé v kariéře čeká Eurocup, ale ještě radši bych se s týmem kvalifikoval do Euroligy. Každopádně to tu bude na vysokém levelu. Bude to dobrý test mých schopností, výzva, na kterou se těším. Soupiska je široká a doufám, že v ní budu hrát důležitou roli.


Odlišná bude i porce zápasů, která vás čeká. Nymburk odehraje za sezonu kolem 80 zápasů. Nemáš z toho obavu?

To je opravdu bláznivé. Je to výzva. Jak fyzická, tak mentální. Zatím si to nedovedu představit. Uvidím, jak to půjde. Den za dnem, zápas za zápasem, trénink za tréninkem. Bude tu se mnou moje snoubenka, takže doufám, že díky ní tu budu mít i nějaký normální život. Bude důležité hodně odpočívat, dobře jíst…


Jak dlouho ses rozhodoval o nabídce Nymburka?

Měl jsem několik nabídek z Francie, Belgie a Německa. V Nymburce je ale možnost hrát VTB ligu a Euroligu. Vzal jsem si pár dní na rozmyšlenou a pak jsem si řekl OK.


Co bylo nakonec pro tvoje rozhodnutí to zásadní?

Výzva porovnat svůj talent zase s vyšší úrovní. Tady k tomu budu mít dobrou příležitost.


V minulé sezoně jsi byl nejlepším střelcem belgické ligy. Sbíral jsi v průměru vynikajících 18,7 bodu na zápas. Byla to pro tebe průlomová sezóna v Evropě?

Ano. Oba dva roky v Belgii se mi povedly. Měl jsem štěstí na trenéry i na spoluhráče. Seděl mi i systém, kdy mi kouč věřil a nechal mě hrát si svou hru. Byly to mé nejlepší roky od univerzity.


Poznal jsi hodně trenérů. Jaký je podle tebe nymburský kouč?

Vypadá dobře. Je velmi soustředěný na svou práci a jde si svou cestou a stojí si za tím. Už dříve jsem hrál pod srbskými trenéry a ti vyznávali podobnou filosofii. Bude to hodně velká změna oproti mému kouči v Belgii. Ten nás opravdu nechával hodně hrát. Pan Kemzura dává do hry mnohem více systému. Chce hrát rychle. Má v oblibě pick and roll, což je jedna z mých předností.


Tvoje role v týmu bude pravděpodobně velmi důležitá. Jak vnímáš poměrně velká očekávání, která jsou s tvým příchodem spojená?

Jsme tým s širokou lavičkou, takže to nebude jenom o mně. Ale bude potřeba být velmi agresivní v každém zápase a dobře řídit hru. Někdy to bude spíš o bodech, jindy o asistencích, ale pokaždé bude tlak na můj přínos pro hru. To si uvědomuji a tuhle roli beru.


V posledních sezonách měl Nymburk s rozehrávači trochu problém. Nyní fanoušci věří, že ho ty společně s Dariem Washingtonem vyřešíte. Jak se těšíš na spolupráci s ním?

Vím, že má za sebou v Evropě opravdu dobrou kariéru. Myslím, že jsme proti sobě dokonce hráli na univerzitě. Jsem nadšený, že jsem v týmu s tak kvalitním hráčem. Mělo by nám to spolu fungovat. Uvidíme, jak nás bude kouč využívat, aby měnil rytmus hry. Možná odehrajeme i nějaké minuty spolu.


Nymburk má před sebou kvalifikaci o Euroligu. Jak vidíš šance svého nového týmu na postup?

Bude to velmi těžké. Pokud budeme vyhrávat, znamená to každý den zápas. Pokud jeden prohrajete, je konec. Budeme muset mít i štěstí na své straně, přivézt si tam dobrou týmovou chemii. Všechny týmy budou mít stejnou motivaci přivézt Euroligu do svého města. Nečeká nás nic snadného.


Zkoumal jsi už blíže další účastníky kvalifikace?

Zatím moc ne. Znám pár týmů, hlavně Oostende. Vím, že naším prvním soupeřem bude Hapoel Jeruzalém, ale to je asi tak všechno.


Poprvé v kariéře si zahraješ VTB ligu, která je známá svou náročností, jíž umocňují ještě dlouhé vzdálenosti. Jak se na tuto soutěž těšíš?

Bude to dobrá šance ukázat, co umím. Nebude tam lehký zápas, cestování bude hodně náročné. Hlavně vyhrávat venku tak bude složité. Vím, že bude velký tlak na lepší výsledky, než byly v minulých sezonách, ale věřím, že je budeme mít.
 
vloženo: 22.08.2014 07:00 / přečteno: 9335x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.