KOUČ: VĚŘÍM, ŽE JÁDRO UDRŽÍME

KOUČ: VĚŘÍM, ŽE JÁDRO UDRŽÍME

O právě skončené úspěšné sezoně a vyhlídkách do té další jsme si povídali s koučem Ronenem Ginzburgem.

Před sezonou jste přišel do známého prostředí, přece se tu však něco změnilo. Co bylo z vašeho pohledu nejdůležitější změnit, upravit, či nastavit?

Důležité bylo, že jsme pro tento ročník v Nymburce dokázali trochu změnit atmosféru. Přivedli jsme mladé a kvalitní hráče s dobrým charakterem. S tímto týmem jsme téměř splnili naše předsezónní cíle. Za tento rok jsem osobně opravdu velmi šťastný, protože jsme pracovali s mladými hráči, které je potřeba tvarovat, dělat z nich lepší basketbalisty a pomáhat jim v jejich vývoji. Je to pro mě nejlepší sezona v Nymburce. Před ní jsme udělali několik dobrých transferů. Některé dobré hráče jsme udrželi. Utvořili jsme velmi kvalitní a vyvážený tým a podařilo se nám naplnit jeho potenciál. Můžeme být spokojení.


Považujete ten zmíněný mix hráčů za nejdůležitější faktor úspěchu?

Ano. Přivedli jsme velmi mladé hráče jak z Čech, tak ze zámoří a spojili jsme je se zkušeným a kvalitním českým jádrem, které už tu působí několik let. Pro mě to byl složitý rok, protože jak už jsem řekl, čím mladší tým máte, tím více musíte mluvit, vysvětlovat. Zvládli jsme to také kvůli dobrému charakteru hráčů. Od začátku sezony jsme se soustředili na to, aby měl tým dobrou chemii a povedlo se to. Brzy bylo jasné, že tenhle tým má něco v sobě. Jedním jsem si jistý. Fanoušci mohli přijít kdykoliv na náš zápas a pokaždé viděli, že hrajeme na 100 procent. Žádná velká jména, ale jeden tým, co hraje naplno. Proto tvrdím, že to byla jedna z nejlepších sezon Nymburka.


Trenéři často mluví o tom, že je potřeba hrát naplno celých 40 minut. Tenhle tým to neměl jenom za slova. Jak moc si toho ceníte?

Je to jedna z věcí, která se nám povedla převést do DNA týmu. Hrál na maximum za každého stavu a okolností. Ať už vyhrával o 40 bodů, nebo prohrával. Měli jsme jednu linii a té jsme se drželi. Byly zápasy, ve kterých se nahromadila únava, kdy mohli být fanoušci z naší hry zklamaní, ale věřte mi, skoro vždy to byl v danou chvíli maximální výkon. Mezi námi a dalšími českými týmy nevidím zásadní rozdíl v penězích, nebo v tom, že máme hodně Američanů, ale v tom, že jsme ve většině zápasů dokázali hrát naplno po celých 40 minut zápasu.


Co pro vás bylo v této sezoně největším překvapením?

Martin Peterka. Pavel Beneš a Luboš Růžička mě o něm přesvědčovali, já ho tolik neznal. Udělali jsme na něm velký kus práce a Martin se neskutečně posunul. Samozřejmě pak také Michael Dixon a Howard Sant-Roos. A v neposlední řadě Chasson Randle, který byl v Evropě první sezonu a vyrovnal se velmi dobře s přechodem do profi basketbalu. A výkony dalších? U Vojty Hrubana není potřeba mluvit o překvapení. Čekali jsme, že bude hrát takhle dobře. Stejně jako zkušení starší čeští hráči.


Někdy bývá těžké, aby domácí hráči a cizinci splynuli v jeden celek. Tohle byl ale hodně celistvý tým…

Zásadní bylo, jakým způsobem měli kontrolu nad kabinou Jiří Welsch, Petr Benda a Pavel Houška. Elán, sebevědomí a energii mladších hráčů je potřeba usměrňovat správným směrem a jim se to dařilo perfektně. Z toho pak vzešel tak skvělý mix hráčů, jak českých, tak ze zahraničí.


Jak se podle vás podařilo naplnit ambice týmu?

Většinu jsme splnili. K tomu jsme udělali navíc některé skvělé výsledky. Mít šestnáct výher ve VTB lize je úspěch. Přičtěte si neskutečně náročné cestování do Ruska, přesto jsme předvedli skvělé výkony a výsledky proti velkým týmům jako jsou CSKA, Chimki, Kubáň nebo Kazaň. Ve FIBA Europe Cupu všichni cítí, že jsme mohli jít dál. Aspoň ještě o jednu skupinu. Ale v lednu jsme měli neskutečně náročný program a na tým na chvíli dolehla krize. Tahle soutěž to odnesla, byla to daň za úspěch, ale dokázali jsme se pak odrazit k dalším skvělým výkonům a ve zbytku sezony už jsme byli opět konzistentní, takže celkově musíme být spokojeni.


Jaká je budoucnost tohoto týmu?

Některé hráče máme pod smlouvou, ne jiné máme opci. Někomu končí smlouva. Je jasné, že po takové sezoně bude o naše hráče zájem. Evropský trh bude pracovat. Doufám, že některé hráče udržíme. Každopádně máme dobré jádro týmu a jsme v lepší situaci než loni, kdy jsme začínali od začátku. Museli jsme vytipovat a přivést šest cizinců, řešila se finanční stránka. Teď jsme v situaci, kdy věříme, že aspoň jeden nebo dva z cizinců zůstanou.

 
vloženo: 25.05.2016 19:28 / přečteno: 9229x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.