NYMBURSKÝ JUBILANT

NYMBURSKÝ JUBILANT

Petr Benda oslavil v sobotu pětatřicáté narozeniny. V Nymburce točí svou desátou sezonu. Má devět titulů a mocně se dotahuje na českého rekordmana Láďu Sokolovského, držitele jedenácti titulů.

Možná to bude pro mnohé nošení dříví do lesa, ale sluší se napsat, že Petr je odchovancem jihlavského basketbalu (dnes týmy z Jihlavy startují pod názvem BC Vysočina), odkud jej vytáhl objevitel talentů Miroslav Pospíšil. Do ligy vstoupil Petr Benda jen o rok později než Nymburk jako tým, tedy v roce 2001. Už v prvním svém roce odehrál více než 300 minut a nastřílel 131 bodů.

 

Jeho hvězda v brněnském týmu BVV nebo později pod názvem A plus zářila stále jasněji. V poslední sezoně v moravské metropoli (2006/07)  ze hřiště skoro neslezl, čtyřicetiminutové zápasy nebyly výjimkou. V této sezoně nastřílel v lize 824 bodů a doskočil 540 míčů, dvěstěkrát stál na čáře trestných hodů a byl pro Brno naprosto nepostradatelným hráčem.

 

Přestupem do Nymburka samozřejmě jeho minuty díky konkurenci šly mírně dolů, ale po celých deset let byl oporou týmu. Počty bodů i minut klesaly pochopitelně také v souvislosti s menším počtem utkání, které Nymburk v české lize hrál. I dneska je Petr Benda velice často členem zahajovací pětky, a pokud nemá problémy s fauly, nastupuje na koncích zápasů, když se jako tým trápíme.

 

Petrovy statistiky nejlépe ukáže tabulka jeho šestnácti ligových sezon.  

Statistiky Petr Benda

 

Petře, co zatím zůstává jen tvým basketbalovým přáním?

Pokud v Nymburce zůstanu, chtěl bych si zahrát Euroligu nebo vyhrát ligu mistrů a nehrát VTB ligu (s úsměvem).

 

Cítíš se starší, než když jsi do Nymburka přišel?

Ani moc ne. Pořád jsme rychlejší než Krojc, a mám větší výskok než Vojtek (smích). Kdyby to se mnou šlo dolů, tak bych uvažoval, jestli tady být nebo ne. Já osobně se cítím plný síly, jak před těmi deseti lety. (Že Petr nestárne ani fyzicky ukazuje slideshow jeho portrétových fotek v dresu Nymburka, kterou najdete na našem facebooku, podívejte se)

 

Nemrzí Tě, že musíš někdy vytahovat horké brambory z popela v závěru zápasu, místo aby sis jako veterán v klidu závěr proseděl na lavičce?

Kdybych si chtěl odpočinout nebo nebyl pro tým platný, uvažoval bych o konci kariéry. Je to o důvěře trenéra a o tom, jestli na to mám. Až budu cítit, že to se mnou jde hodně dolů, skončím. Zatím se cítím fyzicky výborně a psychicky po většinu času dobře.

 

Měl jsi za deset let, chuť odejít z Nymburka?

Když jsme hráli českou ligu a jen Eurocup, měl jsem chuť si zahrát v zahraničí. Žádná zajímavá nabídka nepřišla a hlavně, když jsem se rozhodoval, přihlásil se Nymburk do VTB ligy.  To mě koplo zpátky. Hrát mezinárodní soutěž a být přitom blízko domova je výborná kombinace. Navíc jsem nevěděl, jestli bych si zahrál tak dobrou soutěž, kdybych odešel do zahraničí. Pak už jsem o tom nepřemýšlel. Všechno tohle se odehrálo v době, kdy jsme měli jen jednoho syna. Já bych bez rodiny nešel. Obdivuji ty, kteří mají rodinu a jsou tady celý rok sami. To bych nedal.

 

Kdy nejvíce cítíš svůj věk?

Každé ráno (smích). Ideální věk je tak je v rozmezí 21 – 25 let. To je jedno, jak trénuješ, kolikrát trénuješ, můžeš jít na pivo a ráno to není k poznání. Nic nebolí, spíš v pohodě… Pak už to bývá jen horší. Teď jsou dny, kdy se mi vstává o hodně hůře, což je zpravidla v době letní přípravy, kdy trénujme dvakrát denně. Takže mi asi nejvíce vadí dva tréninky denně. Ráno jdu na trénink a pak je nejhorší se aktivovat na odpolední trénink.

 

O fyzickém pocitu víme a jak je to s psychikou v pětatřiceti?

V tomhle je basket super sport, protože nejsi v týmu jen se svými vrstevníky, ale hraješ i s klukama jiné věkové kategorie. Jsou tam kluci od dvaceti let do jedenačtyřiceti jako Jirka (smích).  Takovém týmu se cítím mladší (smích). Kdybych byl v týmu s vrstevníky, tak ty by mě stáhli do věku čtyřicátníků a to by bylo špatný.

 
 
 
vloženo: 27.03.2017 07:43 / přečteno: 9217x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.