SKAUTI V NYMBURCE

SKAUTI V NYMBURCE

Co mají společného Portland Trail Blazers, Phoenix Suns, New York Knicks, Oklahoma City Thunder, Toronto Raptors?

Všechno jsou to týmy NBA, jejichž zástupci se přijedou podívat na zápas Nymburka s Triumfem. Jejich klíčový zájem je pravděpodobně o hráče našeho soupeře Sergeje Karaseva. „To ale neznamená, že si nemohou všimnout i jiného hráče v jednom nebo druhém týmu,“ upozorňuje Michal Ježdík, který se skauty má své zkušenosti a který v podstatě podobnou práci dělá pro Basketbalové centrum mládeže v Nymburce. „Při mém trénování na Spartě se skauti zajímali o Pavla Fránu a Ondřeje Starostu. Myslím, že tehdy přijeli čtyři,“ doplnil Ježdík. Tentokrát zde bude ještě o jednoho človíčka více, ale asi největší koncentrace skautů se dá očekávat na mistrovství světa juniorů do 19 let, které se bude konat tento rok v létě v Praze. I za trénování Michala Ježdíka v Nymburce se tady otočilo několik prospektorů klubů NBA a to když sledovali dvojici hráčů, tehdy Dynama Petrohrad, Veremeenko – Aškrabić.


Přítomnost skautů na nějakém utkání se může odrazit i na výkonech jednotlivých hráčů. Někteří budou hodně nervózní, jiní zase absolutně motivovaní. Oboje psychické rozpoložení hráčů může být pro tým nebezpečné. Nervózní hráči nepodají individuálně takový výkon, jaký je jejich standardem, ale i ti silně motivovaní mohou škodit, především individualistickým pojetím své hry. „Dovedu si představit, že dnes budou na palubovce oba typy hráčů,“ podotkl Ježdík.


Pozice skautů je v NBA velice propracovaná a solidně honorovaná. „Kluby NBA investují do těchto lidí nemalé finanční prostředky, věnují výběru hráčů velkou pozornost a mnohdy musí lustrovat stovky hráčů,“ říká Michal Ježdík. Cílem každého hráče je pochopitelně NBA. „Nad tím už je jen let do vesmíru,“ poznamenal s nadsázkou Ježdík. Vyjděme z předpokladu, že v NBA je 30 týmů po 15 hráčích, tedy 450 hráčů. Každý rok může být k dispozici kolem sta volných míst. Jen v USA opustí ročně universitní basketbal kolem 4500 absolventů, k tomu je potřeba přidat basketbalové talenty na jiných kontinentech. Možnost prosadit se do NBA se tak pohybuje v desetinách procenta. Velké množství zápasů v NBA, kolem devadesáti za sezonu, a velká sledovanost zvyšuje nároky na správný výběr. V každém klubu tak pracuje celý aparát lidí, kteří mají na starosti výběr hráčů. Hráči musí vyhovovat fyzickými parametry na pozice, které chce klub obsadit i aby zapadali do filozofie klubu a do sestavy již podepsaných hráčů.


„Každý skaut má své know-how pro výběr hráčů. Ještě než se jede na některého hráče podívat, zjistí si maximum informací z různých zdrojů. Zjišťuje se, kde hrál, jak se vyvíjel, načítají se číselné statistiky, mluví se s trenéry a lidmi kolem hráče, kterého má skaut v hledáčku. Důležitá není jen výška a hmotnost, sledující se další fyzické parametry, z nich jeden z nejdůležitějších je rozpětí paží. V pohybových dovednostech se sleduje výbušnost, vertikální i horizontální pohyb, změny směru, jak se vyhýbá či naopak vyhledává kontakt s protihráčem. V basketbalových dovednostech se sleduje hra s míčem i bez něho, uvolnění bez míče i s míčem, schopnost chodit na doskok a velká pozornost se věnuje střelbě,“ popsal zlomek sledovaných dovedností Michal Ježdík. Skauti ale nesledují jen to, zda ten hráč už tyto vlastnosti má, ale zda je možné ho dalším tréninkem připravit na pozice, pro kterou daného hráče sledují. „Při zápase při přímém pozorování se nejlépe pozná body language,“ doplnil Ježdík.


Kdo jsou skauti? Musí to být nadšenci naprosto oddaní své práci, schopní pracovat, s lehkou nadsázkou, 24 hodin denně. „Přestože musí létat po Evropě nebo jiných kontinentech, musí žít život v „americkém“ čase. Musí být ve stálém kontaktu se svým klubem, spolupracovníky, se svými generálním manažérem. To nese obrovské fyzické a psychické vypětí,“ vysvětlil Michal Ježdík. Skauty jsou často bývalí hráči nebo trenéři, ale i lidé, kteří se s vrcholovým basketbalem nemuseli osobně potkat. Mají však dovednosti, které jim umožní tuto funkci vykonávat.


Jak staří jsou skauti? „Musí mít zkušenosti a vzhledem k cestování nebývají starší než 50 let. Ale může to být individuální.  Jen minimum dní stráví doma,“ míní Michal Ježdík.

Když skauti už nějakého hráče vyberou do užšího síta, pozvou ho na workout a to už pak jde do tuhého. Skauting je tedy v podstatě stálé prosívání hráčů a stále užšími otvory, až se ta nejlepší, řekněme, stovka hráčů objeví jako nováčci v NBA.  

 
vloženo: 20.01.2013 09:13 / přečteno: 8685x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.