DNES S ALBOU BERLÍN

DNES S ALBOU BERLÍN

Dnes v pátek 12.září od 17 hodin změří Nymburk svoje předsezonní síly v rámci turnaje ve Zhořelci s ikonou německého basketu týmem ALBA Berlín.

ALBA Berlín je osminásobným mistrem Německa a sedminásobným vítězem domácího poháru (00, 02, 03, 06, 09, 13, 14). Nejslavnější éru týmu, který své domácí zápasy hraje v supermoderní O2 aréně, prožívali její fanoušci na přelomu tisíciletí. Sedm titulů v řadě v letech 1997 až 2003 byl v německých poměrech vynikající počin.

 

V následujících letech se ALBA stala šestkrát králem základní části, ale v play-off jakoby jí došel dech a titul vyhrála jen jednou v roce 2008. Třikrát vypadla v semifinále, jednou ve finále a jednou dokonce už ve čtvrtfinále s osmým Quakenbrückem 0:3 na zápasy. V poledních pěti letech se ALBA umísťovala po základní části na pátém až druhém místě a ani jednou nebylo konečnou stanicí semifinále. Buď Berlíňané vypadli už ve čtvrtfinále nebo z toho bylo prohrané finále.

 

V minulé sezoně obsadila Alba 3.místo v základní části dvě prohry od prvního. Ve čtvrtfinále si poradila s Ulmem 3:1 na zápasy, v semifinále s Artlandem také 3:1 a ve finále nestačila na Mnichov, se kterým prohrála, jak jinak než, 1:3.

 

Na evropské scéně hrála ALBA od roku 1998 Euroligu a to až do roku 2004. V letech 2004 až 2008 startoval klub v Eurocupu a po vítězství v domácím mistrovství v roce 2008 se ALBA vrátila na rok do Euroligy. V roce 2010, když ALBA neuspěla v kvalifikaci o EL startovala v Eurocupou a byl z toho největší úspěch v novodobých dějinách, když se ALBA probojovala do finále. V zápase s Valencií však  prohrála 44:67. V dalších třech letech hrála Alba dvakrát Eurocup a jednou Euroligu, ale ani jednou nezaznamenala výraznější úspěch.

 

V minulé sezoně startovala ALBA v Eurocupu. Po vítězství v základní skupině (8/2) vyhrála i skupinu LAST 32 (5/1), ale španělská Valencia jim ve čtvrtfinále opět zabránila jít dál (0:2 na zápasy).

 

Nymburk se s berlínským klubem potkal dvakrát. V obou případech se jednalo o přípravné zápasy, které byly součástí nějakého turnaje. V roce 2008 to byl turnaj v Lipsku a Nymburk prohrál o 7 bodů 84:91 a v roce 2009 to bylo na turnaji v Nymburce k osmdesátiletému výročí klubu a to domácí zvítězili opět o sedm 75:68. Skóre vzájemných zápasů je tedy vyrovnané 159:159. Na oba zápasy si pamatuje už jen Petr Benda a někteří členové realizačního týmu. 

 
vloženo: 12.09.2014 09:55 / přečteno: 8432x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.