JAK DOPADNE DALŠÍ EUROLIGISTA?

JAK DOPADNE DALŠÍ EUROLIGISTA?

Po euroligové Albě Berlín čeká v sobotu nymburské Lvy na turnaji ve Zhořelci další účastník nejvyšší evropské ligy – domácí Turow Zhořelec.

Basketbalový klub Turow Zhořelec byl založen v roce 1964 a po startu v různých nižších soutěžích polského basketbalu si klub v roce 1978 vybojoval poprvé účast v nejvyšší polské lize. Odehrál v ní však pouze jednu sezonu a další čtvrt století startoval v nižších soutěžích.

 

Před sezonou 2003/04 měl klub možnost získat „divokou kartu“ opravňující ke startu v nejvyšší polské lize. I když byl dostatečně finančně silný a zabezpečený, ještě v této sezoně možnosti nevyužil. V sezoně 2003/04 vyhrál 1. polskou ligu (2. nejvyšší soutěž) a vybojoval si právo účasti v elitní polské lize na sportovním poli.

 

Hned v prvním roce obsadil nováček mezi tuctem klubů velice dobré čtvrté místo zaručující účast v play-off. V prvním kole jednoznačně přehrál po základní části pátý tým a v semifinále dokázal urvat i jedno vítězství nad pozdějším mistrem a účastníkem Euroligy Prokom Sopoty. O rok později se Turowu příliš nedařilo, skončil sedmý a prohrál s Anwilem už ve čtvrtfinále play-off.

 

Další tři roky byly ve znamení velice dobrých výkonů v polské lize. V roce 2007 získal Turow svou první stříbrnou medaili, když prohrál až ve finále s Prokomem Sopoty 1:4 na zápasy. Ještě lepší sezonu odehrál náš dnešní soupeř v sezoně 2007/08, kdy skončil po základní části na prvním místě se shodným počtem bodů jako Sopoty, ale lepším součtem vzájemných zápasů se umístil nad svým velkým rivalem. Čtvrtfinále a semifinále prolétl Turow poměrem 7:1 a ve finále se odehrála bitva jako řemen. Rozdíly ve skóre byly velice malé, v celkovém součtu vyhrály Sopoty pouze o 4 body (519:515)! V prvních čtyřech kolech (systém 2-2-1-1-1) si domácí týmy držely neporazitelnost. V posledních třech však slavil úspěch vždy hostující tým. Pro Turow to bylo druhé stříbro. Ze stejného kovu byla i medaile v dalším roce, po finále opět s Prokomem Sopoty (1:4).

 

Posledních pět let přineslo v polské lize dvě stříbrné medaile a zlato. Premiérový titul získal Zhořelec v minulé sezoně, když oplatil Zielené Goře rok starou prohru ve finálové sérii. Díky vítězství v polské lize získal klub právo účasti v Eurolize. Ve skupině C bude soupeřem klubů Bayern Mnichov, FC Barcelona, Armani Milano, Fenerbahce a Panathinaikos.

 

Turow na evropském poli nemá tolik zkušeností jako Nymburk. Evropských klubových soutěží se zúčastňuje od sezony 2007/08. Turow skončil rovnou do druhé nejvyšší evropské soutěže ULEB Cup a hned první účast klubu přinesla největší úspěch. Po remíze a vítězství právě nad Nymburkem v osmifinále postoupil do čtvrtfinále, kde prohrál s Dynamem Moskva 63:78. V Eurocupu bojoval Turow i v následujících dvou letech, ale třetí a čtvrté místo ho v obou případech uvěznilo pouze v základní skupině. V sezoně 2011/12 se Turow pokoušel proniknout do Euroligy. V kvalifikaci už v prvním kole podlehl Chimki Moskevská oblast a v Eurocupu pak skončil ve skupině H na třetím znovu nepostupovém místě. V posledních dvou letech získával Turow mezinárodní ostruhy pouze ve VTB lize, až letos opět vstoupí mezi smetánku evropského basketbalu.  

 
vloženo: 12.09.2014 22:23 / přečteno: 8089x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.