ZPÁTKY DO TRÉNINKOVÉHO PROCESU

ZPÁTKY DO TRÉNINKOVÉHO PROCESU

Ještě ani pořádně neslehl bramborový salát ze štědrovečerní večeře a vánoční cukroví, a už se zase nymburští hráči sešli na palubovce a polykali další tréninkové menu.

To první basketbalové menu se servírovalo v úterý od půl páté a bylo jen lehké, dietní. „Ještěže máme kondičního trenéra, jinak bychom asi dopadli hůř. Rička (kondiční trenér Reimaris) nás zachránil,“ smál se po tréninku Vojta Hruban, ukázal na hřiště a pohybem prstu zpod jednoho koše ke druhému se svistotem naznačil, jak a jakou rychlostí by se běhalo. „Taky by to mohlo být podle hesla: Vzpamatuj se nebo umři,“ pokračoval v nadsázce Vojta.

 Howard při tréninku

Pravdou bylo, že trénink se podobal těm v průběhu sezony jen na první pohled. Úvodní rozběhání a střelbu vystřídal strečink, pak se kluci chvilku přetahovali o gumová lana a pak přišla na řadu opakovací lekce ze znalostí jednotlivých útočných signálů. Neběhalo se v plné rychlosti, hrálo se ve stylu pět na nula tedy bez obran. Posledních více než dvacet minut vyplnila střelba. To vše dohromady necelých 90 minut. „Čekal jsem, že se mi bude běhat hůř,“ uznal Martin Peterka, kterého překvapilo, že se už blíží šestá hodina.  

 
Martin Peterka při střelbě

Nejmarkantněji byla vánoční pauza vidět na střelbě. Obroučka se častěji než jindy chvěla pod údery míče a do koše pouštěla méně pokusů než jindy. „Sedm dní bez střelby ještě není tak moc, to je v pohodě,“ poznamenal Vojta Hruban. Poblíž sedící Martin Peterka si neodpustil malé rýpnutí: „A co ten airball na začátku??“ „Povánoční airball patří k Vánocům stejně jako cukroví a koledy,“ oponoval snajpr děčínského zápasu Hruban.

 

Někteří hráči míč během vánoc neviděli, jako třeba Tony Meier: „Trochu jsem běhal, ale střílet jsem nechodil.“ S míčem se nekamarádil ani Diamon Simpson: „Nenašel jsem žádnou otevřenou halu,“ znělo možná jako výmluva, ale vzhledem k tomu, že Diamon zůstával přes Vánoce v Čechách, se tomu dalo věřit. Další ostrostřelec, tentokrát ze zápasu s Banvitem, Bryon Allen však svou ruku trénoval. „Během Vánoc jsem byl střílet na universitě George Mason University, kde jsem studoval. To je u nás běžné. Přijdeš, půjčíš si klíč a můžeš jít střílet. Kdy chceš, klidně o půlnoci,… prostě 24 hodin denně. A pro bývalé studenty je to zdarma,“ vysvětlil Bryon poměry v USA.

 

Pro většinu hráčů jsou Vánoce plné cestování, především pro zahraniční hráče. Tentokrát dva zámořští hráči doma nebyli. Chris Hass a Diamon Simpson strávili vánoční volno v Česku. Chris byl doma ještě nedávno po konci angažmá v Německu a Diamon zdůvodnil svůj program ještě před Vánoci: „Nechce se mi cestovat až do Kalifornie. Cesta je hrozně dlouhá, ztratil bych dva dny. Pojedu asi do Francie, podívám se do Prahy a budu relaxovat,“ plánoval před týdnem. Skutečnost však byla jiná. „Do Francie jsem neletěl, byly nějaké problémy s letenkami a taky ty teroristi…,“ vyjmenoval dva důvody, proč neopustil náš stát. Místo toho strávil dva dny v Praze a zbytek na gauči. Ostatní zahraniční hráči byli na Vánoce doma. Howard Sant-Roos byl tentokrát až na rodné Kubě. „Vloni bylo méně dnů volna, to jsem byl v Itálii, letos jsem byl za rodinou v Havaně,“ řekl očividně spokojený Howie.

 

Před rokem byl program kolem Vánoc trochu jiný. Před vánoci jsme hráli na Královce s CSKA také dvacátého, ale hned po Novém roce jsme odlétali do Moskvy k zápasu proti Chimki. „Vloni jsme mezi svátky žádný zápas nehráli,“ vzpomněl si přesně Petr Benda, který se na povánoční pokračování basketbalu těšil o chloupek více než vloni: „Letos to bylo veselejší, protože nehrajeme VTB ligu a zápasů v lednu už tolik není,“ smál se Petr, který Vánoce trávil jako obvykle. „Klidně si to vezmi z loňska, letos jsem nic jiného nedělal,“ odzbrojil Petr odpovědí na otázku, jak strávil Vánoce.

 
Ronen Ginzburg

Další program přípravy do konce roku? Ve středu dvoufázový trénink, ráno posilovna, pak hodinka v hale, večerní trénink už s větší intenzitou. Ve čtvrtek odjedou někteří hráči do Děčína na All Star, tentokrát se týká Jiřího Welsche, Gena Lawrence a Howarda Sant-Roose a trenéra Ronena Ginzburga. Do soutěže smečařů a trojkařů tentokrát nebyli vybráni žádní hráči z Nymburka, a tak do Děčína odjede za Nymburk jen dvojice žen Alena Huňková a Katka Zavázalová zkusit štěstí v trojkách. V pátek nás čeká utkání KNBL v Ústí a silvestrovský DAY-OFF. A na Nový rok (jako po celý rok) zase jeden trénink už dva dny před utkáním s Frankfurtem. Ale to bude „až“ napřesrok.  

 
vloženo: 28.12.2016 03:17 / přečteno: 8367x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.