17 DNÍ NEPŘETRŽITÉHO TRÉNOVÁNÍ

17 DNÍ NEPŘETRŽITÉHO TRÉNOVÁNÍ

Před zítřejším utkání proti Besiktasi Istanbul se vedení klubu oficiálně rozloučí s bývalým trenérem našeho týmu Ronenem Ginzburgem. Podívejme se jakou stopu zanechal v našem klubu.

Hlubokou stopu. Neno má za sebou devět sezon na naší lavičce. První čtyři roky byl asistentem Muliho Katzurina a žezlo vlády pak po něm na tři další roky převzal. Po dvouletém angažmá dvojice litevských trenérů Kemzura – Kuncaitis se Neno opět vrátil za kormidla našeho A-týmu. A určitě by to pokračovalo i po celou tuto sezonu, nebýt možnosti trénovat reprezentační výběr ČR.
 

„Byla to pro náš složitá situace, měnit trenéra během úspěšné sezony, ale na druhou stranu jsme přesvědčeni, že Oren Amiel naváže na úspěšné období našeho klubu, které je spojeno se jménem trenéra Ginzburga. Za jeho působení v klubu jsme dosáhli celé řady úspěchů. Nemohu se nezmínit o vpravdě historických vítězstvích nad předními evropskými týmy jako CSKA Moskva, Partizan Bělehrad, Lokomotiv Kubáň, Banvit Bandirma, AS Monako, Bilbao, Virtus Roma a dalšími.

Nenovi děkujeme za jeho práci v klubu a přejeme mu hodně úspěchů a radosti z basketbalu a těšíme se na další setkávání s ním, i když už jen v roli diváka a věrného fanouška našeho klubu," řekl Rudolf Šimeček, generální manažér klubu.

 

Pane Šimečku, čím byl pro Vás trenér Ginzburg výjimečný?
On dokázal téměř vždy najít taktiku jak porazit či alespoň hodně potrápit velké týmy.

Co považujete za jeho největší úspěch?
Pro mne osobně jsou to výhry nad řadou evropských velkoklubů. Ale samozřejmě také to, že s týmem dokázal nepřerušit šňůru domácích titulů a získat pro náš klub jméno a renomé v basketbalové Evropě.


Nenaštvalo Vás, že se trenér rozhodl jít jinou cestou než s naším klubem?

Myslím, že to je správný krok. My jsme byli dlouhodobě domluveni, že v případě lepší nabídky mu umožníme odchod. Neno zůstává náš kamarád, vazby se nepřetrhají.

 

Byly s ním rozhovory vždy jen v poklidu nebo jste někdy nenašli společnou řeč?
My jsme se snad nikdy nehádali, spíše jsme se snažili navzájem argumentovat, uznat ty argumenty a podle toho realizovat i výstupy. To si na něm taky hodně cením.

 
Bylo angažování Orena Amiela jedinou cestou?

Cest by mohlo být více, ale my jsme se bavili o této možnosti jako o jediné. Nebyl důvod nezachovat kontinuitu. Myslíme si, že styl hry, ve kterém bude určitě Oren pokračovat, je dobrý a že nám to vyhovuje. Dramatické změny jsme nechtěli dělat.

 


Podívejme se na kariéru trenéra a co na lavičce Nymburka dokázal.

 

Získal devět mistrovských titulů, čtyři jako asistent a pět jako trenér. V české lize stál u 214 zápasů jako asistent a u 177 jako hlavní trenér, tedy dohromady 391 zápasů. Pouze ve dvaadvaceti z nich nebyl trenérem vítězného družstva. Skvělá je i jeho bilance domácích zápasů. Pod jeho vedením neprohrál Nymburk doma ani jeden zápas, všech 87 bylo vítězných. Jako asistent trenéra Katzurina prohrál ze 111 zápasů v NBL jen jednou v semifinále proti Pardubicím v roce 2010 o šest bodů. Úspěšnost zápasů je 94,4%.

 

V Českém poháru má stoprocentní bilanci 29 vítězných zápasů a je tedy držitelem osmi zlatých medailí z této druhé nejvyšší české soutěže. V sezoně 2015/16 Nymburk český pohár nehrál, proto má výher o jednu méně než titulů.

 

V evropských pohárech je jeho výčet také fascinující. Jako trenér vedl náš tým do šesti různých soutěží. Nejvíce zápasů odkoučoval ve VTB lize, celkem 67 utkání, v Eurocupu 36 zápasů, v Adriatické lize 26 utkání, v Champions League 18 zápasů, FIBA Europe Cupu 12 zápasů a v kvalifikaci o Euroligu 7 zápasů. To je dohromady 166 utkání. Nebylo to pro něho vůbec jednoduché. Kromě Eurocupu ve všech ostatních soutěžích prošlapával cestu jako první. Žádný český tým před ním nehrál Adriatickou ligu, ani VTB ligu ani kvalifikaci o Euroligu. Za čtyři roky svého asistentování Mulimu Katzurinovi byl na lavičce při dalších 37 zápasech Eurocupu nebo FIBA EuroCupu.

 

Možná ještě jedno číslo by mohlo být zde uvedeno, abyste je nemuseli všechna sčítat. Trenér Ronen Ginzburg odkoučoval celkem 623 zápasů a kdyby každý trval 40 minut, bylo by to více než 17 dní nepřetržité práce – to je číslo nepředstavitelné. 

 
vloženo: 30.10.2017 19:28 / přečteno: 7486x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.