NENÍ TO TAK ŠPATNÉ ZRANĚNÍ

NENÍ TO TAK ŠPATNÉ ZRANĚNÍ

Když se Martin Kříž skácel ve třetím semifinále s Olomouckem na zem, byl v hale jeden člověk, který měl hned jasno. Petr Benda totiž sám před rokem zažil zranění Achillovy šlachy, které nyní utrpěl jeho kamarád. Moc dobře ví, co nyní Martina čeká. A věří, že když nebudou komplikace, bude jeho spoluhráč brzy zpět.

“Hned mi běhal mráz po zádech. Jak Martin spadl a chytl se za achilovku, tak jsem si hned vybavil, jak jsem na tom byl já. Když jsem pak přiběhl k němu, tak to bylo jasné, protože říkal, že cítí, jak kdyby měl pod patou podpatek. To jsem věděl, že je to špatné,” řekl Petr k situaci z nedělního utkání.

Spolu s fyzioterapeutem Radkem Petrů pak Martina zvedl a pomohl mu k lavičce, odkud Martin sledoval zbytek poločasu, než odjel do nemocnice, kde se ještě večer podrobil operaci. “Ono to ani tak nebolí. Je to spíš o tom, že člověk cítí, že mu něco chybí. Nejhorší to bylo pět hodin po operaci, kdy to přišlo k sobě. To fakt bolelo a musel jsem si vyžádat anestetika. Pak už jsme to zas necítil,” vzpomínal Benda.

Jemu se zranění přivodilo v březnu 2019 a stihl se dát dohromady, aby nastoupil do přípravy před touto sezonou. Léčba mu tak zabrala zhruba šest měsíců. “U každého je to individuální. Snažil jsem se řídit pokyny lékařů, ale také tím, jak jsem se cítil. Trochu jsem to tlačil a zrychloval jsem rekonvalescenci. Nakonec jsme našli střední cestu. I pro Martina bude důležité, aby si vyslechl doktora,” nabádá k trpělivosti.

“Martin je zabejčený, že bude chtít být co nejdříve zpátky. Bude ho to stát hodně sil fyzických a hlavně psychických. I když bude mít nohu v sádře, musí pracovat na tom, aby mu nepovolilo stehno, protože pak by měl nohu slabou, až se uzdraví. Teď ho čeká možná náročnější období, než kdyby trénoval a hrál,” dodal Benda.

Z potencionálních vážných zranění, které basketbalistům hrozí, je však podle něj přetržená šlacha to nejméně problematické. “Není to zas tak špatné zranění. Mnohem horší jsou klouby, kolena, ramena. Tady tu achilovku sešijí, máš jí pak dvakrát silnější, než si jí měl. Neměla by už prasknout na tom samém místě a většinou už nikdy nepraskne. Je to jen o tom nechat jí zahojit a dostat jí protahováním do původního stavu,” popsal sedmatřicetiletý pivot.

“Po dvou měsících by to mělo být srostlé, když nebudou komplikace. Což doufám, že nebudou. Pak už to bude rychlé. Není to sice jednoduché, ale mnohem lepší než koleno. Šlacha bude za pár týdnů srostlá, jen musí dohnat dva měsíce bez pohybu. Nesmí to pak ale přepálit. Martin celý život sportuje a zná své tělo, tak bude vědět, kdy ubrat,” dodal Petr Benda.
 
vloženo: 14.05.2019 09:04 / přečteno: 5643x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.