JAK SE RODÍ PŘESTUP

JAK SE RODÍ PŘESTUP

V minulosti už v našich barvách působilo hodně hráčů, kteří předtím prošli Letní ligou NBA či dokonce přímo NBA, ovšem většinou mezi tím měli zastávky v jiných klubech. Aby hráč šel z Letní ligy rovnou do Nymburka, už tak obvyklé není. Byl to případ Chassona Randlea a nyní také nové posily Zacha Hankinse, který bojoval o smlouvu ve Philadelphii 76ers. Jak se takový přestup rodí, to popsal generální manažer Rudolf Šimeček.

Philadelphia Zacha sledovala delší dobu, v draftu však zvolila jinou variantu a pozvala ho alespoň do Letní ligy. Jeho agent však neváhal a raději dopředu hledal alternativy, kdyby boj o smlouvu nedopadl. Oslovil proto i náš klub a věci se daly do pohybu.

„Před čtrnácti dny jsme dostali nabídku od jeho agenta. Prohlédli jsme si podklady a videa a řekli jsme si, že je to zajímavý hráč,“ popisoval Rudolf Šimeček. 

V tu chvíli začala práce pro náš realizační tým. Trenér Oren Amiel společně se svým asistentem Sašou Sekuličem začali Hankinse prověřovat po všech stránkách. A to nejen u videa. „Trenér mluvil s agentem, několikrát s hráčem, sháněl reference u jeho bývalých trenérů z university. Také jsme si nechali udělat jeho hodnocení u dvou skautingových firem, s nimž spolupracujeme. Ty hodnocení dopadly dost pozitivně. Na základě toho všeho jsme se rozhodli, že do toho půjdeme,“ uvedl Šimeček.

Zach však právě hrál Letní ligu a hrozilo, že se ho všimne jiný tým NBA či některý z předních evropských týmů. „U hráčů, kteří jdou do Letní ligy, se může stát, že po nich sáhnou kluby z NBA nebo některé silnější týmy v Evropě. Nedokážu posoudit, jestli měl nějaké jiné nabídky, ale pro nás bylo důležité, že Zach k nám opravdu chtěl. Jako klub nás znal a dokonce si získal informace od našeho bývalého hráče Adama Hesse. Projevil eminentní zájem za nás hrát, což byl důležitý faktor,“ těší Šimečka.

Pro Hankinse může být vzor právě Randle, který v roce 2015 po Summer League v dresu Golden State podepsal v Nymburce, kde se ukázal v dobrém světle a za rok už působil v NBA. Proto hned ve chvíli, kdy bylo jasné, že mu 76ers angažmá nenabídnou, podepsal Hankins kontrakt s námi. 

„Postup je takový, že se udělá návrh smlouvy. Záleží na domluvě, jestli to připraví agent, který je za to placený, nebo my. Po zkušenostech si ale vždy smlouvu raději připravím sám, máme klubový standard. Vše proběhlo hladce, agent to akceptoval v plném rozsahu a byla to záležitost dvou dnů, kdy se to podepsalo po mailu. To je takový standard při podpisech na dálku. A to s tím, že smlouva má doložku, že podpis po mailu se bere jako originál,“ vysvětlil Šimeček postup.

Hankins tak získal své první profesionální angažmá. „Když jsme jako děti ve třetí třídě řešili, co budeme dělat, až budeme dospělí, tak já chtěl být profesionální basketbalista. Teď se mi to plní a je to zvláštní pocit,“ řekl Hankins pro klubovou televizi univerzity Xavier, za kterou hrával.

Do Nymburka dorazí na konci srpna. „Přípravu začínáme 28. srpna. Předtím musí absolvovat prohlídku, takže jeho příjezd budeme plánovat na 26. nebo 27. srpna,“ dodal Šimeček.
 
vloženo: 17.07.2019 09:26 / přečteno: 6572x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.