OTÁZKY Z TISKOVÉ KONFERENCE

OTÁZKY Z TISKOVÉ KONFERENCE

Na tiskové konferenci padá ještě spousta otázek přítomných novinářů. Jaké otázky to byly při tiskovce Nymburka a jak na přítomní odpovídali, si můžete přečíst v tomto článku. 

Obrázek

Pan Jansta mluvil o rozpočtu a o tom, že se snížily náklady na hráče. Znamenalo to, že se upravovaly také aktuální smlouvy?

Jansta:Snížení „balíku“ na hráče vyřešil příchod nových hráčů a snížení rozpočtu se nedotkne v žádném případě základů a to, co je nasmlouváno, bude dodrženo. Bude se měnit systém odměňování. Bohužel to v basketbalu chodí jinak než ve fotbale. V Eurocupu mají nárok na odměnu od vedení soutěže jen první čtyři týmy. Marketingově všechno přetlačuje fotbal. Je to škoda, protože jste určitě mohli zaznamenat, že MS v Turecku mělo v televizi velkou sledovanost, přesto je fotbal na prvním místě.

 
Dá se prozradit, kolik stojí Nymburk účast v Eurocupu?

Jansta:Nebude to zcela přesné číslo, ale ze 60 milionu to bude kolem pětatřiceti.

Zídek: U nákladů na Eurocup hodně záleží na destinaci našich soupeřů. Je rozdíl letět na Kanárské ostrovy nebo do Kazaně, to jsou destinace náročnější, než třeba odjet autobusem do Bambergu. Pokud mohu říct odhad, tak jedna čtyřčlenná skupina – domácí i zahraniční zápasy – vyjdou něco okolo tří miliónu korun.

 

Jak bylo těžké přeorientovat tým v souvislosti s odchodem rozhrávačské jedničky Arthura Lee, který byl velkou oporou?

Ginzburg: To je dobrá otázka. Samozřejmě na tom pracujeme od začátku přípravy. Snažíme se zvyknout si na život bez Arthura, který měl velký podíl na nymburských úspěších v minulých sezonách. Snažíme se dát větší zodpovědnost na hráče na ostatních pozicích, zejména na pozici střílejícího rozehrávače (pozice 2). Mohu vám říct, že toto je našim hlavním úkolem a denně na tom pracujeme a určitě řešení najdeme.

 
Nebyla šance Arthura udržet a nebo chtěl hráč už odejít?

Ginzburg: Když skončila minulá sezona, Arthur cítil potřebu pro změnu a pro lepší angažmá i finančně. Možná očekával nové výzvy. Také klub se rozhodl jít jiným směrem. Přiznejme, že Nymburk hrál dobře i před Arthurem a věřím, že bude tým podávat výborné výkony i po jeho odchodu.

 

Kdo začínal na rozehrávce v minulých přípravných zápasech?

Ginzburg:Do této chvíle to byl Mike Lenzly, který hrál v minulé sezoně střídajícího rozehrávače. Myslím si, že si nevedl vůbec špatně. Všichni známe jeho obranné kvality a myslím si, že v útoku se zlepšuje zápas od zápasu.

 

Ví se něco nového o situaci prvního soupeře v Adriatické lize?

(Tým Crvena Zvezda Beograd měl v minulém roce velké finanční problémy)

Zídek: Je to otázka, na kterou jsem se ptal v úterý při návštěvě Romana Lisace (jen z šéfů Adriatické ligy). Červená Hvězda Bělehrad podle jeho sdělení funguje zcela normálně. Nijak tuto informaci nerozvíjel. Nevím, zda-li to bylo oficiálně potvrzeno, ale mluvilo se dluhu kolem 8-9 milionů euro.

 
Jaké cíle jsou pro Adriatickou ligu a jaké pro Eurocup?

Ginzburg: V první řadě, abychom se vrátili živí a zdraví z našich zájezdů (v lehkém tónu). Zúčastnil jsem se trenérské kliniky Euroligy v Itálii a mluvil jsem s trenérem Cibony Terasovičem. Říkal mi, že nás považuje za hrdiny, že budeme hrát Adriatickou ligu. Řekl, ať očekáváme velmi kvalitní soutěž, že obdivuje naše odhodlání absolvovat všechno cestování, které s tím bude spjato. Také zmínil fakt, abychom neočekávali žádné lehké rozhodování ze strany rozhodčích. Nymburk je Nymburk a my chceme uspět a chceme se v tabulce posunout co nejvýše. Upozorňuji, že to nebude stejné jako tomu bylo v minulých letech. V evropském poháru jsme mohli vyhrát nebo prohrát a pak se vrátit do české ligy a trochu získat sebedůvěru zpátky v rámci Mattoni NBL. Tato soutěž bude samozřejmě náročnější. Na druhou stranu musím říct, že všechny týmy z Adriatické ligy respektují Nymburk a jsou si vědomi, že jim budeme kvalitním soupeřem.

 
Existuje tedy minimální umístění v Adriatické lize?

Ginzburg: Páté, šesté místo by pro nás byl velmi dobrý výsledek.

Jansta: Páté místo super úspěch, šesté místo úspěch. Je potřeba porazit Eurocupové týmy a ty startují v soutěži čtyři…. Hráli jsme již s Podgoricou, Červeno Hvězdou nebo Vršacem a jsme schopni je porazit. Skvělé by bylo, kdybychom doma porazili jeden Euroligový!

 
Bude v Eurocupu reálné zopakovat loňské umístění?

Jansta: O úspěchu rozhoduje i štěstí při losování. Záleží na tom, jakou skupinu budeme hrát a jaké budeme míst štěstí. Stačí se podívat, co dokáží rozhodčí při MS v zápase Srbsko – Turecko.

 
Je pro tým prioritou hrát Euroligu?

Jansta: Prioritou je přežít a hrát dál. Nevíme, co bude s ekonomikou. Všechny negativní jevy se odrazí i ve sportu. Bavit se o tom, co bude za rok, je teď před sezonou těžké.

 
Adriatická liga je garantovaná na dva roky?

Jansta: Dokud jí budeme moci hrát, do té doby v ní budeme nastupovat.

 
Připravují se nějaké novinky v hale?

Zídek: Úpravy se týkaly především sezení. Všichni sedící diváci budou mít k dispozici samostatné sedadlo s opěrkou. Nově je přelakovaná palubovka, především kvůli změně pravidel.

 

Platí tedy že v Pardubicích se bude hrát AL pouze s euroligovými týmy?

Zídek: Ano, to platí. V současné době jsou to tři zápasy.

 
Co se po čtyřech letech „vlády“ Muliho v týmu změnilo?

Sokolovský: Trenér Katzurin byl vyloženě autoritativní trenér. To neznamená, že by byl špatný trenér, ale nový trenér je daleko přístupnější k hráčům, komunikuje s nimi. Pokud se dopustí hráč jedné, dvou chyb, je Neno ochotný řešit problém klidnou domluvou. Pak ale dokáže i zvýšit hlas. O tom jsme se přesvědčili v přípravných zápasech. Herně je kladem daleko větší důraz na přechod do rychlého protiútoku a druhou prioritou je obrana.

 

Bude mít tedy rozehrávač větší volnost při hře nebo se bude stále řídit pokyny trenéra na lavičce?

Sokolovský: V přípravných zápasech si mohli rozehrávači v mnohých útocích sami volit akce. Já nechci odsuzovat minulý způsob vedení zápasu. Každý trenér má svou filosofii. Někdo je důsledně autoritativní, jiný mírněji.

 
A ty budeš jaký trenér?
Sokolovský: Já jsem zatím ještě hráč.

Jansta (návrat k minulé otázce): Přechod z pozice asistenta na post trenéra je obrovská změna. Na lavičce jsou 15 centimetrů od sebe, ale v praxi je to cesta kilometry dlouhá. Přijít na pozici po úspěšném trenérovi je to nesmírně těžké. Objektivně si musíme přiznat, že Muli Katzurin změnil myšlení i mnoha trenérů české ligy, poznamenal systémy, poznamenal všechno. Myslím, že Muli zanechal výraznou stopu v českém basketbalu.

 

Která změna pravidel, větší vzdálenost trojkového oblouku, úprava vymezeného území nebo úpravy v časovém limitu pro postupný útok, jsou největší komplikaci?

Ginzburg: Tvar vymezeného území s sebou nenese žádné komplikace. Největší změnou je posunutí časového limitu pro postupný útok. Hra se stává rychlejší. Mohlo by se zdát, že týmy za 14 vteřin nejsou schopni dobře organizovat hru. Všichni se s tím musíme vyrovnat. Vzdálenost trojkového území není velkou komplikací. 

 
vloženo: 18.09.2010 14:51 / přečteno: 11677x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.