SEDM SET PRO PETRA BENDU

SEDM SET PRO PETRA BENDU

Petr Benda v minulém týdnu při zápase proti Fuenlabradě odehrál své sedmisté utkání v dresu Nymburka. Kdyby Petr strávil na palubovce průměrně jen 20 minut v zápase, vydalo by to skoro na 240 hodin nepřetržitého hrání.

Petr Benda přišel do Nymburka před sezonou 2007/08 v době, kdy jsme poprvé startovali v ULEB Cupu. Rodák z Jihlavy není žádný „fluktuant“, jeho angažmá v Nymburce je teprve druhým profesionálním v jeho kariéře. NBL začínal v sezoně 2001/02 v týmu BC BVV ŽS Brno, kam si ho z Jihlavy vytáhl trenér Miroslav „Miki“ Pospíšil. Svůj první zápas v lize odehrál 1.prosince 2001 v městském derby v Triga Eprin Brno (Houseři). Hned v prvním zápase, tehdy ještě s číslem 7, nastřílel 7 bodů ta 17 minut na hřišti a k tomu získal i 7 doskoků… a teď má na kontě 700 zápasů za Nymburk - ty sedmičky.

 

V době příchodu do Nymburka byl Petr klíčovým hráčem Brna, který na palubovce trávil v mnohých zápasech i celých 40 minut a dá se s určitou nadsázkou říct, že si v Nymburce trochu i odpočinul, čtyřicítku už na palubovce nemusel být. Petr měl to štěstí, že mohl s Nymburkem zažít hodně „nového“. Poprvé s námi startoval v ULEB cupu, později Eurocupu, odehrál s námi jedinou sezonu v Adriatické lize, pět sezon ve VTB lize, premiérově v FIBA Europe Cupu i Basketball Champions League a také má na svém kontě 8 zápasů v kvalifikaci o Euroligu. Není jiný hráč, který by stihl všechno jako on.

 

Jak Petr Benda poskládal všech 700 zápasů v dresu Nymburka?

(všechny údaje jsou vztaženy k 30.lednu, tedy po utkání s Fuenlabradou před zápasem s Ostravou).  

Nejvíce utkání pochopitelně odehrál v NBL (Mattoni nebo Kooperativa), těch bylo celkem 401, v evropských pohárech jako BCL, FEC nebo Eurocup to bylo dohromady 142 zápasů, VTB liga a Adriatická liga mu vynesla 113 utkání, 36 zápasů přidal Český pohár a 8 kvalifikace o Euroligu. Možná by bylo zajímavé zjistit, kolik zápasů za Nymburk nemohl odehrát ať už z důvodů rozhodnutí trenéra, že bude „odpočítat“ nebo kvůli zranění. Nymburk od sezony 2007/08 odehrál 809 utkání (počítány jsou stejně jako v případě Petra Bendy pouze mistrovské zápasy nikoliv přípravné). Tedy Petr neodehrál celkem 109 zápasů - 13,5%.

 

Všímali jsme si i ostatních statistik jako jsou nastřílené body, doskoky, minuty a podobně. Bohužel u Českého poháru zůstaly pouze nastřílené body, žádné jiné statistiky získat nelze. Navíc zápisy o utkání starší než z roku 2010 už údajně neexistují, a tak pro nymburské hráče jsme využili počty bodů, které jsou k dispozici na našich stránkách. Petr má na svém kontě 6301 bod.

V příštím článku se podíváme i na jiné hráče z historie našeho klubu, jak na tom jsou v počtu odehraných zápasů, počtu bodů, minut a podobně.  

 

A na závěr ještě rozhovor, který byl pořízen bezprostředně po utkání s Ostravou

(omlouváme se za zpoždění, ale z technických důvodů se podařilo rozhovor přepsat až nyní)      

 

Petře, byl jsi hodně překvapený z předávání upomínky na 700 zápasů v dresu Nymburka?
Byl jsem překvapený dvojnásobně. Jednak by mě ani nenapadlo si počet zápasů v Nymburce počítat. Spíše jsme s klukama řešili, kolik máme nachozených těch dlouhých chodeb od recepce k šatně nebo z šatny do posilovny. A taky jsem byl překvapený, že mi ceny předávali moji synové. Museli to všichni vědět, a přesto to přede mnou utajili (smích).

 

Muselo být jasné, že těch zápasů už musí být opravdu hodně. To tě nikdy nezajímal jejich počet? 

Opravdu jsem za těch jedenáct let, co jsem tady, o tom nikdy neuvažoval. Jsem přesvědčený, že jsme se o tom ani v šatně nikdy nebavili.

 

Tři pětiny ze 700 zápasů jsi odehrál v české lize nebo českém poháru zbytek v nějakém evropském poháru. Jsou dva zápasy - česká soutěž a evropská soutěž - souměřitelné?

Většina utkání v evropských pohárech bylo proti soupeři kvalit, které v české lize nepotkáme. Byly určitě náročnější, především ty ve VTB lize, kde se kromě kvality především podkošových hráčů podepisovala i únava z dlouhého cestování.

 

Které zápasy považuješ za nejtěžší?

Nejnáročnější byla VTB liga, potom Eurocup a BCL tak nastejno. Především první roky v Eurocupu jsme odehráli hodně kvalitních zápasů.

 

Pamatuješ ještě na sezony, kdy jsme hráli i 90 zápasů?

To se nedá zapomenout, to je nadosmrti! (úsměv). Když teď hrajeme v podobném tempu jeden měsíc, stále méně chápu, jak jsme to mohli hrát pět let za sebou.

 

Kolik zápasů plánuješ?

To nezáleží na mně, já se cítím dobře. Kolik jich bude, je mi vlastně jedno. Když mě to bude bavit, když z toho nebudu otrávený, tak klidně sto, dvě stě nebo tři sta…   

 

Hrál bys, kdyby ti třeba klesaly minuty na hřišti?

To nedokážu říct. Já se snažím vždy přijmout roli, kterou nám přidělenou. Zatím se mi to vyplácelo. Budu se vždycky snažit do každého zápasu dát maximum a kolik minut to vynese, uvidíme.

 

Myslíš, že má někdo šanci tě doběhnout nebo dokonce přeběhnout v počtu zápasů za Nymburk?

Může se to podařit každému, když bude zdravý, když budou chtít v Nymburce zůstat tak dlouho jako já (smích). Já jsem chytl své angažmá v Nymburce v tom největším rozjezdu, kdy se hrálo opravdu hodně zápasů za rok, to se bude těžko dohánět.  

 

Ještě k Tvému číslu na dresu. My tě pamatujeme jen s číslem čtyři, měl jsi před tím jiné?

V Brně jsem měl na začátku sedmičku. Když pak přišel Jirka Okáč a chtěl sedmičku. Já jako mladej jsem mu řekl: „tak to ne!! sedmičku si musíš vybojovat“ a měl jsem čtyřku (velký smích).

 
vloženo: 05.02.2019 08:35 / přečteno: 5143x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.