OHLÉDNUTÍ ZA NORIMBERKEM

OHLÉDNUTÍ ZA NORIMBERKEM

Nymburští hráči nakonec skončili na turnaji v německém Norimberku třetí. S osmačtyřicetihodinovou retrospektivou jsme se za turnajem ohlédli s několika aktéry Martinem Idesem, Michalem Ježdíkem a Tomášem Pomikálkem.

O prvním zářijovém týdnu se v Norimberku střetly čtyři týmy, které v rámci Evropy představují různé úrovně.

 

Pořádající Norimberk startuje ve druhé nejvyšší německé soutěži a stejně jako náš tým nebo Zielona Gora nahrál v plné sestavě a navíc jeden z hráčů domácích s týmem trénovat až od čtvrtka. „Na našem výkonu díky tomu byly vidět obrovské výkyvy a hluchá místa. Pokud jsme hráli naši hru, byli jsme konkurenceschopní,“ zhodnotil své svěřence Martin Ides.

Druhý německý tým Artland Dragons nastupuje o patro výše v Bundeslize a jako obvykle stavěl hru na amerických hráčích. „Myslím, že byli ze všech týmů nejsehranější a využívali největší rotaci hráčů,“ všiml si Martin Ides a možná to byla i příčina naší výrazné prohry v posledním zápase s nimi. Z Polska z Zielone Gory dorazil euroligový tým, který si svou účast v EL vybojoval jako vítěz domácí nejvyšší soutěže. Bez dvou hráčů, kteří jsou na ME, svoje zápasy odehrál nejvyrovnaněji ze všech účastníků. „Jsem zvědavý, jak s novým kádrem obstojí v Eurolize,“ vyjádřil určité pochybnosti Ides.

 

Naši hráči po fyzicky náročném období přípravy podstoupili solidní herní test. „Dostali jsme možnost poznat hráče v situacích, kdy se týmu daří i kdy se týmu nedaří a to je největším benefitem turnaje. Zápasy posloužily i hráčům k vzájemnému poznání a k hledání svých rolí v týmu,“ řekl k významu turnaje Michal Ježdík. Trenér Kemzura měl ze stabilního kádru pouze osm hráčů doplněné o Michala Křemena a Martina Kříže. „Nekompletní kádr není jen negativem. Užší kádr umožní hráče lépe poznat,“ soudí sportovní ředitel Ježdík.

 

V prvním utkání proti Zielone Goře jsme hráli velice dobře. „V utkání jsme dobře plnili úkoly trenéra a myslím, že náš výkon byl dobrý,“ shrnul Tomáš Pomikálek. V měření sil s domácím Norimberkem byl rozdíl ve výkonnosti družstev patrný. „V zápase se nám dařilo. Tým ukázal, že jeho ofenzivní schopnosti budou dobré,“ doplnil k zápasu Michal Ježdík.

 

Třetí zápas proti Artlandu byl do poločasu vyrovnaný. Výpadek nastal ve třetí čtvrtině, kdy jsme dostali 40 bodů. „Soupeř měl neskutečnou úspěšnost střelby, dávali koše i přes ruce našich obránců,“ vypíchl Ježdík hlavní rozdíl mezi týmy ve třetí čtvrtině. Tomáš Pomikálek přidal některá konkrétní úskalí: „Soupeř nás držel od míče, nedalo se dobře přihrávat a hodně jsme driblovali. Možná nám i chyběly síly.“ Dělat si z výrazné prohry těžkou hlavu není na místě. „I prohra je pozitivní součástí přípravy. V přípravných zápasech vidíme, co se nám daří i na čem je nutné více nebo méně zapracovat,“ pojmenoval naprosto jasně význam takových utkání Tomáš Pomikálek.

 

Bez ohledu na konkrétní výsledky jsme ve třech dnech odehráli tři náročné zápasy. Tým se se zátěží vyrovnal velice dobře. „Trenéři si pomohli velkou rotací hráčů. Minimální počet minut na palubovce byl u každého hráče deset,“ dokumentoval Michal Ježdík snahu rozložit síly na co největší počet hráčů.  Michal Ježdík přidal ještě jeden aspekt přípravných zápasů: „ Ve druhém zápase proti Güssingenu se nám extrémně dařilo, ve druhém poločasu zápasu proti Artlandu se nám extrémně nedařilo. Našim cílem je najít balanc v kvalitě herního projevu, aby byly výkyvy ve výkonu co nejmenší.“

 

Podívejme se ještě, co o našem týmu soudí Martin Ides: „Nymburku reprezentanti určitě chyběli. Trenér Kemzura je velice aktivní a ani proti nám, byť byl zápas poměrně brzy rozhodnutý, nevynechal jedinou příležitost svůj tým koučovat. Sledoval jsem u Nymburka snahu o agresivní osobní obranu po celém hřišti a snahu o rychlý přechod do útoku. Líbil se mi vývoj dovedností Lukáše Palyzy i Tomáše Pomikálka; veteráni jako Rado a Tre si odehráli svůj standard a z nových hráčů mě zaujal střelbou z dálky Dylan Page.“

 
Přehled výsledků:
Norimberk – Artland    77:89
Nymburk – Zielona Gora     80:78

Artland – Zielona Gora    78:81

Norimberk – Nymburk    65:92
Nymburk – Artland    63:105
Norimberk – Zielona Gora    59:79
 
Tabulka:

1. Artland Dragons  --  2/1  --  272:221  --  5 bodů

2. Zielona Gora       --  2/1  --  238:217  --  5 bodů

3. Nymburk            --  2/1  --  235:248  --  5 bodů

4. Norimberk          --  0/3  --  201:260  --  3 body 

 
vloženo: 10.09.2013 16:12 / přečteno: 9029x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.