ZA TÝDEN STARTUJE PLAY-OFF

ZA TÝDEN STARTUJE PLAY-OFF

Včera začalo předkolo play-off, které určí soupeře pro první dva týmy Mattoni NBL Nymburk a Prostějov pro čtvrtfinále play-off. 

Na první Nymburk čeká ve čtvrtfinále play-off vítěz souboje Kolín (8.) a USK Praha (9.). Po úterním zápase má k postupu o krůček blíže USK Praha, protože v prvním zápase vystřílel Kotas necelé dvě vteřiny před koncem zápasu Pražanům výhru o dva body 70:68. 
Čtvrtfinálový soupeř druhého Prostějova vzejde se souboje Opavy (7.) a Brna (10.), V tomto utkání sice Brno nechtělo svou kůži prodat lacino, ale přesto hůře umístěný tým nakonec Opavě podlehl 81:69. 

O co se hraje v posledním kole nadstavby A1?
Ve hře je jen pořadí týmů na 4. a 5.místě a tedy jedná se vlastně o předpremiéru čtvrtfinálového utkání. Aktuálně čtvrtý tým Děčín se střetne s aktuálně pátou Ostravou. Ten, kdo vyhraje, bude v prvním kole pořadatelem. Pardubice na třetím místě a Nový Jičín na šestém už na svém postavení nemohou nic změnit a ve čtvrtfinále si to rozdají spolu o postup do semifinále. 

Historie play-off od sezony 2000/01, tedy od sezony, kdy jsme poprvé vstoupili mezi basketbalovou smetánku.
Za uplynulých deset sezon se do čtvrtfinále, tedy prvního kola play-off probojovalo 14 týmů. Tedy za předpokladů, že BVV Brno a A plus Brno bereme jako jeden tým a stejně tak Mlékárna Kunín, Geofin a Miltra považujeme také za jeden tým. V play-off ani jednou nechyběl tým z Nového Jičína a jen v sezoně 2006/07 nezačínal doma, tedy přišel do čtvrtfinále z horšího než 4.místa. Devět čtvrtfinálových účastí má Nymburk a to vždy z lepšího místa než pátého. S devíti účastmi je také Děčín, který však do čtyřikrát skončil na 1.-4.místě a pětkrát na horším než čtvrtém. Pořadí dalších týmů najdete v tabulce pod článkem. 

Zajímavosti z čtvrtfinále play-off(ů) minulých deseti sezon.
  • Celkem pětkrát, tedy v polovině případů, dokázal hůře postavený tým před play-off porazil lépe postavený. Stalo se to vždy v soubojích týmů na čtvrtém a pátém místě. Byla to tato družstva (na prvním místě je družstvo ze 4.místa): Sparta : BVV (2000/01 – 1:3), Triga-Eprin : Sparta (2001/02 – 0:3), Děčín : Opava (2003/04 – 1:3), A+ Brno : Děčín (2005/06 – 1:3), Děčín : Pardubice (2007/08 – 2:3). 
  • V sezoně 2000/01 se hrálo čtvrtfinále systémem 2-2-1, tedy nejprve dva zápasy na palubovce lépe postaveného týmu, pak dva zápasy u hůře postaveného a event. rozhodující by se hrál zase u lépe postaveného
  • V sezoně 2004/05 se třetí utkání čtvrtfinále mezi Mlékárnou Kunín a Spartou Praha neodehrálo a skončilo kontumačně 20:0 pro Nový Jičín. Hráči Sparty totiž na doporučení svého generálního manažera Majerika neodjeli na utkání do Nového Jičína z důvodu obav o svoji bezpečnost na palubovce Jičína. 
  • V sezoně 2006/07 se poprvé hrálo 44 kol a tedy nebyla nadstavba. Čtvrtfinále bylo nakonec organizováno systémem 1-2, tedy první zápas na palubovce hůře postaveného týmu a pak dva ve dvou po sobě jsoucích dnech na palubovce lepšího týmu. Všechna čtvrtfinále skončila 2:1 a všechny lépe postavené týmy první zápas prohrály. My jsme v tom roce hráli s Ostravou. 
  • V sezoně 2007/08 bylo nejdramatičtější sérií čtvrtfinále mezi Děčínem a Pardubicemi, které skončilo až po pěti zápasech 2:3 pro páté Pardubice. Na pět zápasů se z uplynulých čtyřiceti čtvrtfinálových klání hrály jen čtyři. Zvláštní bylo v sérii Pardubic a Děčína i to, že hosté vyhráli z pěti utkání tři. Dvakrát vyhrály Pardubice v Děčíně a jednou Děčín v Pardubicích.
  • V sezoně 2007/08 se odehrálo nejvíce čtvrtfinálových zápasů. Bylo jich 16, protože dvě série skončily 3:1 (Geofin:USK a Prostějov : Ostrava), jedna 3:0 (Nymburk : A plus Brno) a jedna 2:3 (již zmiňovaná Děčín : Pardubice)
  • V sezoně 2009/10 bylo čtvrtfinále nejhladší záležitostí prvních čtyř týmů. Všechny dvojice dohrály po třech utkáních, tedy v poměru 3:0. 
  • Za deset let bylo odehráno čtyřicet sérií, což v konečném účtování znamenalo celkem 137 zápasů. 

Systém zápasů v play-off. 
Čas od času se spekuluje, jaké dvojice se vytvoří v semifinále. Pavouk play-off je daný dopředu a změny v „nasazení“ týmů se neprovádějí. Pokud by tedy do semifinále postoupily týmy na 1. 2. 6.(nikoliv 3.) a 4.tým, přebírá 6.tým pozice třetího. V semifinále jsou vytvořeny dvojice 1. vs 4. a 2. vs. 6. tedy nikoliv 1. vs. 6. a 2. vs. 4. 
  
Účast jednotlivých týmů v 1.kole play-off 
tab_play-off

 
vloženo: 20.04.2011 07:53 / přečteno: 14201x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.