HODNOCENÍ ÚČASTI V NADSTAVBĚ NBL

HODNOCENÍ ÚČASTI V NADSTAVBĚ NBL

Naše trenérská dvojice je s účastí v Mattoni NBL spokojená. Přestože jsme prošli nadstavbovou skupinou A1 bez porážky, o tom, zda bude postup do finále snazší, oba trenéři nespekulují.  

Oren AMIEL

Jak velký rozdíl to bylo přepnout mezi Adriatickou ligou a Mattoni NBL?

Je to velký rozdíl především v mentální rovině. V AL jsme se snažili vyhrávat každý zápas, zápasy byly opravdu těžké, nicméně nikdo od nás neočekával, že tuto soutěž vyhrajeme. To je právě největší rozdíl od Mattoni NBL. Tady od nás každý očekává, že budeme hrát dobře, že budeme vítězit a že získáme titul. To je nejtěžší prvek našeho přechodu do domácí ligy.

Jste spokojený, řekněme, s procesem přizpůsobování?

Ano jsem. Dokázali jsme vyhrát i v zápasech, ve kterých jsme nehráli dobře. Povedlo se nám vždy najít cestu, jak z problémů ven. Proto si myslím, že jsme přechod zvládli dobře. Pro nás bylo také důležité, abychom zregenerovali síly. Eurocup a Adriatická liga byla opravdu náročná, provázela nás zranění některých klíčových hráčů a na rotaci se projevilo i hledání hráče na pozici dvě. Únavné to nebylo jen z pohledu cestování, ale i zápasy byly o mnoho fyzičtější než by byly některé zápasy v české lize. Přechod k jinému stylu i regeneraci po těžké části sezony jsme museli provést „za pochodu“ a ještě k tomu tak, abychom všechny zápasy vyhráli.

Nebylo pro nás komplikací to, že jsme české týmy neznali, zatímco ony nás mohly sledovat každý týden v televizi?

V tomto směru to měli trochu zjednodušené, ale nemyslím si, že by to byl nějaký důležitý faktor. Navíc Neno se v české lize pohybuje už pátým rokem a všechny týmy, se kterými jsme se potkali, mu nejsou cizí. Zná možnosti týmů, styl trenérů i samotné hráče. Skauting před utkáním se nijak nelišil od skautingu před zápasy proti evropským týmům. Nemyslím ani, že by trenéři ostatních týmů nás nějak pečlivě v průběhu sezony sledovali.

Čím si vysvětlujete, že první zápasy byly tak vyrovnané?

Po tom šíleném koktejlu těžkých zápasů a cestování, po tlaku, který byl na hráče vyvíjen, jsme najednou přišli do Mattonky. Pro hráče to bylo jisté jakoby oddychnutí a z toho bohužel vyplynulo to, že jsme některé zápasy odehráli tak vyrovnaně. Určitě se ten stav nedá nazvat podcenění.

Ve kterých zápasech jste byl spokojen s výkonem týmu?

Nechci nějak jmenovat konkrétní zápasy. Více výkyvů jsme měli v ofenzívních činnostech. Je pro nás potěšující, že jsme dokázali některé problémy nahradit obranou. Defenzíva byla velice dobrá v zápasech proti Prostějovu, doma proti Pardubicím a Děčínu. Ale postupně bych mohl vyjmenovat všech deset zápasů. Jsem rád, že se nám podařilo výkon v obraně stabilizovat na solidním základě. Útok ještě není zcela optimální, ale věřím, že do play-off vstoupíme zase o trochu lépe.

Čím to je, že jsme neměli tolik rychlých protiútoků?

Trochu jsme hledali rytmus v ofenzivě a myslím, že se to s přibývajícím časem bude zlepšovat.

Myslíte, že bude letos cesta do finále těžší?

Kdybych to věděl, jdu si vsadit…. Já mohu jen říct, že budeme hrát tvrdě, že se budeme snažit odehrát co nejméně zápasů. Jedno je jisté, cesta play-off nebude procházkou jarní rozkvetlou loukou. Pro naše soupeře bude každé eventuální vítězství nebo i jen vyrovnaný zápas velkým povzbuzením.

V ligové tabulce bude asi největším překvapením až šesté místo Nového Jičína. Co se o tom myslíte?

Všechny týmy ze skupiny A1 jsou kvalitní. Třeba Ostrava v základní části dokázala porazit všechny soupeře včetně Prostějova nebo Nového Jičína. Tedy to, že je Jičín na posledním místě ve skupině, neznamená vůbec nic. Teprve v play-off vlastně začíná cílový útok na vrchol hory.


Ronen GINZBURG

Našel jste nějaký výrazný posun ve hře jednotlivých týmů, se kterými jste se utkali?

Ne, většina týmů hraje podobným stylem jako v loňské sezoně. Je to způsobeno především tím, že ani jeden tým nezměnil trenéra a ani jeden tým nějak výrazně nepřekopal soupisku. Právě z těchto důvodů však došlo k růstu výkonnosti těchto družstev. Panuje v nich lepší týmová chemie, protože hráči se znají. Především to platí pro Prostějov, Pardubice nebo Nový Jičín. Jedinou výjimkou je Ostrava, která vyměnila poměrně dost hráčů. Proto má také výkyvy ve své výkonnosti. Nad druhou stranu musím říct, že právě v Ostravě je velké množství talentů. Ostrava je jedním z týmů, u kterého došlo k výraznějšímu posunu ve výkonnosti oproti minulé sezoně.

Jste spokojený, jak jsme vstoupili do Mattoni NBL?

Jsem, protože jdeme do play-off jednak z prvního místa, za druhé jsme vyhráli všechny zápasy a to i ty, ve kterých se nám moc nedařilo. Myslím, že postupem času jsme se přizpůsobovali způsobu hry a díky tomu jsme se i zlepšovali.

Myslíte, že cesta do finále bude stejná jako vloni?

To uvidíme. Věřím, že se nebudeme potkávat s nějakými velkými komplikacemi. Oproti minulým sezonám je to jiné v tom, že už při vstupu do Mattoni NBL jsme měli v nohách dvaapadesát zápasů. Porce to je podobná jako vloni, ale oproti minulé sezoně jsme nemohli ani o jednom zápase prohlásit, že by byl nějaký jednodušší. 

 
vloženo: 24.04.2011 17:44 / přečteno: 15357x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.