DALŠÍ POSILA

DALŠÍ POSILA

Novou posilou na pozici křídla je v Evropě ostřílený třicetiletý hráč Christopher Monroe. 

Tisková zpráva

ČEZ Basketball Nymburk oznamuje svou novou akvizici do náročné sezóny 2011/2012. Je jím Chris Monroe, 191 centimetrů vysoký hráč na pozici 2, působícím v Evropě od roku 2003. Třicetiletý Monroe začal svou kariéru na starém kontinentu v belgickém klubu Dexia Mons-Hainut, dále hrál v rakouském Kalendermacheru, maďarském Atomeromu, francouzském Chorale Roanne, řeckém PAOK Thessaloniki, italských Edimes Pavia, Eldo Basket Napoli, Armani Milano Jeans či Enel Brindisi. Po skončení loňské sezóny si zahrál i v íránském Zob Ahan.

Skvělý střelec zpoza tříbodového oblouku (v italském Milánu dokonce s úspěšností 48%) podepsal s Nymburkem smlouvu na jednu sezónu.

Neno Ginzburg, trenér Nymburka na adresu nové posily uvádí: „Věřím, že je to pro nás dobrá posila. Chris je prověřený a zkušený hráč, který už má v Evropě něco za sebou. Je mi jasné, že zažije hodně srovnávání s Tre Simmonsem, který byl na jeho pozici v loňské sezóně, ale věřím, že bude minimálně stejně úspěšný.“

 

Chris Monroe celým jménem Christopher Edward Monroe se narodil 19.ledna 1981 v Silver Spring ve státě Maryland. Stejně jako většina amerických basketbalistů zabředl do této hry pod bezednými koši v NCAA. Byl studentem George Washington University ve Washingtonu D.C., která byla založená již v roce 1821! Absolventem university byl mimo jiné Eric Holder, současný ministr spravedlnosti USA, nebo bývalý velvyslanec Colin Powell nebo také Michail Saakašvili, gruzinský prezident. Více než tato jména je pro basketbalovou kariéru Chrise důležitější úspěch, kterého náš nový hráč docílil na palubovce. V posledním roce svého čtyřletého studia na universitě v roce 2003 prolomil 44-let starý rekord university v počtu nastřílených bodů. Bylo to 10.března 2003 v zápase proti Massachusetts necelých 38 vteřin před koncem zápasu, když trestným hodem zvýšil hranici nejlepšího výkonu na 2.227 bodů. V posledním zápase své kariéry v NCAA dal ještě 22 bodů a nový rekordman v počtu nastřílených bodů University GW, musí dát více než 2.249 bodů. Na adresu Chrise řekl jeho tehdejší hlavní trenér, letos padesátiletý, Karl Hobbs: „Kdyby mi někdo v době, kdy sem Chris přišel jako nováček, řekl, že nastřílí více než 2000 bodů, nevěřil bych mu. Jsem opravdu na Chrise hrdý a zejména na způsob, jakým hrál. Vždy dával do zápasu spoustu energie a srdce a skóroval, kdy chtěl. Cítím se velmi poctěn, že byl tím, kdo ho trénoval." Asi nikoho nepřekvapí, že Chris byl po celé čtyři roky universitních studií členem základní pětky s počtem nastřílených bodů na zápas vyšším než patnáct. Nejvíce bodů nastřílel v sezoně 2001/02 a to 21,1 bodů na zápas.

Chris Monroe

Chris na snímku z roku 2001 na Universitě GW (první řada vlevo)

Svou profesionální kariéru začal neúspěšným try-outem v belgickém Dexia Mons-Hainaut, ale jeho schopnosti dlouho ladem nezůstaly. V listopadu podepsal smlouvu s rakouským BK Kalendermacher. S více než dvaadvaceti body patřil k lídrům rakouské ligy. Po skončení ligy u našich jižních sousedů si Chris střihl dva zápasy v soutěži USBL za Florence Foyere. V sezoně 2003/04 byl v dresu Atomeromu SE Paks třetím nejlepším střelcem maďarské ligy s průměrem 20,9 bodů na zápas. V následující sezoně byl ve stejném týmu ještě o trochu produktivnější a skončil v maďarské lize dokonce druhý (23,6 b/z).

Sezonu 2006/07 odehrál Chris v italské druhé lize v týmu Edimes Pavia. Ve 43 zápasech vyrovnal střelecký výkon z Maďarska, který mu však v Itálii vynesl pověst nejlepšího střelce 2.ligy. Dobrá byla i jeho úspěšnost střelby: za 2 body 58.4%, trojky: 40.5%, a TH: 84.3%. Jeho výkony oslovily i vedení Eldo Basket Napoli a Chris odehrál v tomto týmu zpod Vesuvu 31 zápasů (16.6 b/z, 4.0doskoky/zápas).

V sezoně 2008-2009 v týmu Chorale de Roanne Basket okusil chuť Eurocupu. V pěti zápasech nastřílel 103 bodů a ve francouzské lize v průměru 15.6 bodů/zápas. Následující sezonu začal Chris v PAOK Marfin Thessaloniki (27 zápasů: 14.3b/z, 4.2doskoků/z, 2.5asistencí/z). Od května stihl ještě v týmu Armani Jeans Milano odehrál 13 zápasů.

V minulé sezoně odehrál nejprve v italské lize za Enel Brindisi a na konci sezony stihl ještě play-off v íránské lize za tým Zobahan. V deseti zápasech strávil na palubovce 252 minut, dal 171 bodů a doskočil 57 míčů.

Chris Monroe

Chris Monroe v dresu Brindisi

 
Video ze zápasu AEK-PAOK zde (Monroe hraje v černém dresu číslo 4)
 
vloženo: 05.08.2011 00:33 / aktualizováno: 05.08.2011 08:03 / přečteno: 16017x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.