SEMIFINÁLE UŽ ZÍTRA

SEMIFINÁLE UŽ ZÍTRA

Už za necelých 24 hodin zvedne Nymburk pojedenácté oponu semifinále v Mattoni NBL a soupeřem jim bude poprvé Kolín.

První utkání se hraje zítra ve středu 2.května od 17:00 hodin

Diváci, kteří se zakoupí vstupenku na toto utkání, jí budou moci použít zároveň jako poukaz na volnou vstupenku na třetí semifinále, které se bude hrát v Nymburce opět ve středu 9.5.2012 tentokrát od 18:00 hodin.

Na další dárky se může těšit prvních 200 diváků, kteří obdrží nafukovací fandítka a soutěže chtiví fanoušci si mohou v poločasové přestávce vysoutěžit třeba zapůjčení vozu CityGo na víkend. Tuto cenu věnoval do soutěže Autosalon Louda.

 

Kolín se probojoval poprvé ve své historii do semifinálových bojů. Svou premiéru si však zahraje proti družstvu, které ještě nikdy ve své historii neporazil… a my všichni věříme, že tomu tak pro letošek ještě zůstane.

Kolín v minulé sezoně skončil v nadstavbové skupině na osmém místě, ale v předkole play-off ho vyřadil ve dvou zápasech USK Praha, když Polabané prohráli jednou o dva body a podruhé o bod. Letos si však o svoje místo na slunci začal říkat už v průběhu sezony. Zpočátku to možná vypadalo, že postavení Kolína v tabulce je dílem příznivé konstelace hvězd, ale ve druhé polovině základní části se už Kolín stával obávaným soupeřem všech týmů. Na konci základní části to sice vypadalo, že kolínští ztrácí dech, ale možná se se zajištěnou skupinou A1 jen nadechovali do nadstavby. V ní po určitou dobu i sahali po třetím místě, ale nakonec skončili na místě pátém, když na domácí palubovce se dostali na kobylku všem soupeřům kromě Nymburka.

 

Kolínská cesta do semifinále byla trnitá, v některých zápasech hodně dramatická.

Do čtvrtfinále Kolín vstupoval z pátého místa, když na čtvrté Pardubice ztrácel dva body. V prvnímzápase Kolín ve velké pardubické aréně tápal v prostoru a z úvodní sprchy 0:15 se už nevzpamatoval. Ve druhém zápase to s Kolínem nevypadalo dobře po tři čtvrtiny, pokulhával za svým sokem, ale v poslední desetiminutovce se nadechl k mohutnému finiši a sfoukl naděje Pardubic jako svíčku. Ve třetím zápase po vyrovnané první čtvrtině šláply do pedálů Pardubice a vytvořily si mírný náskok, který však ani jednou nepřesáhl devítku. Zlom nastal v polovině třetí čtvrtiny, kdy Kolín dotáhl a šel do mírného vedení. Pětibodový rozdíl před poslední částí zápasu zařídil trojkou z půlky Ames. Jakoby tím „Šedý vlk“ přibil snahy domácích na kříž. Domácí první únik Kolína ještě zachytili, ale od stavu 56:58 už byl na palubovce jen jeden tým. Ve čtvrtém zápase blízkost senzace svázala Kolínu ruce. Stín úvodního desetibodového manka překonali domácí až ve třetí čtvrtině, ale dokázali pouze vyrovnat na 47:47 (27.minuta). V páté zápase se hrálo o všechno. První a poslední čtvrtina byly vždy vyrovnané. Ve druhé si však Kolín vybudoval vedení 11 bodů, o které ve třetí zase málem přišel. V posledním dějství si nejprve Kolín zajistil osm bodů náskoku. Tři famózní Peterkovy trojky pomohly k dramatickému závěru, ale Kolín si vítězství už nedal vzít.

 

Vynikající forma Davida Machače

Tento dva metry a pět centimetrů vysoký pivot začínal v Kroměříži a odtud postupoval na západ. Čtyři roky strávil mezi Housery, ať už se jmenovali Triga, Triga-Eprin nebo jen Houseři. Když klub skončil, stáhl si Machyho trenér Pospíšil do „druhého“ Brna a rok také David působil v nově založeném BC Brno. Od sezony 2008/09 je David Machač hráčem Kolína. Aktuálně je David Machač 11.nejlepším střelcem Mattoni NBL s průměrem 14,8 bodů na zápas a s počtem 607 nastřílených bodů je osmý. Takovou porci bodů ještě David nikdy nenastřílel.  Nejproduktivněji zatím hrál v sezoně 2004/05, kdy nastřílel 15,1 bodů na zápas a hodně bodů nastřílel v sezoně 2007/08 a to 550 – to už ale letos překonal. David Machač je také druhým nejlepším hráčem Kolína na doskoku (6,05) za Fieldem. Ve valorizaci patří Davidovi 14.místo s 17,07 body, v Kolíně je nejlepší.

  
X-faktor

X-faktorem čtvrtfinálových zápasů Kolína byl Štefan Ličartovský, který přišel pod křídla Predraga Benáčka v březnu, když se zranil Roman Marko. Štefanovy minuty v každém zápase čtvrtfinále vždy o něco poskočily. V prvním utkání odehrál 12:25, ve druhém 17:18, ve třetím 19:44, ve čtvrtém 27:37 a posledním 35:37. Celkem nastřílel Pardubicím 49 bodů.

 
Vytíženost hráčů

Podle statistik je zřejmé, že trenér Benáček má čtveřici hráčů, kteří čas strávený na palubovce počítají po desítkách. Nejvíce času odehrál Ch.Barnes (29 let) – průměr 31,6 min/zápas. Tuto kvótu nenaplnil Chad ve čtvrtfinále pouze ve třetím zápase (18:05). Na stříbrném políčku sedí David Machač (32 let). Trenér mu přidělil v průměru 29,7 minuty. I když má Raashan Ames (34 let) hlavu stříbrnou, patří mu v odehraných minutách bronzové  místo za 29,3 minuty na zápas. Jeho minuty ve čtvrtfinále byly ještě vyšší (24, 34, 29, 34, 34). S bramborovou medailí hraje R.Field (27 let) s 27,6 minutami. Průměrný věk této čtveřice hráčů je 30,5 let. Pro zajímavost naší nejvytíženější čtveřicí jsou Abrams (26 let) – 23,6 min, Wilson (32 let) – 23,2 min, Benda (30 let) – 22,8 min a Simmons (30 let) – 22,7 min.

Ve vytěžování hráčů Kolína je po první čtveřici poměrně velká propast a následuje další čtveřice hráčů: Marko (20,3 min), Zuzák a Ličartovský (oba 20,1 min) a Jelínek (19,6 min). Trenér Benáček teď v semifinále slibuje výraznější zapojení všech hráčů, které má k dispozici. Nechme se překvapit.

 
Fanoušci

Naplnit kolínský stánek diváky až po střechu není náročné, hala nemá velkou kapacitu. Oddanost fanouškovské kolonie se ukázala v zápasech v Pardubicích. Na třetí a pátý zápas se vypravila stovka diváků hlásících se ke Kolínu a vytvořila svým svěřencům hodně hlučnou kulisu. Věřme, že v soutěži „HLAS POLABÍ“ vyhrají ti naši.

 
 
 
vloženo: 01.05.2012 21:31 / aktualizováno: 01.05.2012 23:41 / přečteno: 9044x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.