S VRÁŤOU O PRVNÍ PŮLCE NBL

S VRÁŤOU O PRVNÍ PŮLCE NBL

Před necelým týdnem se základní část Mattoni NBL přehoupla do své druhé poloviny. Prvních 13.kol přineslo několik překvapení.

„První půlka je v něčem neměnná a v něčem hodně změněná,“ začal hodnocení vedoucí týmu Vráťa Šístek, který na naší lavičce z „první řady“ viděl všechny zápasy nejvyšší soutěže a přidal i vysvětlení: „Neměnná je v tom, že jsme opět na prvním místě, jak za poslední roky vícekrát. Změna je v tom, že od druhého do sedmého se tabulka mění zápas od zápasu. Je to známka vyrovnanosti, ale vyrovnanosti na nižší úrovni. Vyrovnané zápasy jsou asi pro diváky zajímavější, ale vyšší úroveň by byla určitě lepší.“

O kvalitě ligy do velké míry rozhodují finance, které mají kluby k dispozici, i když ani peníze nejsou všemocné. „V lize nenajdeme kromě nás týmy, které by přesáhly rozpočet klubu vyšší než milion EUR,“ domnívá se Šístek. Ze všech částí republiky přicházely zprávy o neutěšené situaci několika účastníků Mattoni NBL. U Svitav se spekulovalo, zda ligu dohrají, pustili některé hráče, ale nakonec vstupem titulárního sponzora zase soupisku doplnili. Ekonomické problémy přiznal Děčín, o neutěšené situaci se špitá i v souvislosti s Kolínem. Mekka moravského basketbalu v Prostějově se také jen velice těžce nadechovala a spekulovalo se dokonce o stěhování klubu do Brna.

Na těžkou ekonomickou situaci pochopitelně reagují klubu všelijakými úsporami a navenek se pak mohou projevit jednak sníženou kvalitou kádru, ale i výkonnostními výkyvy týmů, které obrací každou korunu. „Nedobrá finanční situace nikdy nepřidá na kvalitě hry hráčů, kteří ať chtějí nebo ne, musí zabezpečit sebe a rodiny a z myslí se jim existenční problémy jen těžko vytěsňují,“ řekl Vráťa Šístek. Špatná finanční situace bude ovlivňovat i kvalitu českých hráčů. „Aktuálně sleduji českou ligu, vzhledem k našim bojům na třech frontách, méně intenzivně. Nepodařilo se mi najít příliš českých hráčů, kteří udělali za poslední rok nebo dva nějaké výraznější posun. Nejvíce mě oslovil výkon děčínského Jiříčka. Pokud ale bude on nebo jiní, jemu podobně dobří hráči, převyšovat úroveň svých spoluhráčů, zavání to jejich odchodem do zahraničí,“ bojí se Šístek.

Jak se daří Nymburku? „Stále jsme ve fázi sehrávání. Kádr jsme doplnili před nedávnou dobou a zapracování Welsche a Rančíka bude ještě chvíli trvat,“ předpokládá Šístek. Podle očekávání jsme v čele tabulky, zatím bez ztráty zápasu. Sehráli jsme několik jednoznačně se vyvíjejících zápasů, jako například proti Chomutovu nebo Ústí, ale i vyrovnaných například s Ostravou či Prostějovem. Právě s posledně jmenovaným bylo utkání nejvyrovnanější a vyhráli jsme ho až v samotné koncovce o pouhé tři body. „To se nám může stávat celou sezonu, zvlášť jestli budeme nastupovat po nějakých těžších zápasech v evropských pohárech nebo VTB lize. Cestování je zabiják fyzické kondice. Věřím ale, že i přes eventuální vyrovnaný zápas, zvítězíme,“ zůstává optimistou Vráťa Šístek.

Asi největším překvapením je druhé místo Ostravy. Ve stínu Nové huti sestavili konkurenceschopný tým, povedli se jim nákupy hráčů a sklízejí plody práce s Čížem nebo Gniadkem. „Ostrava už dlouho neměla tak dobře rozehranou sezonu a předpokládám, že druhé místo uhájí i po druhé polovině základní části,“ domnívá se Šístek. Je to tým, který by se mohl dostat i do finále? „Tak daleko bych nekoukal. Více napoví zápas 18.prosince, kdy budeme v Ostravě hrát. Náš kádr je lepší, ale Ostrava bude odpočinutější a diváci je poženou k vítězství. Navíc je to čas těsně před odjezdem na Vánoce.   

Pořadí na třetím a dalších místech je velice vyrovnané. „Výkony některých týmů jako Pardubice nebo Prostějov, neodpovídají jejich možnostem a jejich hra je mnohdy hodně nevyrovnaná,“ potvrzuje Šístek, že například Prostějov dokáže s námi hrát velice vyrovnanou partii a v některém z dalších zápasů prohraje s týmem, který spíše brázdí dno ligové tabulky. Kdo se podle Šístka dostane do A1? „My, Ostrava, Prostějov, Pardubice, Děčín a Kolín,“ odpovídá po chvilce přemýšlení.
 
vloženo: 04.12.2012 16:48 / přečteno: 10064x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.