ČEKÁ NÁS VELKOKLUB ŽALGIRIS KAUNAS

ČEKÁ NÁS VELKOKLUB ŽALGIRIS KAUNAS

Žalgiris Kaunas! Jedno z nejvýraznějších jmen evropského basketbalu s dlouhou a bohatou historií. Pokračujeme v našem náročném programu a po zápase MNBL ve Svitavách vyrážíme opět do Litvy. Tentokrát za jedním z nejlepších evropských klubů, bohužel bez Petra Bendy.

Klub byl založen v roce 1944 a okamžitě se stal nejúspěšnějším klubem Sovětského svazu, později i samostatné Litvy. Největší vzestup a úspěchy klub zaznamenal v 90. letech. V sezóně 1998/1999 ve své premiérové účasti v Eurolize senzačně vyhrál a to i zásluhou legendárního českého hráče a v současné době funkcionáře Nymburka, Jiřího Zídka. Tento triumf byl ale prvním a posledním v historii Kaunasu a zisk euroligového titulu je jeho dlouhodobým cílem. Prezidentem klubu je historicky jeho největší hvězda a celkově jeden z nejvýznamnějších a nejpopulárnějších litevských sportovců, Arvydas Sabonis.

 

Žalgiris je držitelem licence A, kterou získal díky výborným výsledkům, televizním příjmům a stále divácké návštěvnosti v domácím prostředí a zajišťuje klubu dlouhodobou účast v základním kole Euroligy. Kromě již zmíněné Euroligy se Žalgiris v jedné sezóně účastní Národní litevské ligy (LKL) a také VTB ligy.

 

Letos zatím hraje ve velké formě a ze 7 euroligových zápasů prohrál jen jeden proti Záhřebu. Ve VTB lize si vede také skvěle. Z 5 zápasů má jednu prohru s VEF Riga 77:72. Za zmínku stojí výhra nad dalším basketbalovým gigantem CSKA Moskva, kterého přehráli o 10 bodů 76:66. V národní litevské lize jsou průběžně na druhém místě za BC Prienai, ale jen kvůli menšímu počtu odehraných zápasů. Zápasová bilance je 4/0, Žalgiris vyhrál i nad svým největším rivalem z hlavního města, týmem Lietuvos Rytas, též účastníkem Euroligy.

 

V roce 2011 se po celé Litvě konalo Mistrovství Evropy mužů, finálová kola probíhala v Kaunasu a pro tuto příležitost byla postavena moderní Žalgiris Aréna, největší hala v pobaltských zemích s kapacitou 14 500 diváků. V této hale hraje Žalgiris svá domácí utkání a díky své široké a věrné fanouškovské základně nemá problém ji vyprodat.


Cestu můžete opět sledovat za pomocí twitteru   

Na zápas s Žalgirisem jsme se zeptali i asistenta trenéra, Orena Amiela.

 

Žalgiris je jeden z nejlepších a nejúspěšnějších evropských týmů. Co můžeme od zápasu s ním očekávat?

V první řadě musím říct, že nás čeká opravdu skvělý tým s bohatou historií a tradicí. Je to jeden z nejlepších týmů Evropy. Za tuto sezónu ztratili pouze 2 zápasy, jeden v Eurolize a jeden ve VTB lize a dokázali porazit CSKA. Žalgiris letos hraje asi svůj nejlepší basketbal za poslední roky a v tuto chvíli patří do top 3 evropských klubů.

 

Žalgiris náš tým nezná, my jsem naopak minulý týden odehráli dva důležité zápasy s litevským týmem. Všeobecně je hra litevců specifická, může to být pro nás výhoda?

Proti týmu jako je Žalgiris to bude těžko výhoda. Oni hrají svůj systém a je jim jedno proti jakému soupeři to je. Jestli proti CSKA, Nymburku nebo Svitavám. Budou proti nám hrát svoji klasickou hru a nebudou přemýšlet nad tím, kdo je proti nim.

 

Co proti nim tedy musíme hrát, abychom mohli pomýšlet na vítězství?

V první řadě se musíme snažit řídit tempo hry. Jak už jsme poznali ze zápasu s Prienai Litevci jsou všeobecně skvělými střelci a střely za 3 body musíme pohlídat i proti Žalgirisu. Oni mají v týmu neskutečně dobré a zkušené hráče, nám bude bohužel chybět Adrian Abrams a Petr Benda, který je zraněný, takže to bude ohromě těžké. Pořád ale máme šanci vyhrát, pokud budeme bránit minimálně tak dobře, jako v posledním zápase proti Prienai a hrát hlavně zvenku a dobře střílet, šance na výhru tu je.

 

Zápas se bude hrát v nové hale s kapacitou 14 500 fanoušků. Žalgiris má navíc věrné fanoušky, kteří dokáží vytvořit neskutečnou atmosféru. Mohou se toho naši mladší a méně zkušení hráči zaleknout?

Nedávno jsme byli v Izraeli, chvíli na to tam byly teroristické útoky. To jsou záležitosti, kterých se můžeme bát, ale ne věcí kolem basketbalu. Naopak, pokud ti hráči chtějí hrát lépe a lépe, dostávat se na vyšší úroveň, je to pro ně skvělá zkušenost. Pro celý tým bude zápas s takovým soupeřem velká zkušenost a my jsme za něj moc rádi.

 
 
vloženo: 01.12.2012 10:30 / přečteno: 9345x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.