BUDETE TO ORLŮM PADAT?

BUDETE TO ORLŮM PADAT?

Před dvěma roky brala finálová série s Prostějovem dech, vloni se Orli probojovali do finále také a letos bojovali díky finančním těžkostem o přežití. I to je realita.  

Dnes od šesti večer změříme v padesátém devátém vzájemném zápase své síly s Prostějovem. Zatím jsme byli v padesáti případech spokojenější my, přičemž poslední vítězství vybojoval tým kolem trenéra Cholevy před deseti měsíce a dvěma dny (81:83). Na domácí palubovce nás Prostějov od roku 2004, kdy se poprvé dostal do NBL, neporazil ještě ani jednou. Na svém bodovém kontě máme před tímto zápasem 4999 bodů a tedy první koš nadcházejícího zápasu načne už šestou tisícovku nastřílených bodů. Průměrné skóre vzájemných zápasů je 86:75. 


Letošní sezona není pro Prostějov nijak růžová. Jen před několika dny přežil tým klinickou smrt, když se uvažovalo, zda vůbec letošní sezonu dokončí. Konečné rozhodnutí padlo až v sobotu minulý týden a v televizním utkání prozradil generální manažer Friedrich, že Prostějov sezonu dokončí, byť s hodně okleštěným kádrem. Na oslavu si prostějovští v tomto zápase podali Kolín a 123 nastřílenými body vytvořili rekord v počtu nastřílených bodů v této sezoně. Tedy kromě doposud platného rekordu od roku 2000 (136 bodů) mají Orli ještě další rekordní zápis. Přesto, že Prostějov deklaroval, že sezonu dokončí, nedokázal zabránit odchodům dvou hráčů Dufaulta (Ostrava) a Venty (Jindřichův Hradec).

Prostějov prohrál v této sezoně zatím 8 zápasů, přičemž z prvních pěti utkání to byly čtyři prohry (Ostrava, Děčín, Levice, Opava). Krvácející Orel se pak vzepjal k vítězství na palubovce Pardubic (92:91) a to Orly na čtyři zápasy postavilo na nohy. V zápase 11.kola však Prostějov narazil doma na naše hráče a přestože byl ve hře o vítězství až do konce, nakonec o tři body prohrál. V dalším průběhu ligy narazil Prostějov ještě na tři přemožitele: Jindřichův Hradec, Pardubice a znovu Levice. Tedy Levice jsou zatím jediným týmem, který sestřelil Orly dvakrát.

Aktuálně se Prostějov nachází na 4.místě ligové tabulky a nic ho už nemůže vyřadit z možnosti odehrát nadstavbu ve skupině A1 s postupem do play-off a z možnosti zúčastnit se Final8 Českého poháru. Dokonce má šanci být v losování zařazen do prvního výkonnostního koše (musí alespoň jednou vyhrát nebo Děčín alespoň jednou prohrát) a probojovat se do druhého kola. Motivačním faktorem pro Prostějov může být v Českém poháru zisk medaile a s ní vázané finanční odměny. V současné situaci je to jistě lákavé.  


O čem přemýšlí trenéři a Radek Nečas před utkáním 24.kola?
Ronen Ginzburg

Utkání s Prostějovem je pro nás dalším zápasem v české lize. Oni teď překonali velice těžké období, vědí, že tuto sezonu dokončí a mohou hrát naprosto uvolněně. Věřím, že my budeme pokračovat ve stejném výkonu, jako jsme předvedli ve 36 minutách proti Rize. Bude hodně záležet na tom, jak do utkání vstoupíme, protože Prostějov je po nás nejofenzivnějším týmem ligy. Podívejme se jen na minulý zápas, ve kterém nastříleli Kolínu 123 bodů za 40 minut.

Jak velkou roli může hrát jejich úzká soupiska, čítající sedm nebo osm hráčů?
Někdy se stává, že užší soupiska tolik tým nelimituje. Pochopitelně hráči mohou mít problémy s fyzickou kondicí. Našim úkolem je využít jejich menší možnost rotace jako svou výhodu.

Znamená to pro nás, že budeme moci rozdělit minuty mezi více hráčů?

O to se snažím v české lize maximálně a páteční zápas nebude výjimkou.

Můžete vyzdvihnout některé hráče soupeře?

Prostějov je druhým nejproduktivnějším týmem Mattoni NBL a většina hráčů umí vystřelit z krátké i dlouhé vzdálenosti. V ofenzívě mohou počítat s nezanedbatelným příspěvkem Pavla Slezáka nebo Dušana Panduly… prostě všichni hráči jsou nebezpeční při střelbě a musíme si na ně dát pozor.  

 
Zbyněk Choleva

Naše soupiska není nejširší a to znamená, že moc síly nemáme. Zavzpomínáme na těsný zápas v prvním letošním souboji, zkusíme využít náročného programu Nymburka a možná jeho zklamání ze středeční porážky.

Považujete jako svůj handicap úzkou rotaci nebo malý počet zkušených hráčů?

To je všechno dohromady, ale více na škodu bude úzká rotace. Máme například jen dva pivoty a to je stojí hodně sil. Bude také záležet na tom, zda nás soupeř svou sestavou donutí nasadit oba najednou nebo zda bude možné je střídat. Ani na pozici rozehrávače nemáme moc hráčů, v podstatě máme jen Marka.

Cítíte ve zlé době větší týmové sepjetí?

Ano, je to vidět. Všichni hrají s chutí, protože vědí, na hřišti budou a budou důležití. Pocit odpovědnosti všech je vyšší a nečekají na minuty, ve kterých by dostali šanci. To samé je i na tréninku i v šatně, kde panuje družná a semknutá atmosféra.

Dali jste Kolínu 123 bodů, to vzbuzuje trochu respekt…

Je něco jiného hrát doma a venku. Zápas s Kolínem nám mimořádně povedl, dařilo se střelecky, ale Nymburk je jiný soupeř. Kdyby se nám povedl takový výkon jako v prvním vzájemném utkání, nemusel by být k vidění špatný zápas.

Připadáte si trochu jako kapitán Titaniku?

Doba je zlá a opravdu na tom nejsme nijak dobře. Snažíme se drápat nahoru a jsem rád, že hráči jsou loajální ke klubu a že nenechají prostějovský basket padnout.

Věříte, že prostějovský basket ještě není Titanik, jehož plavba skončila tragicky?
Asi to není otázka na mě, ale co mám informace, tak se vedení snaží, aby na basketbalové mapě nejvyšší soutěže Prostějov příští rok nechyběl.

 
Radek Nečas
Jaké nebezpeční hrozí od týmu Prostějova?

Jak jsme mohli vidět minulý týden v utkání s Kolínem, Prostějov teď hraje „free“ basket. Díky menší rotaci si mohou hráči více dovolit, protože po chybě v podstatě nemohou být hned střídáni. Budou si více věřit. V jejich týmu umí všichni vystřelit z dálky a na to si budeme muset dát pozor. Taky si musíme dát pozor na rychlý protiútok, který zakončují buď zpod koše nebo střelou z dálky.

Prostějov má jen dva pivoty, může to být velký handicap?

Prostějovu vlastně odešel jen Dufault z podkošové sestavy, takže se hra tolik nezmění. Na místě dlouhých hráčů zaskakuje Jarda Prášil a myslím, že se mu tam daří.

Ani na rozehrávce po odchodu Venty moc hráčů…

Vzhledem k tomu, že Matej měl během sezony poměrně dost absencí, nebude to pro Prostějov nijak nová situace. Už několikrát hráli s Markem, Bohačíkem nebo Slezákem na rozehrávce, proto si myslím, že toto žádný trn v patě nebude.

Dá se soutěž dohrát v osmi lidech?

Pokud je mezi zápasy delší pauza, tak se to dá zvládnout.

Dá se přizpůsobit malému počtu hráčů soupeře taktika?

Dá se třeba více najíždět do koše a chodit si pro faul. Pokud se tým s menším počtem hráčů dostane do problémů s fauly, obrana musí polevit, aby zápas dohráli.  

Straší vás 123 nastřílených bodů v minulém zápase?
Nestraší. I Kolín nastřílel kolem 90 bodů. Celý zápas byl trochu extrémní.

Takový zápas tedy v Nymburce nemáme čekat?

Určitě nechce mít s Prostějovem přestřelku. Tempo hry chceme určovat my a hrát by se mělo podle našich spíše defenzivních not.  

 
vloženo: 25.01.2013 03:29 / přečteno: 8152x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.