BASKET NENÍ TENIS

BASKET NENÍ TENIS

říká Vráťa Šístek, jakožto znalec obou sportů, na otázku, proč když obrana Rowlanda byla dobrá, utkání jsme přesto prohráli

Vratislav Šístek

Takový zápas, kdy vedeme 38 minut a prohrajeme v posledních dvou minutách je k vzteku. Teď bezprostředně po zápase je těžké říct, kde byly ty největší chyby.

Dokázali jsme ubránit jejich nejlepšího hráče Rowlanda, přesto jsme prohráli…

Basket není tenis… V basketbalu je dalších devět hráčů … Jak jsme se mohli přesvědčit, v závěru to vzali úplně jiní hráči a ti body dávali. Možná se to dalo čekat, protože v prvním poločase toho soupeř tolik netrefil.

Poslední čtvrtinu jsme prohráli o deset, co se stalo?

Naše obrana už nebyla tak kvalitní, soupeř si dokázal vytvořit i otevřené pozice. Začal střílet, dával a to jim hodně pomohlo v sebevědomí po méně vydařeném úvodu. Pak získali odvahu i na střely z těžších pozic.

Co to nás tato porážka znamená?

Nechci malovat čerta na zeď, ale při nejmenším nám to hodně komplikuje snahy o postup do dalších bojů v Eurocupu. Přeci jen vyhrát v Rize nebo Valencii bude velice těžké. Ve Valencii zvlášť poté, co Bilbao ve španělském derby svým vítězstvím svěřence trenéra Perasoviče trochu vydráždilo.

Je těžší vyhrát v Rize nebo Valencii?
Myslím, že v tom velký rozdíl nebude.

Našemu týmu většinou moc nesvědčí, když už v první půli proti těžkému soupeři vede velkým rozdílem. Nepřišlo to vedení příliš brzy?
Kdybychom se v náskoku přehoupli přes dvacet bodů, myslím, že bychom odpor hostů mohli zlomit.


Petr Benda

Pro nás to byl hodně nešťastný zápas. Na soupeře jsme byli dobře připraveni a v zápase jsme se to snažili dodržovat. Vedení o více než 15 bodů proti tak kvalitnímu soupeři přišlo hodně brzy a nepředpokládali jsme, že se soupeř vzdá.

Co vás nejvíce mrzí?
Že jsme umožnili soupeři dát dvě trojky v posledních třech minutách od Bertanse a Zavackase. Špatně jsme ty situace ubránili, i když jedna trojka byla opravdu z daleka – to nás ale neomlouvá. Díky těmto dvěma košům byl rozdíl dva body, dvě minuty před koncem – to nás potopilo.

Znamená tato porážka hodně velkou komplikaci pro postup?

Ztraceného není nic a mimo hru nejsme. Jak se už v této skupině ukázalo, je velice vyrovnaná a žádný tým si nemůže být stoprocentně jistý ani na domácí palubovce. Se všemi soupeři jsme sehráli vyrovnané zápasy a výhry a prohry záleží na maličkostech a okamžité formě.

Myslíš, že je hodně těžké vyhrát za týden v Rize?

Zápasy s Rigou jsou velice vyrovnané a rozhoduje se v posledních minutách nebo vteřinách (poznámka: výhry +10, +11, +10, prohry -4, -3, -4). V Rize jsme vyhráli v minulé sezoně jako jediný tým z eurocupové skupiny. Věřím, že utkání bude vyrovnané až do konce a můžeme zde vyhrát. Podle mě, postup ze skupiny není pro nás nereálný. Pokud v Rize prohrajeme, jsou naše šance už skoro nulové.

S Rigou se potkáváte poslední dobou často. Můžete se ještě nějak překvapit?

Myslím, že to je možné. Dnes jsme je překvapili, jak jsme řešili clony na hráče s míčem. Snažili jsme se zdvojovat a to je v první polovině docela rozhodilo. Ve druhé polovině našli na naši hru recept. My jsme přestali být tak agresivní jako v první polovině utkání a to je škoda.

Může se takový zápas jako dnes podepsat na psychice týmu?
Může se podepsat jen pozitivně. Těsná porážka dává naději do odvety.

 
Tomáš Pomikálek

Vedli jsme na začátku, po změně stran dokonce výrazným rozdílem a na konci jdeme se svěšenými hlavami. Jak se cítíš?

Je to smutné, protože náš náskok byl velice dobrý. Sedmnáct bodů je hodně, ale v basketbalu to stále nic neznamená. Během čtyř minut jsme dostali více než deset bodů v řadě a vysoké vedení bylo pryč. Pak se sice jejich stahování náskoku zpomalilo, ale takové to nadšení bylo na jejich straně.

Co rozhodlo?

Čtyřminutovka, o které jsem mluvil, kdy jsme ztratili výrazné vedení. Do našich řad se trochu vloudila psychická nepohoda.

Co se stalo ve třetí čtvrtině, když hosté začali náskok stahovat?

My jsme měli trochu smůlu, protože jsme se v tu chvíli nemohli prosadit bodově. Nedávali jsme i zpod koše střely, které obvykle dáváme, naopak oni dali koše i z těžkých pozic. Když se to tak sejde, je problém na světě.

 
Vojtěch Hruban

Za naší strany to bylo kromě necelých čtyř minut (asi nejsem první, kdo to říká) dobrý zápas. Za 3,5 minuty jsme dostali 0:11… V takovém vypjatém zápase, kdy rozhoduje každý bod, je to příliš velká ztráta. Koncovka už byla více méně o štěstí. Jim padly nějaké body, nám ne.

Jak zacvičí s psychikou 0:11 ke konci třetí čtvrtiny?

V ten okamžik je člověk trochu dole, ale stále jsme ještě náskok udrželi. Nesmí se sklopit hlava, musí se makat stále dál a věřit ve vlastní schopnosti.   

Úkol ubránit Rowlanda jsme splnili, ale…

… body nastříleli jiní. Rowlandovi se nepovedl začátek. Udělal si rychle faul, trenér ho střídal a pak už s do tempa tolik nedostal. Myslím, že jsme na něm odvedli dobrou práci. Když pak viděl, že ve střelbě se mu tolik nedaří, spíše hledal své spoluhráče.

Kdo byl na jejich straně hráčem zápasu?

Asi nedokážu objektivně posoudit… Dobře hrál Janičenoks a v koncovce Zavackas. Ten rozhodl závěr zápasu, když dal dvě trojky, proměnil nájezd a dával šestky. V podstatě vzal závěr na sebe a rozhodnul.   

 
Kaspars Berzins

Odehráli jsme skvělý zápas, dokázali jsme se vrátit do zápasu, když jsme prohrávali o 17 bodů. Jsem pyšný na svůj tým. Není to poprvé, co jsme otočili takto nepříznivý stav. Odvedli jsme dobrou práci, soustředili se celý zápas a naštěstí jsme získali nesmírně důležité vítězství.

Co bylo klíčem k vašemu návratu v zápase?

Myslím, že hlavní bylo to, že na sebe vzalo zodpovědnost více hráčů. Že jsme to nedotáhli tím, že by jeden hráč dal 30 nebo 40 bodů, ale dotáhli jsme manko týmovou hrou. Zdálo se mi, že se pak Nymburk nebyl schopen soustředit na nás všechny, protože čekali, že to přijde od Rowlanda. Více hráčů dalo okolo 10 bodů a hráli dobře v obraně. Byla to zkrátka týmová práce.

Závěr zápasu byl nervózní a plný taktických faulů a trestných hodů. Cítil jsi také nervozitu?

Konec utkání byl nesmírně vyrovnaný a trochu nervózní, ale já osobně jsem byl v pohodě. Tak nějak jsem vnitřně cítil, že vyhrajeme a věřil jsem ve své spoluhráče.

Jak myslíš, že bude probíhat zápas příští týden u vás v Rize?

Budeme čekat na trenéry, jak se k zápasu vyjádří. Znovu se podívají na záznam a z toho vyvodí nějaké závěry, možná změny do dalšího zápasu. Počkáme na trenéry, nebudeme teď přemýšlet nad tím, co jsme mohli nebo měli udělat jinak.

V jaké hale se ti hrálo lépe? Tady v Pardubicích nebo v Nymburce?

V Pardubicích je hala hodně podobná těm, ve kterých jsem po celé Evropě hrál. Tak mám víc pocit, jako bych to prostředí lépe znal. Ale zas takový rozdíl to není, koše jsou všude stejné. (smích)

 
Will Daniels

Byl to dobrý zápas, kdy jsme se z velké ztráty dokázali vrátit zpátky do zápasu. Myslím, že to byla hlavně naše obrana, která nám v tom pomohla.

Mezi prvním a druhým poločasem jste se zaměřili na změnu v útoku nebo spíš v obraně?

V obraně. V první půli jsme v obraně nehráli přesně tak, jak jsme měli, byli jsme trochu neuspořádaní. O poločase udělal trenér nějaké změny, a pak se nám dařilo více.

Byli jste v závěru nervózní?

Nervózní ne. Už jsme zažili hodně takových zápasů, kdy jsme stahovali velkou ztrátu a chleba se lámal až v závěru. Máme hodně zkušených hráčů, kteří tohle umí ustát.

Co očekáváš od zápasu příští týden?

Bude to zase jiný zápas, který začne od nuly. Nymburk je výborný tým a určitě nám budou chtít vzít body u nás doma. Stát se může cokoliv. Jak my tak Nymburk se chce poprat o další boje v Eurocupu a ani jeden tým nemá v této skupině žádné jisté vítězství. Určitě to bude dobrý zápas. 

 
vloženo: 24.01.2013 10:36 / přečteno: 10280x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.