TK: NYMBURK UPROSTŘED ZMĚN

TK: NYMBURK UPROSTŘED ZMĚN

Prezident klubu Miroslav Jansta a generální manažer Rudolf Šimeček se na středeční tiskové konferenci v Praze vyjádřili k aktuálnímu dění v Nymburce. Poprvé také zaznělo oficiální stanovisko klubu k nedohranému finále s Prostějovem.

„Situací, která vznikla po druhém finálovém utkání, kdy prostějovský klub oznámil své odstoupení po třetím utkání v Prostějově, se cítíme poškozeni. Pro nás naprosto nepochopitelně se celá situace obrátila proti nám a negativně ovlivnila atmosféru kolem zisku jubilejního desátého titulu.“
 

„Toto v evropském měřítku naprosto bezprecedentní rozhodnutí velmi negativně ovlivnilo pohled na český basketbal a jeho důsledky bychom přirovnali k tomu, když Opava před lety odstoupila z Eurocupu. Naše stanovisko s daným řešením bylo souhlasné pouze proto, že jsme nechtěli situaci nijak hrotit a ještě její negativní důsledky umocňovat.,“ uvedl Rudolf Šimeček.

 
Celé prohlášení k finále najdete ZDE
 

Prezident k tomu dodal: "Já to na jednu stranu můžu chápat, protože vím, jak složitě se na basketbal shánějí peníze, ale tohle se prostě nemůže stát. Když dojdou klubu peníze, musí to zkrátka zaplatit majitel. Všude v Evropě samozřejmě vědí, co se tady stalo. Přitom my máme nakročeno do Euroligy. Chtějí nás tam, protože jsme konsolidovaný klub po finanční i organizační stránce, ale tohle nám to samozřejmě komplikuje a jednoznačně to devalvuje pohled na celý český basketbal,“ doplnil Miroslav Jansta svůj pohled na nedohrané finále.

 

A o čem byla ještě na TK řeč? Třeba o tom, jak se rodil příchod nového trenéra. „Ronen Ginzburg sám cítil, že po sedmi letech u nás potřebuje změnu. Teď má velmi zajímavé nabídky z celé Evropy a my mu přejeme jen to nejlepší. Když bylo jasné, že se naše cesty rozdělí, vybírali jsme asi z deseti jmen, která připadala v úvahu. Nakonec se nám to postupně zužovalo, u některých i z důvodu rozdílných představ o penězích. Nakonec nám z toho vyšel Kestutis Kemzura. Mezi jeho hlavní přednosti patří, že vedl reprezentaci Litvy, která je špičkovým světovým týmem,“ popsal genezi příchodu nového kouče Rudolf Šimeček.

 

Zásadní změnou, která výrazně ovlivňuje sportovní ambice klubu, je čerstvě dokončený prodej poloviny klubu Sportovnímu holdingu Praha (SHP), který má pod svoji správou také velké pražské hokejové kluby Spartu a Lva. „Pod SHP přechází marketing a ekonomika, mně a mým spolupracovníkům zůstane na starosti sportovní úsek,“ vysvětlil Miroslav Jansta nové rozložení kompetencí v klubu.

 
Kde a s kým
 

Ačkoliv cíl Nymburka je postupná změna ve velkoklub evropského formátu, chce nadále stavět na českých hráčích vhodně doplněných o kvalitní cizince. „Minulý rok nám ukázal, že touto cestou se jít dá. Vojta Hruban a další mladí nováčci příjemně překvapili. Budeme stavět na českém základu. K tomu chceme tým doplnit zhruba pěti kvalitními cizinci,“ předeslal klubový prezident.

 

Z českých hráčů tak zatím zůstávají všichni. Pouze Radek Nečas bude jednat o své budoucnosti. S cizinců dostal nabídku na pokračování zatím pouze Rado Rančík. Ostatní jména už budou záležet hlavně na novém kouči.

 

Mluvilo se i k tématu budoucí lokace týmu. Zázemí klubu zůstává v Nymburce, protože Praha nenabízí zdaleka tak ideální podmínky. „V Praze není zázemí ani infrastruktura vhodná pro sálové sporty. Chybí tu moderní hala ideální svou kapacitou, jaké jsou běžné v jiných státech. Budeme rádi, když půjdeme cestou rekonstrukce Tipsport arény,“ prozradil prezident.

 

V Praze se tak budou hrát zápasy Eurocupu, případně kvalifikace na Euroligu a zápasy se zvučnějšími týmy VTB ligy. Nymburk zůstává základna pro VTB a Mattoni NBL. Otázkou však je, jakým způsobem se Nymburk do NBL zapojí. „Ostatní kluby souhlasily s tím, že bychom znovu nehráli kompletní sezonu. O konečném formátu se zatím jedná. Přetížení hráčů bylo v minulé sezoně enormní. Často jsme k vůli únavě ani zdaleka nemohli prodat to, co v nás je. V současné době to vypadá, že odehrajeme polovinu ze čtyřkolové základní části,“ řekl na závěr generální manažer klubu Rudolf Šimeček.

 
vloženo: 05.06.2013 17:47 / aktualizováno: 05.06.2013 18:33 / přečteno: 10152x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.