KK: PŘEJI KRÁSNÉ LÉTO VŠEM

KK: PŘEJI KRÁSNÉ LÉTO VŠEM

Trenér Kestutis Kemzura má za sebou první sezonu v novém klubu. Mezinárodně úspěšný kouč toho času ve službách Nymburka ji dopodrobna zhodnotil v rozhovoru pro klubový web.

Jak byste zhodnotil první sezonu Nymburka pod vaším vedením?

Myslím, že celkově byla dobrá. Nebyla to ale z různých důvodů vůbec jednoduchá sezona. Skládali jsme dohromady nový tým, takže jsme neměli snadný začátek. Postupně jsme se ale zlepšovali, i když jsme měli stále lepší a horší zápasy. V Eurocupu jsme se několikrát ocitli na hraně a hrozilo nám vypadnutí ze skupiny, ale tým dvakrát ukázal velký charakter. Když budu hodnotit tuto soutěž, uhráli jsme v ní dobrý výsledek, splnili jsme naše cíle. Uhrát více myslím nebylo reálné. Čelili jsme Kazani, která byla prostě silnější, i když jsme mohli aspoň jeden zápas s ní vyhrát. Bojovali jsme, nevzdávali jsme to, ale lépe to asi nešlo. Ve VTB lize jsme zklamaní, protože tam se naopak nastavený cíl v podobě postupu do play off splnit nepodařilo. Prohráli jsme například oba zápasy s Krasnojarskem minimálním rozdílem. Byli jsme nakonec blízko postupu, ale nezvládli jsme to. V české lize jsme dopadli podle očekávání, udrželi jsme titul v našich rukách, stejně tak jako v poháru. Nebylo však jednoduché pokaždé dokazovat naši papírovou převahu na palubovce. Nakonec se nám to ale podařilo bez porážky. Kluci pokaždé odvedli výhru, která se od nich očekávala. Celkově to byla těžká sezona už od začátku. Tre Simmons byl dlouho zraněný. Měli jsme problém s pozicí rozehrávače. Pak přišel Vlado Ilievski a pomohl nám. Hráči se postupně zlepšovali jednotlivě i jako tým a každý do toho celku něco přinášel.


Jaký byl první rok v Nymburce pro vás osobně? Jak jste se tu cítil?

Opravdu dobře. I když zápasů a cestování bylo opravdu hodně, ale to je součást naší práce. Všechno ostatní tady bylo OK.


V Eurocupu byly základní cíl nakonec o jeden stupeň překonán. Berete to jako satisfakci za VTB ligu, nebo jste bral obě soutěže odděleně?

Cíle byly stanovené odděleně. Snažili jsme se bojovat a uhrát maximum v každé soutěži. Někde jsme cíl splnili, někde jsme ho překonali. Eurocup jinou soutěží než před lety. Má nový formát, kdy ve druhé fázi přibírá týmy z Euroligy a to ho dělá těžší. My jsme ale postoupili i z druhé skupiny a můžeme být na to hrdí, protože to nebylo nic jednoduchého a museli jsme ukázat velký charakter. Ve VTB lize jsme v některých zápasech neměli vůbec štěstí, navíc ani hra nebyla na potřebné úrovni. Nakonec to, sice o kousek, nestačilo. Byly to dvě různé soutěže.


Už tušíte, jaké cíle budou stanovené pro příští sezonu?

Určitě nebudou nižší než letos. Vychází to vždy z mnoha faktorů. Jedním z nich je rozpočet, který v tuto chvíli management klubu finalizuje.


Proces utváření týmu pro příští sezonu už začal. Jak běží, jak jste zajedno s vedením, co se týče výběru nových posil například?

Máme nějaké kandidáty. Pochopitelně budeme chtít naši soupisku vylepšit. Přinést větší kvalitu a atletičnost. Možná také trochu omladit. Ale jak jste řekl, je to proces.


Kolik hráčů, kteří připadají pro Nymburk v úvahu, sledujete?

Mnoho (smích). Sledujeme každého vhodného kandidáta.

Je mezi nimi nějaký český hráč ať už z domácí ligy nebo ze zahraničí?

Řeknu to takhle. I co se týče českých hráčů, mohou v kádru nastat změny.


Limituje vás, že musíte polovinu týmu poskládat z českých hráčů, nebo v tom vidíte i výhody?

Za prvé je tu pravidlo, že ve VTB lize musí být šest hráčů z dané země. Na druhou stranu si myslím, že jsme český klub a naši povinností je pomáhat zlepšovat se českým hráčům. A také lidé rádi chodí na dobré Čechy, nejen na cizince. Jsou to spojené nádoby.


Pokud Nymburk znovu dostane pozvánku do kvalifikace o Euroligu, přijde znovu vrchol sezony ještě dřív, než sezona pořádně začne. Jak na to tým budete připravovat, aby uspěl lépe, než loni?

Tento turnaj má svá specifika. Všechny týmy mají šanci postoupit. Loňský rok ukázal, že vůbec nemusí postoupit tým s největším rozpočtem. Musíme z toho udělat naši výhodu. Všichni víme, že jedním z hlavních cílů Nymburka je hrát v blízké budoucnosti Euroligu. Příprava bude složitá, protože někteří naši hráči budou reprezentovat. Někteří budou v týmu nováčky. Budeme ale dělat naši práci tak, abychom byli připraveni.


Jedna věc ale bude pro vás osobně jednodušší. Budete u týmu už druhým rokem. Jak moc vám to pomůže?

Samozřejmě, že v tomto ohledu to bude lepší. Budu začínat druhý rok, znám mnohem lépe zdejší prostředí, lidi ve vedení klubu, větší část týmu. Naopak hráči lépe znají mě, systém hry… To by nám mělo pomoci. Přesto dát tým do optimální formy bude stát nějaký čas. Dům také nepostavíte za den.


Velkým problémem uplynulé sezony byly nevyrovnané výkony. Co je podle vás způsobovalo a jak se tomu v příští sezoně vyhnout?

Hlavní důvod byl, že jsme měli nový tým. Chvíli trvalo, než si hráči zvykli na systém a taktické požadavky. Výkyvy také způsobovala zranění. Ale tím hlavním důvodem byl nový tým, nový kouč a nový systém.


Kdy jste začal mít v sezoně pocit, že se týmu daří naplnit svůj herní potenciál?

Měli jsme několik opravdu dobrých zápasů. Proti Chimki v Praze nebo v obou zápasech se Sienou. Zvlášť venku, přestože jsme prohráli, zahráli jsme opravdu dobře. V české lize to byl třetí finálový zápas, hlavně jeho první poločas. Ve VTB lize bych zmínil poslední zápas se Spartakem doma.


Kdybyste měl vybrat jeden nejlepší zápas Nymburka v sezoně, který by to byl?

Byl by to zápas v Sieně. Přestože jsme ho prohráli, zahráli jsme solidně proti týmu z Euroligy na jeho palubovce. Byli jsme tam pod velkým tlakem. Mohli jsme prohrát pouze o určitý počet bodů, ale jako tým jsme byli velmi jednotní a soustředění. Věděli jsme dobře, za jakých okolností postoupíme do play off, a i když jsme byli pod velkým tlakem, tak jsme toho docílili.


A ten nejhorší…?

(zamyslí se) Někdy hrajete úplně špatně, ale stejně vyhrajete. To se nám stávalo v Mattoni NBL. Asi ten nejhorší zápas jsme odehráli ve Svitavách.


Několik hráčů z Nymburka bude léto trávit v české reprezentaci. Jak dobře se znáte s jejím trenérem a vaším předchůdcem v Nymburku Ronenem Ginzburgem?

Ne tak dobře, ale už jsme se potkali a mluvili spolu. Vím, že tu po několik sezon odváděl dobrou práci a s hráči z Nymburka se dobře zná. To je ale výhoda hlavně pro něj.


Budete s ním speciálně kvůli nymburským hráčům v nějakém kontaktu?

Uvidíme. Samozřejmě, že budu sledovat, jak se našim hráčům v reprezentaci povede.


Co plánujete na léto? Jak dlouho budete odpočívat po sezoně, jestli vůbec?Zatím nemám velké plány. Volno budu trávit s rodinou možná někde u jezera. Až na výjimky jsme moc neviděli, takže budeme hlavně spolu.


Krásné léto přeji i naším fanouškům. Děkuji jim za to, jak nás celou sezonu podporovali. Budu se na ně těšit v další sezoně a doufám, že jim dáme hodně důvodů k radosti.
 
vloženo: 02.06.2014 14:19 / přečteno: 9763x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.