POVÁNOČNÍ ZÁPASY NEBÝVAJÍ SILNÉ

POVÁNOČNÍ ZÁPASY NEBÝVAJÍ SILNÉ

V pozápasových rozhovorech zjistíte, proč Tomáši Pomikálkovi vadila ranní manikúra, jaký je Steven Bennett obránce očima Lukáše Feštra, či jakou barvu měla podle Vojty Hrubana obrana v první polovině.

Kestutis Kemzura
Kemzura - zápas s USK

Nečekal jsem lehký a na koukání pohledný zápas. Všichni důvody chápeme. Jsme po vánoční pauze nerozehraní, venku z rytmu. Na druhou stranu jsme tu přestávku už hodně potřebovali. V zápase jsme nedokázali zastavovat soupeře 1 na 1. Minuli jsme hodně otevřených střel. Ve čtvrté čtvrtině jsme ale konečně našli sestavu, která si sedla. Zastavili jsme několikrát útok soupeře a znovu nám pomohla zóna. Máme teď několik dní na to, abychom se vrátili zpět do formy a do rytmu.

 

Co jste říkal na spolupráci nejmenšího a největšího, tedy Stevena Bennetta a Garretta Stutze?

Neodehráli spolu moc zápasů, ale dnes Steven Garretta našel několikrát opravdu hezky. A jedině dobře, že Garrett neváhal zakončovat takhle důrazně.

  
Mirsad Alilovič
Mirsat Alilovič

Víme, s kým jsme dnes měli tu čest. Nymburk je doma nejlepší tým. Vánoční pauzu jsme využili tak, že jsme hodně tvrdě pracovali na basketbalových základech. Potřebovali jsme to, protože když máte tak mladý tým, je stále na čem pracovat. Nemáme hotové hráče. Zápas s Nymburkem jsme brali jako velmi dobrý trénink a test toho, jestli jsme se někam posunuli. Byla to příprava na zápasy po Novém roce. Šlo o to zjistit, jestli dokážeme být konzistentní v našich útočných a obranných systémech. Gratuluji Nymburku k vítězství, stejně tak kouči Kemzurovi, ke kterému mám respekt. Přeju jim co nejlepší výsledky v Eurocupu, protože čím dále dojdou, tím lepší to bude i pro celý český basketbal.

 

Tomáš Pomikálek – křídlo Nymburka

Bylo cítit, že se tělo protahuje trochu ztuha. Po pěti minutách to už bylo lepší.

 

Čekali jste, že se bude soupeř tak dlouho držet?

Vyhráli jsme a přiznejme si na druhou stranu, že naše povánoční zápasy nebývají tak silné. Občas bývají i tak slabé, že je nedotáhneme k výhře. Bylo vidět, že jsme se spolu opět trochu seznamovali. Proto nás ani vyrovnaný průběh tolik nepřekvapil. Navíc USK hrálo dobře, dobře využívalo Krušiče pod košem.

 

Měl jsi možnost se s pivotem USK dostat do bližšího kontaktu?

Jen sporadicky při přebrání. Spíše jsem ho jen trochu postrčil při clonách a hned zase od něj. Pravdou je, že mácháním rukama si kolem sebe vytváří docela nebezpečnou zónu.

 

Co jsme udělali ve druhé půlce lépe?

Začali jsme hrát zónu, která nám přinesla ovoce. V poslední čtvrtině nedalo USK moc bodů a solidní byla obrana i útok. Výborně přihrával Steven na Garretta. Jednoduchý koš a ještě třeba zakončený smečí, to nabudí celý tým.

 

Zasmečovat jsi mohl i Ty, ale přihrávka byla „na dlouhou ruku“…

Jo, jo, přihrávka byla o kousíček delší. Dneska ráno jsem si ostříhal nehty, tak jsem nedosáhl (smích).

Přihrávka na dlouhou ruku - i nehty chybí :-)


 

Lukáš Feštr – rozehrávač USK

Já osobně bych zápas hodnotil dobře. Dostali jsme jen 68 bodů, což je od Nymburka super. Oni měli asi také nejdelší pauzu v sezoně a možná nenastoupili stoprocentně koncentrovaní. My jsme se soustředili hlavně na náš výkon. Dá se říct, že zápasy s Nymburkem nejsou podstatné, přeci jen vítězství by bylo obrovským překvapením. Po Novém roce jedeme do Opavy a tenhle zápas byla naše generálka.

V prvním poločase to bylo super i v útoku, bylo k vidění několik akcí, kdy míč letěl z ruky, měli jsme otevřené střely a dařilo se. Přečkali jsme ještě úvod druhého poločasu, kdy nám Nymburk rychle neutekl. Myslím, že lepší to asi být ani nemohlo.

Lukáš Feštr při prohraném souboji s Jirkou Welschem
 

Co říct k poslední čtvrthodině zápasu?

My jsme hráli v menší rotaci a měli jsme problémy se zónou. Z několika ztát se domácí dostali do přečíslení a dali jednoduché koše. Tím nám utekli až na deset bodů. Klíčové bylo, že dávali jednoduché koše a my jsme se trápili v útoku.

 

Často vás bránil Steven Bennett, nejmenší hráč Nymburka. Jaký je obránce?

Já taky nejsem na rozehrávače vysoký, ale lépe se mi hraje třeba proti Jirkovi Welschovi, který má výš těžiště. Proti Stevenovi musíte mít hrozně nízký driblink, protože on do toho může kdykoliv vběhnou, sáhnout rukou. To se mi stalo nejméně dvakrát za zápas. Občas jsem byl rád, že jsem přešel polovinu. Na druhou stranu je přes něj lehčí střílet. V celku musím říct, že je to dobrý obránce.

 

Luboš Bartoň – vyšší křídlo Nymburka

Tuhle halu znám, ale od té doby, co jsem tu hrál naposledy je to o dost novější (smích). Bohužel náš výkon nebyl dneska adekvátní naší kvalitě, ale ve druhém poločase jsme už hráli „to svoje“. Spolupráce ještě troch udřela, bylo vidět, že jsme měli dlouhé volno a tři tréninky během 24 hodin. Možná jsme byli poněkud letargičtí. Ve druhém poločase hlavně lepší obranou jsme zápas utrhli.

 

Co jsme ve druhém poločase v obraně zlepšili?

Zastavili jsme jejich přímočaré akce, při kterých najížděli a vyhazovali ven. Mnohonásobě došli blízko ke koši a odtud skórovali. Jejich odpor jsme zlomili kombinovanou obranou zóna-osobka. Tím jsme je vyhodili z rytmu a pohlídali si průběh utkání. Dali jsme 68 bodů, a přesto vyhráli o dvacet, to je solidní vizitka naší obrany.

 Jiří Slavík a Luboš Bartoň v podkošovém souboji
Jiří Slavík a Luboš Bartoň v podkošovém souboji

Jiří Slavík – křídlo USK Praha

Myslím, že jsme podali docela dobrý výkon. Připravovali jsme se pečlivě především na to, abychom se dobře odpíchli do nového roku a to se naplnilo. První poločas byl dobrý. Na konci už nám došla síla kvůli menší rotaci.

 

Nepřekvapilo vás, že jste pětadvacet minut drželi s mistrem krok?

Myslím, že jsme hlavně my Nymburk překvapili. Hráli jsme týmově, hodně jsme si přihrávali, nikdo nehrál na sebe a každý si dal své body.

 

Co se tedy stalo ve druhém poločase?

Předpokládám, že domácí trenér hráčům o poločase něco řekl a oni ještě trochu přitvrdili. Bylo to znát. Taky si zvykli na koše a více proměňovali.

 

Byli jste se svým výkonem spokojeni?

Určitě je co zlepšovat, ale s energií a bojovností jsme byli spokojení.

 

Petr Benda – pivot Nymburka

První poločas z naší strany nebyl úplně ideální, spíše než v obraně se nedařilo v útoku. Hráli jsme moc individualisticky a pak jsme byli nuceni střílet přes obránce. A konečně ani střel nebylo tolik. Ve druhém poločase bylo vidět zlepšení hlavně na útočné polovině. Byli jsme trpělivější v pocházení útočných systémů. Systém neskončil hned po první přestávce a hráli jsme ho až do konce. Pak byli k vidění i pěkné asistence od Stevena Bennetta na Garretta Stutze. Poslední čtvrtina z naší strany nebyla ještě úplně ideální, ale byla nejlepší. Pět dní jsme měli volno a většina z nás nepřišla do styku s míčem. Je třeba podotknout, že první zápasy po vánočním volnu bývají i horší.  

 

Jaký byl souboj s pivotem Krušićem?

Je to hodně silový pivot, který hraje v dolním postavení a snaží se tam dělat prostor. Někdy dovoleně, někdy nedovoleně. Záleží na tom, co mu rozhodčí dovolí.


Vojtěch Hruban – křídlo Nymburka

Vojtěch Hruban při střelbě

Zápas, na kterém bylo hodně vidět, že jsme na nás málo trénovali a dlouho nehráli. První půlka byla taková hodně rezavá. Přestože jsme v obraně jezdili jako o život, nedokázali jsme z toho nic vytěžit. Neměli jsme zisky ani rychlé protiútoky. Naštěstí jsme se ve druhé půlce chytli zónou, z toho byla krátká bodová šňůra, odskočili jsme a bylo to v pohodě. 

 
vloženo: 31.12.2014 10:24 / přečteno: 10514x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.