OHLASY PO POSLEDNÍM UTKÁNÍ

OHLASY PO POSLEDNÍM UTKÁNÍ

Ještě než hráči odešli oslavovat svůj první až osmý titul (podle toho, jak dlouho působí v Nymburce), zeptali jsme se na bezprostřední dojmy ze zápasu i celé série.

Kestutis Kemzura

Kemzura

Máme za sebou těžkou sezonu. Nedosáhli jsme všeho, co jsme chtěli, ale ve finále jsme pracovali naplno a dosáhli jsme toho, co od nás každý očekával. Právě proto to nebylo jednoduché, byli jsme pod velkým tlakem. V prvním zápase to bylo vidět nejvíc, nehráli jsme dobře. Děčín hrál tvrdě a ukazoval, proč si zaslouží hrát finále. Donutil nás hrál naplno s maximální koncentrací. Druhý zápas vypadal jednoduše podle výsledku, ale to bylo jen zdání. Nic není tak jednoduché, jak to vypadá. Dnes jsme už měli velkou výhodu, protože se hrálo v pondělí i ve středu a velkou roli hrál fakt, že máme širší soupisku. Na Děčínu už bylo vidět, že nemá tolik energie, protože jeho hlavní opory hrají hodně minut. Například Tomáš Vyoral hraje téměř celý zápas a to je hodně i na to, jak je mladý. Jediné, čeho jsem se obával, byla naše koncentrace. Aby naši hráči neměli v hlavách, že už je konec dřív, než opravdu nastane. Ale naši hráči ukázali, jací jsou profesionálové. Dodělali zkušeně svou práci. Je jedno, po kolikáté slavíte. Je to pořád titul, takže jsme opravdu šťastní.

 
Pavel Budínský
Budínský
Chtěl bych jménem našeho klubu pogratulovat panu Kemzurovi, všem hráčům i členům realizačního týmu, vedení i celé organizaci Nymburka k získání 12. titulu. Pro nás to byla absolutně výjimečná sezona s tím, že jsme měli možnost hrát finále s Nymburkem, což pro nás byla úplně nová situace. Mrzí mě, že už jsme dnes nebyli tím týmem, který by držel Nymburk trochu více ve střehu, v lepší koncentraci. I když oni samozřejmě hráli koncentrovaně, ale jak už trenér Kemzura řekl, my jsme doplatili na to, že většina mých klíčových hráčů už mlela z posledního. Tomáš Vyoral ve 22 letech musel čelit ve třech po sobě jdoucích utkáních abnormálnímu tlaku. A to nebyl jenom on. Byli to i kluci pod košem a hráči na perimetru. Nymburk si může dovolit nechat odpočívat některé hráče a pak je znovu zapojit. Mám tím na mysli třeba Garretta Stutze, který dnes nastoupil od začátku. Ti pak mají sílu na to, aby dokázali, že do Nymburka patří. Nůžky výkonnosti se stále rozšiřovaly. Prví zápas jsme byli kousek od výhry. Druhý jsme před neuvěřitelnou kulisou zlobili poločas. Dnes už bylo jasné, že Nymburk si pro svůj 12. titul dojde a tak se stalo. Ale tohle utkání už nemůže zkreslit, že BK Děčín hrál letos finále poháru i ligy. Je tedy dvakrát stříbrný a to je myslím naprosto dobré. Jak říkal Jaromír Jágr, medaile a poháry možná zapadnou prachem, ale to co jsme s Děčínem zažili, byl naprosto ideální scénář. Děkuji hráčům, kolegům v realizačním týmu i neuvěřitelným fanouškům, že donutili hrát takového soupeře naplno. To byl ten správný Nymburk. Děkuji a těším se na novou sezonu.
 
Petr Benda (8.titul)
Benda

Dnešní utkání patřilo k těm lehčím zápasům. Bylo vidět, že my jsme zvyklí hrát těžké zápasy v rychlém sledu. Na soupeři už bylo dneska znát, že fyzicky ve druhé čtvrtině odešli. Byli úplně bez energie a my jsme naopak byli hodně nahoře. Právě ve druhé čtvrtině jsme získali rozhodující náskok. Valili jsme do protiútoků a to rozhodlo.

Byl to nejsnadnější zápas série?

Jednoznačně. V prvním utkání jsme byli rádi, že jsme se rozehráli a zvítězili v něm. Druhý zápas byl lepší, ale ne tak brzy jednoznačný v náš prospěch. V dnešním už po pěti minutách soupeř nekladl velký odpor, protože na to neměl ani sílu.

Jaký dojem náš z celé série?

Potkali jsme se s druhým nejlepším týmem. Zápasy s Prostějovem by byly jiné, ale dopadly by asi stejně. Finále jsou totiž už v posledních letech podobná. My v této části sezony těžko na domácí palubovce hledáme konkurenci. Zkušenosti z těžkých zápasů v sezoně a širší lavička se vždy promítnou do finálových bojů.

 

Vojtěch Hruban (3.titul)

Hruban

Dnes to byl jeden z nejdříve rozhodnutých zápasů finálové série. Zvládli jsme ho úplně v pohodě, protože jsme od začátku měli solidní tempo a agresivitu v obraně. Děčínu docházely zbraně a neměl čím nás překvapit. Na začátku jim padlo pár trojek, ale jakmile nedali a my odskočili, bylo po zápase.   

Jaká byla celé finálová série?

I přesto, že výsledky druhého a třetího zápasy byly jasné, celá série byla zajímavá i díky tomu, že Děčín hrál finále poprvé. Tahle skutečnost zvedla velkou vlnu divácké přízně. Soupeř nehrál špatně, ale má určité limity a my ty limity máme prostě výš. I tak nás nutili, abychom sáhli k větší koncentraci. Myslím, že posledních pár let to byla jedna ze zajímavých finálových sérií.

 

Pavel Houška (3.titul)

Houška

Myslím, že se série dneska už jen dohrávala, hrálo se pro diváky. Jsme pochopitelně rádi, že si cestu do haly našlo tolik lidí. Chci říct, že od Děčína bylo výborným krokem uspořádat finále pro lidi a sehrát ho na zimním stadionu. Je dobrý nápad vydat se tímhle směrem i pro příští roky a hrát basket pro lidi.

Rozhodlo se v dnešním zápase už po prvních deseti minutách?

Ano. Bylo vidět, že je Děčín unavený. Došli na hranici svého maxima, ale za nic se nemusí stydět. Možná poslední zápas podle výsledku není nijak vynikající, ale udělali historický úspěch, kterého si váží. I my bychom si měli vážit, že jsme vyhráli další titul a nebrat to jako samozřejmost.  Kdybychom první zápas prohráli, mohla se série vyvíjet úplně jinak.

Jak by dopadla tahle série ve srovnání s předešlými roky?

Těžko hodnotit bezprostředně po ukončení posledního zápasu. Možná to z pohledu diváka vypadalo, že byla pro nás lehčí, ale není to tak docela pravda. První utkání bylo dramatické a klidně jsme ho mohli prohrát. Do druhého zápasu jsme šli hodně koncentrovaní a dnes jsme potvrdili svoje kvality.  

 

Jiří Welsch (3.titul)

Welsch

Dneska to byla asi nejjednodušší výhra v sérii. Kromě prvních dvou, tří minut jsme utkání kontrolovali. Bylo to dáno tím, že za stavu 0:2 už Děčín nepřijel s takovým odhodláním, jako měli v prvním nebo ve druhém zápase. Nevím, jak to vypadalo zvenčí, ale na hřišti bylo cítit, že jim chybí energie. Přeci jen otočit sérii už by byl basketbalový zázrak.  

Jaká byla letošní série?

Já mohu posuzovat jen poslední tři roky... Myslím, že to byla nejnabitější série. Bylo cítit, že si soupeř váží toho, že postoupili do finále, že si to chtějí užít. Užívali si to hráči i fanoušci.

Bylo to i pro vás více inspirativní?

Byla to změna, bylo to oživení pro celou ligu.

Už máš na své konce čtvrtinu nymburských titulů. Začínáš se už dostávat do rutiny hráčů, kteří slaví šestý nebo osmý titul nebo je to stejné jako před třemi roky?

Je to stejné. Za celou sezonu jsme prohráli jeden zápas… Každý titul stojí hodně energie, hodně času, hodně práce v tréninku a možná to tak na první pohled není vidět. Proto je ten pocit ze zisku mistrovského poháru stejný, ať je to první nebo třetí v pořadí. Je velká radost a velká úleva po té dlouhé sezoně.

 

Luboš Bartoň (1.titul)

Bartoň

Zápas měl očekávaný průběh. Neměli jsme zcela excelentní vstup do zápasu, ale jeho průběh jsme kontrolovali dobrou obranou, která nás držela celou sérii, celé play-off. Po překonání úvodních „rozpaků“ se nám začalo dařit v útoku a druhá polovina se dohrávala v klidu.

Ve druhém poločase se skóre rozjelo tak, že by to vypadlo na možnost nastřílet stovku. Nakonec to nevyšlo…

Ano, stovka byla reálná, ale my na hřišti to nevnímáme, tak jako diváci v hledišti.

Zdálo se ti, že únava byla příčinou dnešní prohry Děčína?

Soupeř měl menší rotaci než my. Na Tomáši Vyoralovi bylo vidět, že nebyl úplně fresh… když hraje 38 minut, musí se to někde projevit.

Byla pro tebe finálové série zajímavá?

Byla. Děčín byl poprvé ve finále. Myslím, že je pro diváka únavné a historicky pak splývá, když je pětkrát za sebou stejný tým ve finále. Děčín do finále vnesl úplně jiný vzduch, jeho fanoušci dodali všem zápasům dobrou šťávu.

Jak sis užíval ty sám svoje první české finále?

Hrát za Nymburk je přece jen trochu jiné. Výhra titulu je v Nymburce „povinnost“ a celý ten prožitek je trochu jiný, než když se dva vyrovnané týmy perou o titul. Tím však nechci říct, že by titul měl nějakou menší hodnotu než jiný.    

 
vloženo: 21.05.2015 16:33 / přečteno: 9747x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.