35 BODŮ DIXONA SPÁLILO NOVGOROD

35 BODŮ DIXONA SPÁLILO NOVGOROD

Po třech porážkách v řadě Nymburk konečně zabral a to zrovna v momentě, kdy to bylo nejvíce důležité. Vítězstvím 76:70 nad silným Nižným Novgorodem si udržel dobrou pozici v tabulce základní části VTB ligy, kde v přímém souboji odrazil touhu soupeře po své sedmé pozici. 35 body tomu výrazně pomohl Michael Dixon.

Nižnyj Novgorod přijel k Labi jako osmý tým tabulky dorážet na nymburské sedmé místo. V případě jeho vítezství by si oba týmy pozice prohodily, ale to domácí nepřipustili. Nymburk znovu potvrdil, že ve Sportovním centru se mu daří smazávat několikanásobné rozdíly v rozpočtu oproti většině přijíždějících především ruských soupeřů a i poosmé zde dokázal zvítězit. Fanouškům opět ukázal, že se jim vyplatí chodit sem na zápasy VTB ligy. Zaplněná hala toho byla důkazem a výborná atmosféra byla velkou ozdobou zápasu.


Základ vítězství byl v obraně. Ta se oproti předchozím zápasů výrazně zlepšila jak do osobní agresivity, tak i do kolektivního pojetí. Padnoucím kamínkem do defenzivní mozaiky se ukázal být příchod Marka Jagodiče-Kuridžy. Když byl na palubovce, Nymburk získával, což dokazuje jeho 20 plusových bodů.


Příjemnou změnou byla i dominance na doskoku. Jestliže měl Nymburk po celou dosavadní sezonu bolavou patu s pokrytím útočného doskoku soupeřů, nyní dovolil Novgorodu první druhou šanci až ve čtvrté čtvrtině. Celkově ruský tým doskočil v útoku pouze dvakrát a není zase tak důležité, že většinu akcí zakončoval střelou z perimetru a za odraženými míči chodil v početní nevýhodě. Podstatné také bylo, že Nymburk vyprodukoval v zápase o 19 střel více a měl jen 10 ztrát oproti 18 soupeřovým.


Kouč Ronen Ginzburg udělal ve své základní pětce jednu změnu oproti posledním několika zápasům. Místo Howarda Sant-Roose poslal na křídlo Martina Kříže. Spolu s ním Jiřího Welsche, Vojtěcha Hrubana, Maxe De Zeeuwa a Juliana Vaughna. Nymburku se v úvodu dařilo několikrát skórovat po rychlých kombinacích z vymezeného území. Soupeř byl nebezpečný podle očekávání hlavně z perimetru. V úvodních minutách trefil tři trojky a dostal se osmibodového vedení.


Po sedmi minutách se na palubovku dostal poprvé v nymburském dresu Marko Jagodič-Kuridža a i on přispěl k tomu, že Nymburk zatáhl obranu. To se projevilo i na útočné polovině a domácí do konce první části srovnali. Mohli jít i do vedení, ale Petr Benda minul po rychlém podání míče od nového srbského spoluhráče jasnou podkošovou pozici a Michael Dixon nedal šestku po svém úspěšném najetí s faulem. Proto byl po 10 minutách stav 16:16.


Jagodič-Kuridža však otevřel skóre druhé čtvrtiny a na šestkách se polepšil i Dixon. Po jejich příspěvcích se Nymburk dostal poprvé v zápase do vedení. Pak ale po zdvojení Rašida Mahalbašiče rychle doputoval míč na slabou stranu, kde trestal volnou trojkou Baburin. Z následné pozice při bránění Mahalbašiče už ale přišel zisk. Bývalý hráč Nymburka byl dokonce ztrojen a po ztrátě snadno z brejku smečoval Howard Sant-Roos.


Domácím však stále nešlo zastavit palbu Novgorodu z perimetru. Již pátou trojku svého týmu dal Rudd. Novgorod následně ztrestal dvě nymburské ztráty a vzal si vedení zpět. Ruka se však vzňala Dixonovi, který dal dvě těžké trojky za sebou. Nymburk chytil v závěru poločasu silný vítr do plachet. Agresivní obranou několikrát získal míč a vyrážel do smrtících brejků. V poločase z toho bylo vedení 35:33.


Během celé první půle se domácí mohli opřít o stoprocentní obranný doskok. Soupeři nepovolili za úvodních 30 minut jedinou druhou šanci, což bylo radikální zlepšení herní činnosti, která byla dosud nymburskou slabinou. Nymburk navíc sám v útoku doskočil osmkrát a vytěžil z toho pět bodů.


Na začátku druhé půle se ale rychle připomněl Chvostov už svou třetí trojkou. Stejnou mincí ale ihned oplácel Dixon, rovněž svou trojkou č. 3, a opět zavelel k náporu. Výborná obrana, rychlý přechod do útoku a rychlý pohyb míče na útočné polovině zdobily hru Nymburka, který se dostal už do dvouciferného vedení. Jeho rozlet nezastavila ani další trojka z ruky Baburina. Tříbodovou akcií na ni totiž opěr rychle zareagoval Dixon.


Nymburk ale třetí čtvrtinu nevyhrál. S postupem času přišlo několik ztrát, také nepadlo několik volných střel z perimetru a i z pod koše při zdánlivě lehkých zakončeních míče obroučkou nepropadaly. Soupeř se z jedenáctibodové ztráty dotáhl jen na tříbodové manko (54:51) a před poslední desetiminutovkou bylo vše otevřené.


Ve čtvrté čtvrtině pokračovala trojková palba soupeře, a když na ni Nymburk přestal odpovídat, dostal se Novgorod po dlouhé době do vedení. Především zásluhou Dixona ale jen do minimálního. Americký rozehrávač měl po delší době excelentní den a dával ze všech pozic. Zápas dospěl do koncovky za mírného vedení domácích. Dixon i Sant-Roos pak ukázali pevné nervy při šestkách. Nakonec se v poslední minutě ani nekonalo velké drama, protože si obrana Nymburka připsala několik snadných zisků. Důležité vítězství bylo na světě.


Body:

NBK - Dixon 35 (6d, 4a, za 3b 4/6), Sant-Roos 12 (10d, 5a), Benda 10 (6d), Jagodič-Kuridža 6 (4d, +20), De Zeeuw 5, Vaughn 4, Welsch 2 (4a), Hruban 2.


NN - Rudd 30, Baburin 13...

 
vloženo: 10.01.2016 19:53 / přečteno: 9733x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.