PORT OF ANTWERP GIANTS

PORT OF ANTWERP GIANTS

Podívejme se, jakou historii má klub, který bude dnes večer soupeřem nymburského týmu v poháru FIBA Europe Cup.

Klub Antwerp Giants vznikl v roce 1995 sloučením dvou klubů – velice úspěšného klubu Racing Club Mechelen a Sobabee.

 

Tým RC Mechelen byl založen již v roce 1940 a do roku 1995 se stal patnáctkrát mistrem Belgie a devětkrát vyhrál belgický pohár. Čtyři tituly získal Mechelen na konci šedesátých let, další tři v řadě v letech 1974-76 a potom byl dalším úspěšným obdobím přelom osmdesátých a devadesátých let. Od doby sloučení se, teď už antverpský klub stal mistrem Belgie jen jednou a to v roce 2000. Po tomto úspěchu se už Antwerpy dostaly nejvýše do semifinále domácí ligy a to v letech 2007, 09, 10, 12, 14. V základní části se Antwerpy vystoupaly nejvýše v roce 2012 na druhé místo, jinak v posledních pěti letech končily na pátém nebo šestém místě.

 

Na mezinárodní scéně byl klub aktivní v devadesátých letech v soutěži European Cup. V roce 2007 získal klub právo hrát v poháru ULEB Cup a v sezoně 2007/08 (stejně jako Nymburk) obsadil čtvrté místo v jedné z devíti skupin základní části. V té sezoně postupovalo do další fáze vyřazovacích bodů pět týmů ze čtvrtých míst. Protože Antwerpy ale měly horší bilanci (4/6) do vyřazovací skupiny LAST 32 se nedostaly.

 

V sezoně 2008/09 Antwerpy nestartovaly v žádném evropském poháru a od sezony 2009/10 se klub pět let po sobě účastnil poháru EuroChallenge. Největšího úspěchu dosáhl hned v první sezoně, kdy se probojoval do čtvrtfinále a prohrál se Scavolini (ITA). V dalších čtyřech letech, kromě sezony 2012/13, byla konečnou stanicí skupina TOP 16.

 

V minulých letech byli v klubu z Antwerp někteří hráči, které známe z působení v Nymburce. Například v sezoně 2007/08 byl na soupisce Ian Hanavan. Z aktuální soupisky nastupoval za belgický tým dva roky Maxime de Zeeuw a také Julian Vaughn.

 
 
  
 
vloženo: 13.01.2016 11:05 / přečteno: 8499x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.