O ČEM SE MLUVILO NA TK?

O ČEM SE MLUVILO NA TK?

Dnes dopoledne proběhla v centrále pojišťovny Kooperativa, generálního partnera Národní basketbalové ligy, předsezonní tisková konference ligy.

Moderátorem tiskové konference byl tentokrát opět komentátor České televize, kterého známe z přenosů basketbalu - Tomáš Budka. Jeho kolega Honza Smetana nebyl, možná proto, aby nedostal nějakou otázku na téma sázky…

 

Nicméně program tiskové konference byl podobný jako vloni. Úvodní slovo obstaral Tomáš Kotrč, předseda Asociace ligových klubů a Jindřich Skrip, ředitel Úseku marketingu a vývoje produktů v pojišťovně Kooperativa. Mluvilo se především o zvýšení počtu týmů působících v některé evropské soutěži. Plná polovina bude hrát některý z evropských pohárů a do Česka se tak dostanou i prvky zahraničních škol, především ze střední a jižní Evropy, protože 4 týmy budou startovat v AAC, tedy Alpe Adria Cupu.

 

Pak už přišla na řadu slova Zdeňka Ringsmutha, který připomenul systém soutěže. Ten se od minulého roku v podstatě nemění. K jediné změně dojde při úplně posledních zápasech ve finále, kdy se nebude hrát na dva zápasy ale na dva vítězné, systémem 1-1-1. Tedy po základní části a skupině A1 a A2 dojde na play-off a play-out. Čtvrtfinále a semifinále se bude hrát na čtyři vítězné zápasy v rozvržení 2-2-1-1-1.

 

Na přetřes přešel i Český pohár, který má systém podobný jako v minulých letech. Odlišnost, a poměrně zásadní, nastane, když ve hře zůstane posledních šest týmů, tedy ve čtvrtfinále. Tato část pavouka se odehraje dvoukolově doma – venku. Proč šest a ne osm týmů? Čtvrtý do mariáše Final 4 bude pořadatel závěrečného turnaje a tím jsou pro letošní rok Svitavy. Závěrečný turnaj má svůj termín 17. a 18.února. Pro informaci, Final 4 Českého poháru žen se uskuteční 24. a 25.února, tedy o týden později a hrát se bude v Nymburce.

 

Na tiskové konferenci se hovořilo také o obrázkových přenosech z NBL. Po televizních vlnách je bude připravovat Česká televize a stejně jako vloni budou přenosům z basketbalu věnovány pondělky od 18:00 nebo 20:00 hodin. Změny se chystají i ve vysílání TV COMu (o těch za chvíli).

 

Vraťme se ještě k televiznímu vysílání. O tom se sice na tiskové konferenci nehovořilo, ale vězte, že ve spolupráci ALK a ředitele ČT sport pana Ponikelského, byla zřízena speciální mailová adresa basketbaloveprenosy@ceskatelevize.cz. Tato adresa má sloužit jako zpětná vazba České televizi od basketbalové komunity, která zahrnuje fanoušky, funkcionáře, hráče a zkrátka kohokoliv, koho nějak zasáhne basketbalový přenos na ČT.  „Prosím všechny; pojďme ji začít využívat a posílat konstruktivní feedback na TV přenosy, ať už negativní či pozitivní. Máme tak šanci, aby se vysílání basketbalu na ČT zlepšilo. Zpětnou vazbou se bude zabývat šéfkomentátor ČT sport Robert Záruba,“ nabádá Martin Drábek, marketing manager ČBF k účasti. První příležitost budete mít už v pondělí 2.října.

 

Druhou platformou bude vysílání prostřednictvím TVCOMu. To již běželo v minulých letech a stále se rozšiřuje i o dorostenecké extraligové soutěže. Letos by se mělo vysílání z NBL  posunout o level výše. V plánu je vybrat v každém kole nejatraktivnější zápas a připravit ho trochu po „televizácku“. Na Královce bude zřízeno studio a z něj se bude vybraný zápas komentovat a to včetně experta ve studiu. Komentáře by měly být atraktivní, živé, zábavnější, aby fanouška co nejvíce do hry zatáhly. Komentátorem by mohl být i Jirka Zídek. Krom vybraného utkání by se do vysílání vstupovalo ze souběžně hrajících zápasů.

 

V průběhu tiskové konference se hovořilo i o Kooperativa faktoru, soutěže, ve které se hodnotí především divácky atraktivní akce a za které na konci ti nejlepší obdrží nezanedbatelné prize money. Moderátor Tomáš Budka vyzkoušel přítomné hráče Tomáše Pomikálka nebo Michala Křemena, či trenéra Budínského, zda znají, které akce do Kooperativa faktoru patří a ze znalosti bodového ohodnocení. Všichni respondenti krátkého průzkumu uspěli na výbornou. Uvidíme, jak se bude dařit vloni druhému Hunteru Mickelsonovi v našem dresu.

 

Poslední kapitolou bylo představení nového systému prodeje vstupenek, který bude pro všech 12 týmů stejný. „Ještě nikdy nebylo jednodušší si na NBL koupit vstupenku," zdůraznil Martin Drábek. My na zítřek připravujeme na náš web článek, který přiblíží možnost zakoupení vstupenky v on-line systému a tím ušetřit čas strávený při nákupu vstupenky přímo před zápasem. Možná i to je jedna z cest, jak dostat ještě další diváky do hal. Podle slov Tomáše Kotrče byl v minulé sezoně průměr 1000 diváků na utkání. Tím se basketbal zařadil za dva nejpopulárnější sporty fotbal a hokej. Cílem je samozřejmě posouvat tuto hranici ještě výše. Podle slov všech přítomných řečníků se dá v letošní sezoně předpokládat vyrovnanější průběh zápasů než v minulém roce. 

 

Pro náš tým začíná liga ve středu 4.října od 18:30 domácím utkáním s Ostravou, ale už v neděli prvního října se můžete přijít podívat na poslední přípravný zápas našeho týmu proti rakouskému Welsu. Toto utkání má úvodní rozskok v 16:00. 

 
vloženo: 26.09.2017 15:49 / přečteno: 7440x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.