V ZEMI MISTRŮ EVROPY

V ZEMI MISTRŮ EVROPY

Včera během odpoledne a podvečera se naši hráči přesunuli o přibližně 600 km jižněji do zvlněné krajiny slovinského letoviska Zreče, kde opět absolvují týdenní soustředění, poslední před startem ligy.

Každý den čekají na hráče dvě tréninkové jednotky, přičemž večerní trénink bude třikrát nahrazen zápasem proti některému z týmů slovinské ligy, ligy mistrů Evropy. Do Zreče odjel tým v plném složení, mimo jiné s Pavlem Pumprlou, se kterým jsme si chvíli o soustředění povídali.

 

Pavle, co si od soustředění slibuješ?

Bude to pro nás důležité z týmového hlediska, protože se potřebujeme posunout o kus dál. Až na pár „kousků“ jsme nově složený tým a úplně nám nevyšla herní příprava v Polsku. Z tohoto pohledu potřebujeme tým nastartovat a dostat se nejen na vítěznou vlnu, ale herně, a úplně nejvíce v obraně, se zvednout a zlepšit. Jinak bychom v sezoně měli velké potíže.

 

Je soustředění na jednom místě lepší než tréninky v Nymburce?

Já osobně toho nejsem zastáncem, zvlášť od té doby co mám manželku a děti. Jsem hodně rodinný typ a mně osobně to vadí. Navíc my, co máme v Nymburce na jednom místě všechno, co potřebujeme, je i ten druhý rozměr soustředění „mimo“.  Ale rozumím principu, že mimo Nymburk se můžeme více na přípravu soustředit… proto se to jmenuje soustředění. Také odehrajeme tři zápasy s dobrými soupeři.

 

Týmy patří spíše k evropskému průměru. Nebylo by lepší už těsně před začátkem soutěže zvolit nějakého kvalitnějšího soupeře?

Nemít v paměti tři poslední zápasy na turnaji v Polsku, řekl bych, že by to možná lepší bylo. Teď ale říkám, že budou fajn, i když netuším dopředu jejich kvalitu. Předpokládám, že budou převážně složení ze slovinských hráčů - země mistrů Evropy! Pro nás je podstatné, abychom se soustředili hlavně na sebe a na to, jak zlepšíme naši hru a na to budou soupeři dostačující.

 

Na čem nejvíce zapracovat v přípravném týdnu?

Hlavně na komunikaci v obraně. Vychází to z individuálních návyků, ovšem je potřeba i vybrousit týmovou hru. Platí jednoduché pravidlo, že výkon týmu se vždy zlepšuje v závislosti na tom, jak dlouho je tým spolu. Jak už jsem říkal, týmová obrana vychází z individuální a ani v té jsme na tom v Polsku nebyli nejlépe.

 

Při soustřední trávíte i čas mimo tréninky pod jednou střechou. Může to pomoci ke zlepšené týmové hře?

Nedokážu posoudit. V sezoně, i když v kratších časových úsecích, spolu trávíme hodně času v autobusech, po hotelích a po letištích. Taková situace nastane kolikrát v sezoně, ale během soustřední je to maximálně navíc u společných jídel, jinak život na kempu běží po dvojicích. Podle mě má větší význam to, že se můžeme více soustředit jen na basket.  

 


Představení soupeřů:

 

ObrázekPrvní zápas je na programu v sobotu v půl šesté a soupeřem bude tým Helios Suns Domžale. Tým, který známe z loňského působení v Lize mistrů. Klub v sezoně 2015/16 vyhrál slovinskou ligu. V minulé sezoně 2016/17 skončil v nadstavbě domácí soutěže na šestém místě, a protože se ve Slovinsku hrálo závěrečné play-off jen se čtyřmi týmy, sezona pro ně skončila už v této fázi. V posledních sedmi letech vyzkoušelo Domžale pět evropských soutěží. V roce 2010 se pokusilo z kvalifikace dostat do poháru EuroChallenge, ale Prostějov byl proti. V následující sezoně 2011/12 startoval klub v Adriatické lize, kde skončil na 13.místě. V sezoně 2015/16 absolvovalo Domžale základní část FIBA Europe Cup. S jednou výhrou však nepostoupilo dál. Podobně dopadla účast v Champions League v minulé sezoně. Po sedmém místě ve skupině A se dvěma výhrami byla základní skupina konečnou. Trochu si náladu mohl klub spravit v Alpe Adria Cupu, který v roce 2016 vyhrál a v minulém roce byl druhý, když ve finále prohrál na body s Komárnem.

 

ObrázekDruhým soupeřem v pondělí také od půl šesté bude Zlatorog Laško (v době své největší slávy Pivovarna Laško). Klub, který před deseti patnácti lety startoval pravidelně v Adriatické lize, jednou pak ještě v sezoně 2011/12. Hrál také ULEB Cup a v předminulé sezoně rovněž FIBA Europe Cup. V této soutěži však uspěl stejně jako Domžale a ze základní skupiny ze čtvrtého místa nepostoupil. V Alpe Adria Cupu v roce 2016 skončil za Heliosem na druhém místě a v minulém ročníku, kdy to byla pro Laško jediná zahraniční konfrontace, skončil v semifinále proti Komárnu.

 

ObrázekPosledním soupeřem bude ve středu od 16:00 hodin Rogaška. Klub, který se do nejvyšší soutěže dostal až v roce 2012 a pro něhož je jedinou zahraniční zkušeností Alpe Adria Cup v minulé sezoně. V ní si zahrál také proti Děčínu a v základní skupině obsadil první místo. Osudným se mu stalo semifinále proti Heliosu. V domácí soutěži Rogaška ligu nevyhrála, ale dvakrát byla ve finále.  

 
vloženo: 22.09.2017 21:30 / přečteno: 7042x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.