OPĚT STOVKA, TENTOKRÁT Z OSTRAVY

OPĚT STOVKA, TENTOKRÁT Z OSTRAVY

V odvetě jsme Ostravu sfoukli na jejich palubovce 130:66 a v zápase jsme vytvořili hned dva rekordní zápisy nejen do klubové historie.

Od sezony 2000/01 se žádnému týmu v NBL nepodařilo nastřílet na venkovní palubovce 130 a více bodů. Dosavadní maximum jsme překonali o 4 body, 126 bodů nastřílela Opava v Pardubicích v roce 2002. Do konce třetí čtvrtiny se povedlo nastřílet jednomu týmu 100 a více bodů jen jednou a to Kunínu do koše Sparty 104, ale na venkovní palubovce jsme to zatím jen my. Do třetice pohled na statistiku. Do tohoto zápasu pouze dvakrát dokázal jeden tým nastřílet v každé čtvrtině třicet a více bodů. Jednou to byla Mlékárna Kunín v zápase se Spartou Praha (2006 - 135:64) a jednou Nymburk v utkání s Ústím nad Labem (2008 - 133:63). O naší převaze svědčí i 182 bodů v rankingu, což je od roku 1998 třetí nejvyšší číslo a současně je to náš klubový rekord absolutní.
 

Zápas 12.kola se hrál podle našeho vzorce zavedeného v několika posledních zápasech. Hlavních konstant je několik. Tou první a nejdůležitější je stejnorodá hra v úvodních i koncových minutách. Právě v tomto ukazateli se od sebe liší dva letošní zápasy proti Ostravě. V prvním kole jsme první poločas vysoko vyhráli, ale ve druhém přišel útlum a hosté druhý poločas dokonce o bod vyhráli. V tomto utkání byl druhý poločas pro domácí tragičtější než minule.

 

Druhou konstantou je časté střídání hráčů od samého úvodu utkání. Základní pětka odešla ze hřiště už ve druhé polovině úvodní čtvrtiny. Třetí konstantou je bodové zapojení všech hráčů, kteří odehrají v zápase více než pět minut. I v tomto utkání bojovali všichni.

 

Ostrava kralovala před utkáním na prvním místě v počtu útočných doskoků, ale nyní se propadla na 5.místo, protože si připsala jen 5 útočných doskoků. Naši hráči si dokázali získat pod košem Ostravy 18 míčů a to nás pro změnu posunulo do čela pořadí týmů v útočném doskoku. Celkově na doskoky jsme vyhráli opět výrazně 46:24. Body z druhé šance, tedy po útočném doskoku jasně vypovídají, jak souboje pod košem vypadali. Zatímco Ostrava dal 2 body, my 21 bodů.

 

Rozdělení střelby na hráče základní pětky a střídajících hráčů vyznělo propastně po naši „rezervu“ 84:9. Určitě na to má vliv jednak, že odehráli delší časový úsek než základní pětka, ale také to, že nejlepší střelec Kendrick Ray, autor 31 bodů, nastoupil až ve druhé vlně.

 

Při nástřelu 130 bodů je jasně, že ani procento střelby nemůže být špatné. Celkové procento střelby z pole je v našem případě 62%, Ostrava střílela s přesností 41% a navíc při četnosti o 24 pokusů menší. Pouze z čáry trestných hodů jsme se nevyznamenali, neproměnili jsme 10! šestek, ovšem Ostrava z tohoto místa pálila stoprocentně (16:16).

 

Zápas jsme začali trojkou Berishy, který nakonec za 15 minut nastřílel 15 bodů s trojkou úspěšností 5/4. V rychlém sledu jsme stříleli jeden koš za druhým. Vytažená obrana na celé hřiště znesnadňovala domácím zrychlit přechod na naši obrannou polovinu a delší rozehrávka pak zákonitě snižuje čas při útoku něco vymyslet nebo něco zahrát. Desetibodovou hranici rozdílu jsme prorazili už po čtyřech minutách, když Vojta Hruban dal trestný hod za faul na povedené trojce. Skóre tedy v jednom útoku skočilo z 11:17 na 11:21. K likvidaci našeho desetibodového náskoku došlo však záhy. Domácím se světlým úsekem podařilo dokonce vyrovnat na 27:27. Závěr bodově bohaté první čtvrtiny jsme měli lepší my, přestože po deseti minutách byl stav 29:35.

 

Ve druhé čtvrtině jsme rapidně zlepšili obranu. Domácí nedali pak až do konce zápasu ani jednou více, než dvacet bodů. V útoku jsme stále hráli lehce, jakoby nás nečekal ani trip do Francie a náročný program příštích dnů. Pěkné akce, hodně zisků míče a rychlý protiútok, tak to bylo po většinu času. Když se k tomu přidají i doskoky po neproměněném trestném hodu s dvoubodovým zakončením a rychlé protiútoky po získaném míči, není divu, že skóre tak utěšeně narůstalo. Po 13 minutách utkání jsme měli na kontě 51 bodů a na konci prvního poločasu byl stav 44:67.

 

Ve druhém poločase jsme začali jako utržení ze řetězu a než uplynuly tři minuty, svítilo na ukazateli skóre 44:82. Po biliardovém ťukesu dal první trojku Geno Lawrence. Po Berishově zisku přidal Geno další dva body. Další ztrátu potrestal košem Kříž a další dva body přidal stejný hráč, škoda jen, že k tomu potřeboval pět trestných hodů. Poslední slova druhopoločasového úvodníku napsal Dardan Berisha dvěma trojkami. Trenér Medvecký se snažil dvěma time outy naši aktivitu zastavit, ale efekt to nemělo žádný. Stý bod dal po nejzákladnější basketbalové akci „hoď a běž“ Berisha po narážečce s Hrubanem. Ve čtvrté čtvrtině zaujalo, jen když si trenér Medvecký chtěl vzít čtvrtý oddechový čas. I když se hráči na chvíli sešli, rozhodčí setkání rozpustili. Ostrava poslala na hřiště také své mladší hráče, odešla jim střelba z dálky, a jak už bylo v úvodu zmíněno, nevycházely jim útočné doskoky. Náš konstantní výkon v útoku způsobil, že se naše skóre zastavilo až na 130 bodech.

    
Teď nás čeká v pondělí další zápas v Kooperativa NBL proti USK Praha. Je to odložené utkání 3.kola a pak hned v úterý ráno odlet do Francie. 

 
vloženo: 10.12.2017 03:21 / přečteno: 6797x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.