TISKOVÁ KONFERENCE KNBL

TISKOVÁ KONFERENCE KNBL

Na dnešní tiskové konferenci jen dva dny před předehrávkou druhého kola byly představeny novinky v novém ročníku Kooperativa NBL.

Tiskovou konferencí provázel Tomáš Budka, redaktor České televize. Po úvodním slovu Tomáše Kotrče připomněl Zdeněk Rigsmuth nový systém soutěže, který jsme vám představili nedávno. Zopakujme, že největší novinkou je rozdělení týmů po základní části na nadstavbové skupiny A1 s osmi účastníky a A2 se čtyřmi týmy, dále zavedení předkola play-off a také systém finále, které se bude hrát na tři vítězné zápasy. Tento systém je zafixován na čtyři sezony. „Atmosféra kolem jednání byla trochu rozjitřená, ale pak se došlo ke konsenzu, že je to jediný možný systém v současné době reprezentačních přestávek a účasti týmů v pohárech,“ řekl Zdeněk Ringsmuth.


Rekordní je počet týmů, které se zúčastní některého evropského poháru. Vedle našeho týmu si Ligu mistrů poprvé zahrají i vicemistři z Opavy a v kvalifikaci o ni budou usilovat také Pardubice, které mají jistý minimálně FIBA Europe Cup. O něj bojují v kvalifikaci i Svitavy, které zítra odlétají do Turecka. Alpe Adria Cupu se zúčastní Brno, Děčín, USK Praha a Ústí nad Labem. Celkem se tak do evropských pohárů zapojí osm z dvanácti ligových celků. To je nejvíc v historii.


Na startu NBL, jež je nyní i ligou účastníka světového šampionátu v Číně, stojí 120 českých hráčů včetně záplavy „mladé krve“, a také 42 cizinců, přičemž jen Ostrava a Olomoucko na maximum naplnily pětičlennou cizineckou kvótu, která může zasáhnout naráz do jednoho zápasu. Po 12 českých palubovkách bude běhat celkem 30 Američanů, dále i 4 Slováci, po dvou Slovincích a Kanaďanech a po jednom Gruzínci, Černohorci, Bosňanovi a Srbovi. Zahraničního kouče budou mít čtyři týmy – Nymburk, Pardubice, Brno, USK. Olomoucko, povede opět Predrag Benáček, kterého už můžeme považovat za Čecha.

Liga se opět vrací k určování pořadí podle procentuálního počtu vítězných zápasů, tak jako to bylo v letech 2013-16. Při nestejném počtu odehraných zápasů jednotlivých týmů toto přesněji odráží jejich aktuální situaci.

Druhou sezonu bude pokračovat centrální ticketing, na nějž NBL přešla loni jako první mezi tuzemskými kolektivními sporty. Vstupenky na zápasy si tak lze koupit v rámci jednotného systému a fanoušci tak mohou učinit například z webu soutěže NBL.cz.

Do už čtvrtého roku trvání vstupuje projekt Hráč měsíce, kdy po každém odehraném měsíci ligy jeho MVP jezdí po další čtyři týdny v luxusním voze Hyundai Genesis. Rovněž čtvrtou sezonu bude v běhu i unikátní statistika Kooperativa Faktor, měřící atraktivitu hry jednotlivých hráčů.


magazín #tojebasketball


Stálicí NBL bude i letos pestrá nabídka textů a videoobsahů na ligovém webu i jeho sociálních sítích. Fanouškům bude v halách k dispozici také letošní edice tištěného magazínu #tojebasketbal. Hlavní tváří je naše legenda Petr Benda, muž jedenácti titulů, který letos útočí na dvanáctý, čímž se stane absolutním rekordmanem českého basketbalu. A pro příznivce všelijaké show se na 30. prosince chystá All-Star Game, o jejímž místě se ještě jedná.

Další novinkou patří soutěž „Molten zlatá píšťalka“ hodnotící ligové arbitry. Po každém odehraném měsíci budou vyhlášeni tři nejlepší sudí za sledované období a ten z nich nejlepší bude následující měsíc pískat se zlatou píšťalkou. Jako hodnocení se využije bodování, které se už nyní používá. Netěšte se však na to, že byste našli celé pořadí a tedy mohli určit toho nejhoršího.

Kooperativa NBL se připojí také k projektu České basketbalové federace „Bez faulu“, jenž je zaměřený na snížení agrese a hrubosti v hledištích, s obzvláštním důrazem na utkání mládeže. V rámci zápasů kategorie U12 budou diváci dostávat i různé dárky, jež budou součástí apelu na jejich maximální respekt ke všem aktérům a slušnost během utkání.

Nejedna novinka přichází i z ranku audiovizuálního ztvárnění zápasů NBL. Ty z nabídky České televize změní svůj zaběhaný čas, a to na soboty a středy. Přenosy budou navíc obohaceny o speciální studio na pražských Kavčích horách, kde bude v ohnisku zájmu nejen hlavní zápas dne, ale i další souběžně hraná utkání.

K divákům se dostane i očekávaný internetový projekt „Studio basketbal“, který bude ligu pojímat netradiční formou skrze platformu TVCOM.cz. Vybraný duel (z kol, kdy nebude žádný přenos vysílat Česká televize) pak bude vždy snímaný na více kamer a bude doprovázen bohatým servisem a komentářem ze studia na pražské Královce, kde bude možné přepnout i na další utkání daného kola. Tento projekt dostane i vlastní webovou podstránku na adrese nbl.cz/tv.


S využitím článku Petra Hamtáka na serveru www.nbl.cz




 
vloženo: 24.09.2018 21:49 / přečteno: 6208x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.