S KAPITÁNEM O FUENLABRADĚ

S KAPITÁNEM O FUENLABRADĚ

Naši kluci dneska ráno odletěli do Madridu, aby se tu zítra utkali s týmem Montakit Fuenlabrada v šestém kole Basketball Champions League. Zápas začíná ve středu v 20:30.

Cesta do hlavního města Španělska nebyla přímá, ale s přestupem v Curychu, nicméně za čtyři a půl hodiny byli všichni na místě. Pak je ještě čekala cesta dlouhá kolem čtyřiceti kilometrů na jihozápad do města Fuenlabrada, které je součástí „velkého“ Madridu. Není to žádné malé městečko, má přibližně 200 tisíc obyvatel. Leží v nadmořské výšce kolem 650 metrů n.m. a dnešní teplota při jasné obloze se zde pohybovala kolem 18 stupňů. Tolik zeměpisné reálie a podívejme se na basketbalovou historii tohoto města/klubu.


Není zase tak dlouhá. Klub byl založen roku 1983 a zpočátku hrál soutěž na úrovni, co se regionu týče, jako Pražský přebor. V osmdesátých letech se stal dvakrát šampionem Madridu. V roce 1993 se klub probojoval do druhé španělské ligy a v roce 1996 do té nejvyšší. Zde setrval jen rok, ale po vítězství v LEB (druhá liga) se do ACB ligy opět vrací. Po desátém a dvou sedmých místech se zase v dalších dvou letech propadá ke chvostu tabulky, aby v roce 2004 skončil na 17. místě znamenajícím sestup do LEB. Ovšem jen na rok. V roce 2006 už zase Fuenlabrada startuje v ACB. V posledních patnácti letech se tým nijak výrazně do historie španělské nejvyšší soutěže nezapsal.


Do Královského poháru se Fuenlabrada probojovala za posledních deset let třikrát. V roce 2012 a 2016 se jako nenasazený tým dostal do spárů Realu Madrid a podle očekávání jim tento gigant vystavil stopku. V minulé sezoně se v první polovině základní části dařilo Fuenlabradě lépe, skončila čtvrtá a to znamenalo, že byla zařazena do prvního koše pro losování. Ani toto umístění nepřeneslo klubu nic víc než čtvrtfinále. Gran Canaria, nasazená na divokou kartu jako pořadatel, uspěla. Pro zajímavost. Nakonec v lize skončila Fuenlabrada v sezoně 2017/18 na devátém místě, protože ze sedmnácti kol druhé poloviny základní části prohrála desetkrát.


„Je to průměrný španělský tým, který sleduje čelo španělské ligy spíše zpovzdálí. I když v některých sezonách se zpočátku, k překvapení všech, držel drahnou chvíli v popředí tabulky, ve druhé půlce se tabulkou zase propadl na obvyklá místa,“ vzpomíná na své více než tři roky dlouhé působení ve Španělsku Pavel Pumprla. „Ani si neuvědomuji, že by domácí prostředí Fuenlabrady bylo nějaké zvláštní. V lize tam chodí docela dost diváků, ale nedokážu odhadnout, jak je to na ligu mistrů,“ pokračuje v listování pamětí Pavel.


Družstvo pochopitelně změnilo svoje hráčské složení. „Z týmu, proti kterému jsem hrál já, nezůstal nikdo, ani trenéři,“ pokrčil rameny Pavel Pumprla a dodal: „Letos to mají slušně složené a výsledky mají také dobré, především v Lize mistrů.“ V ACB lize to má Fuenlabrada 3-5, ovšem jedno z těch vítězství je hodně cenné. V předminulém kole totiž porazili FC Barcelonu 79:73, v minulém však prohráli s Realem 80:95. V BCL je jejich bilance o mnoho růžovější, alespoň co se týče počtu proher (2) a výher (3). Ovšem celkové skóre je mínus 22!! Jejich výhry totiž byly opravdu těsné – Bamberg +1, Dijon +2, Antwerpy +12, zatímco prohra s Jeruzalémem doma o třicet jim rozdíl hodně posunula dolů.


Zeptali jsme se Pavla, zda může prohra o třicet o něčem vypovídat? „Stejně jako se v podobném duchu bavit o tom, co znamená, že doma porazili Barcelonu. To jsou jejich výkyvy, které se v nově složených týmech stávají. Jeruzalém se dostává do dobré formy a pak to ukázal i v zápase s námi, naopak Barcelona není úplně v nejlepším rozpoložení ani v Eurolize ani v domácí lize. Mají slušný tým a ani z jednoho zápasu bych velké závěry nedělal.“


Pro nás je pochopitelně důležité se poprat o co nejlepší výsledek. „Výhry potřebujeme jako sůl. Bylo by fajn před reprezentační pauzou alespoň jedno utkání vyhrát a kdybychom vyhráli hned to středeční, šlo by se nám lépe do následujícího proti Bambergu,“ plánuje Pavel Pumprla.


Nabízí se otázka, zda je to pro nás osudové utkání. Do ideálního začátku to má daleko, ale vidle do toho nikdo házet ještě nemůže. „Máme před sebou více domácích zápasů než venkovních a stále by na postup ze skupiny stačilo vyhrávat domácí zápasy a možná něco urvat venku. Nějak osudově to nebereme, ale uvědomujeme si, že nás každá další prohra sráží níž a níž a šance se zmenšuje,“ zůstává optimistou kapitán Pumprla.   

 
vloženo: 13.11.2018 19:22 / přečteno: 6020x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.