VYBÍRALO SE ZE TŘECH VARIANT

VYBÍRALO SE ZE TŘECH VARIANT

Za náš klub se společné schůze Výkonného výboru ČBF a ALK zúčastnil generální manažer Rudolf Šimeček. Na brněnské setkání můžete zprostředkovaně proniknout prostřednictvím rozhovoru, který najdete dále.  

Jaké bylo jednání o novém systému Mattoni NBL?

Na jednání se sešlo několik návrhů, jak situaci řešit a postupně se v diskuzi krystalizovala finální podoba, na které se již shodla většina zástupců klubů.

S návrhem, který se schválil jste přišli vy. Dostaly se do něj oproti původnímu návrhu nějaké změny?

Ano, bylo přidáno po vzoru hokejové extraligy předkolo play-off pro týmy, které se ve skupině A2 umístí na sedmém až desátém místě.

Kolik bylo na konci návrhů ke schválení?

Obrázek

Celkem byly tři varianty: ten, který byl nakonec zvolen, návrh který byl identický se současným herním systémem, s tím, že by Nymburk přistoupil až v play-off a návrh, který byl částečně kombinací obou základních návrhů s přidáním některých dalších prvků.

V jakých otázkách docházelo k největším názorovým střetům?

Týkalo se to počtu kol odehraných v základní skupině, zda dvaadvacet nebo dvakrát tolik. Nakonec zvítězily argumenty posílení kvality na úkor kvantity. Redukcí počtu kol se získá i prostor pro účast více českých týmů v evropských soutěžích jako je CEBL nebo kvalifikace o Eurocup nebo FIBA Cup. Domnívám se že právě častější konfrontaci českého basketbalu s Evropou je tou cestou ke zvýšení úrovně domácí soutěže, nikoliv jen vzájemný počet utkání mezi českými týmy navzájem. Výbor federace se bude zamýšlet i nad tím, jak finančně podpořit kluby, které se do evropských soutěží přihlásí.

Jak se podařilo vysvětlit argumenty apelující na menší počet zápasů?

Přistoupením třináctého týmu se zvýšil počet utkání ve skupině A2, odkud přicházelo nejvíce negativních ohlasů. Díky tomuto systému odehrají v základní skupině 22 zápasů a v nadstavbě dalších 10(A1) a 12(A2). Ty týmy, které se umístí na sedmém až desátém místě po A2 místě budou mít ještě další dvě až tři utkání k dobru.

Dalším argumentem proti dvoukolovému systému zákl.části bylo, že 4 kolový systém dává více prostoru pro uplatnění mladých hráčů.

S tím nemohu souhlasit. Kluby, které chtějí dávat mladým příležitost, ji dávají bez ohledu na počet utkání. Kromě toho jsem přesvědčen o tom, že mladí hráči ke svému růstu nepotřebují jen často hrát, ale také hodně a kvalitně trénovat. Při pohledu na termínovou listinu čtyřkolového systému je zcela evidentní, že při frekvenci 2 utkání týdně od 2.10. do 8.6. se toho v průběhu sezony příliš natrénovat nedá.

Jakou budou mít motivaci přední týmy k lepšímu umístění?

Aby se základní část stala více atraktivnější, zejména proto, že v A1 se bude hrát znovu od nuly, dojde k vypsání velmi zajímavých bonusů pro týmy umístivší se po zákl.části na 1.-5.místě. O jejich výši bude ALK a Výkonný výbor ČBF ještě jednat. Kromě toho umístění po zákl.části rozhodne o nasazení pro F8 Českého poháru.

Padaly v souvislosti s nižším počtem zápasů i argumenty, že se bude hrát méně často, třeba jen jednou za týden?

I tyto hlasy se pochopitelně objevily, ale po další diskuzi nakonec dospěly k názoru, že při zapojení týmů do evropských soutěží moc volných termínů nebude.

Řešily se třeba otázky divácké návštěvnosti, když bude zápasů méně?

Myslím, že diváci nemají velký zájem o jednoznačné zápasy, ať už je to v zápasech hodně silných s hodně slabými týmy nebo slabých týmů proti sobě. Předpokládám, že úbytek fanoušků se nezastaví pouhým zvýšením počtu zápasů, ale spíše zvýšením kvality. To je markantní již nyní,kdy i v důsledku ekonomické krize, si diváci více vybírají dle kvality a náboje, které jim navštívené utkání může přinést.

Jednání nebyla jednoduchá, našel jste i jiná pozitiva než je pouhé schválení vašeho herního systému?

Myslím, že je třeba poděkovat klubům Mattoni NBL, že nám svým konstruktivním postojem umožnili hrát Adriatickou ligu a současně se zapojit v odpovídající míře i do Mattoni NBL. Separátní klubové zájmy ustoupily společnému zájmu o zkvalitnění české ligy a zároveň reprezentaci mužského klubového basketbalu v evropském měřítku.

 
 
vloženo: 21.04.2010 22:01 / přečteno: 12310x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.