RÁDI K VÁM ZASE PŘIJEDEME

RÁDI K VÁM ZASE PŘIJEDEME

Trenér Prostějova Peter Bálint by se rád ještě jednou do Nymburka podíval, tedy jen za předpokladu, že nevyhrají 4:0 na zápasy. Stejně jako náš trenér spatřuje v systému finále velkou náročnost na fyzickou i psychickou přípravu, mluví o motivaci v sérii, o výškovém srovnání i o odchodu Šležase

Jak jste strávil noc po zápase v Novém Jičíně?

Dobře. Dostavila se úleva, oddechli jsme si na chvíli od napětí, které s postupem semifinálové série narůstalo. Nemyslete, žádná oslava se nekonala. Je to „jen“ postup do finále, i když po čtyřech letech se nám podařilo přejít přes Nový Jičín. Myslím, že postup do finále je určitým zadostiučiněním za práci, kterou jsme basketbalu v posledních letech věnovali.

Pamatujete první finále Nymburk – Prostějov?

Ano, byl jsem v Prostějově, ale pracoval jsem s mládeží.

Bude mít letošní stejný průběh jen s větším počtem zápasů?

Věřím, že letošní finále nebude pro Nymburk tak hladké jako to, ve kterém jsme neuhráli ani zápas. Náš tým je natolik silný, že nebudeme chtít sérii zabalit, když už jsme se dostali tak daleko. Doufám, že Nymburk potrápíme, i když o síle Nymburka nepochybuji. Podívejme se na hráče, u kterých se nezdálo, že budou tak kvalitní jako Lewis a Lenzly. V zápasech play-off chytli a ukazují, jak jsou to kvalitní hráči. Nymburk má zkušenosti, má dobrý tým a má tři dny oddechu navíc.

Navazuji na vaši odpověď při možnosti zkrátit dobu mezi čtvrtfinále a semifinále. Říkal jste, že čekáte na uzdravení Šležase, ale teď se zdá, že bez něho produkujete lepší basketbal….

Nevím, jestli hrajeme bez něho lépe. Faktem je, že nám citelně chybí do rotace. Nejen že nám chybí jeho minuty, ale také když jedno křídlo vyhoří, můžeme mít na této pozici problémy. Já osobně jsem rád, že se nám povedlo jeho absenci nahradit.

Vnímáte, že se vaše obrana v play-off oproti konci základní části ligy zlepšila?

Ano, hrajeme lépe. Motivace startu v play-off hraje významnou roli. V play-off všechna družstva úplně jinak brání, úplně jinak působí. Hráči cítí, že je to vrchol sezony a už nešetří energii na další dobu a snaží se udělat maximum pro lepší umístění.

V semifinálové sérii bylo často vidět, že Lawrence dokáže být týmovým hráčem. Byl to jeden z prvků důležitých pro postup do dalších bojů?

Ano byl. Pokud cítí, že musí rozhodovat zápas sám, bere osud utkání, ne vždy zcela vhodně, na sebe. Pokud ale necítí ten vnitřní pocit, že musí rozhodnout, dokáže být opravdu týmovým hráčem.

Ve finálové sérii se hrají během šesti dnů čtyři zápasy. Jak je tento systém pro vás náročný?

Je to náročné, je to změna, ale je zbytečné o tom přemýšlet. Český pohár se hrál ještě náročnějším způsobem. Vzhledem k tomu, že nám chybí Šležas, může být únava na křídle trochu vyšší. Podobná únava musí přijít i na soupeře, i když Nymburk má možnost větší rotace hráčů.

Pokud se dva zápasy hrají 24 hodin po sobě, může chybět i čas na taktickou přípravu?

Za tak krátkou dobu se žádné taktické manévry nedají připravit, maximálně nějaké drobnosti, které vyplynou z předchozího zápasu.

Dá se srovnat náročnost základní skupiny a play-off?

Pochopitelně je to jiné. V krátkém časovém úseku se hraje se soupeřem, který není vůbec snadný. V základní skupině jsou zápasy těžší a lehčí. Do rotace se dostanou v podstatě všichni hráči. Ve finále už většinou osud utkání visí na užším okruhu hráčů. Tím se zvyšuje náročnost zápasů.

Máte větší respekt z nymburské útočné síly nebo obrany?

To spolu souvisí. Když hraje Nymburk obranu tak, jak je schopen jí hrát, je nesmírně těžké se proti ní prosadit a najít volnou pozici na střelbu. Všichni víme, že Nymburk dokáže svého soupeře zválcovat rychlým přechodem do útoku. Tato silná stránka se také těžce eliminuje. Proto se nedá jednoznačně říct, co je vlastně těžší, zda bránit, či útočit.

Na rozehrávce to bude trochu souboj generací. Nebudou Lawrencovi chybět zkušenosti?

Je pravdou, že Eugene je mladší a zkušenosti teprve získává. Ovšem už v minulé sezoně na Slovensku ukázal, že je schopen je absorbovat rychle. Teď proti zkušenému Ellu Sandersovi sehrál také dobrou sérii. Uvidíme, jak bude schopen se prosadit proti nátlakové hře Nymburka.

V minulém zápase po 116 domácích vítězných zápasech Nymburk doma padl, Může to být pro vás výhoda?

Každá série někdy skončí. Skončila s Pardubicemi a to pro nás nic neznamená. Teď může Nymburk doma prohrát hned v dalším zápase, ale nemusí doma prohrát klidně v dalších třech letech. My se musíme soustředit na vlastní výkon a nepřemýšlet o tom, jestli Nymburk doma vyhrál nebo prohrál. Myslím, že i nymburští hráči mají minulý zápas jako uzavřenou kapitolu.

Chcete jet ještě jednou do Nymburka?
Pokud nevyhrajeme 4:0, tak k vám rádi přijedeme. 
 
vloženo: 27.05.2010 08:10 / přečteno: 13446x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.