DNES PROTI CASERTĚ

DNES PROTI CASERTĚ

Dnes od půl sedmé začíná zápas proti italskému týmu Pepsi Caserta. S několika otázkami jsme oslovili Ronena Ginzburga a Vráťu Šístka. 

Ginzburg

Kde hraje Nymburk v Eurocupu, tam je neuvěřitelně vyrovnaná skupina. Loni základní skupina i LAST 16 a konec konců i dvoj zápas s Bilbaem, letos v základní zase rozhodovalo poslední kolo. Bude letošní osmifinálová opět vyrovnaná?

Ano, letošní osmifinálové skupina bude opět velice vyrovnaná a napovídají tomu výsledky prvního kola. Myslím, že ve skupině LAST 16 to ani nemůže být jinak, do ní se nedostanou slabé týmy.

V minulém ročníku Eurocupu jsme přivezli více vítězství z venkovních palubovek. Jak důležité je vítězství na domácí palubovce?

Bez ohledu na to, co bylo vloni, je důležité vyhrávat zápasy na domácí palubovce. Ale pochopitelně je dobře, když se vyhraje na venkovním hřišti. Nechceme přemýšlet nad zápasy, které přijdou v blízké či vzdálenější budoucnosti, my se musíme soustředit pouze na zápas, který je bezprostředně před námi a to je utkání druhého kola s Casertou. Toto utkání je pro nás velice důležité a pokud chceme držet více akcií na postup, je třeba ho vyhrát.

Můžete přirovnat styl hry Caserty k nějakému týmu, který se v posledních dvou letech v Pardubicích objevil ať už v Adriatické lize nebo Eurocupu?

Nerad bych porovnával zápasy v jedné nebo druhé soutěži, protože styl hry týmů v rámci AL a evropské soutěže, je velmi odlišný. Pokud bych přeci jen měl porovnat styl hry Caserty s týmy, se kterými jsme se v poslední době potkali, byl by to Türk Telekom Ankara. Pepsi Caserta je podobná složením hráčského kádru.

Vyznačuje se Caserta spíše kolektivním pojetím nebo sází na pět svých individualit: čtyři Američané a domácí Fabio di Bella?

Na tuto otázku nelze odpovědět jednoznačně. Hodně záleží na souhře všelijakých okolností. U týmu Pepsi Caserta se mi zdá, že jejich výkon je typický spíše než kolektivním pojetím, výkonem hráčských individualit.

Pro Casertu je to premiérová sezona v EC pro nás čtvrtá. Plyne z tohoto důvodu pro nás nějaká výhoda?

Myslím, že není výhodou, jestli je nějaký tým delší nebo kratší dobu v Eurocupu. Caserta hraje v italské lize a v podstatě je na tom stejně jako my v Adriatické lize. Oba týmy máme v domácí soutěži kvalitní zápasy stejně tak jako v Europucu. Premiérová sezona pro tým z italské ligy není tak důležité kritérium. Můžeme se na tuto problematiku podívat i z trochu jiného úhlu pohledu. My sice hrajeme v Eurocupu čtvrtou sezonu, ale máme premiéru v Adriatické lize. A to pro nás znamená, že se pravidelně dvakrát v týdnu utkáváme se silnými týmy a hrajeme s nimi těžké zápasy.

V utkání proti KRKA jsme měli 20 ztrát a soupeř 20 útočných doskoků. Co se dá za 3 dny udělat, abychom toto zlepšili?

Upřímně řečeno, během jednoho nebo dvou dnů se toho se ztrátami nebo útočnými doskoky soupeře zdánlivě mnoho udělat nedá. Zmiňovaná data ze statistických přehledů nejsou tolik o basketbalovém umění, ale o vůli, jak už jsem říkal po utkání v Novém Městě. Naši hráči se pohybují v evropském basketbalu už delší dobu, nejsou žádnými zelenáči a vím, že mají schopnost se z chyb poučit v krátké době.   

Mění se nějak plán přípravy před dalším zápasem podle výsledku a výkonu předchozího zápasu?

Pochopitelně. Z každého zápasu vyhraného i prohraného se musí vyvodit nějaké závěry a ty se musí promítnout do tréninkového procesu. Jediné, co nás trochu limituje, je množství tréninků, které máme k dispozici.

Jsou hráči dostatečně psychicky odolní, aby dokázali hodit tak nevydařený zápas za hlavu a být v úterý zcela připraveni?

Na všechno se dá pohlížet ze svou stránek. Ano, prohráli jsme a lze se tedy dívat z té černé strany – prohráli jsme, byl to opravdu nevydařený zápas, vysoká prohra, a tak na hromadu klást jedno negativum za druhým. Podíváme-li se z druhé strany na stejný zápas, musíme vidět řadu zkušených hráčů, kteří jsou velmi vyspělí a kteří dokáží zmobilizovat síly a schopnosti bez ohledu na nedávnou minulost. Stačí se podívat na Adriatickou ligu. První tým může prohrát s posledním a přesto to není začátek jeho pádu na dno tabulky. Teď je třeba napnout všechny síly k úternímu zápasu!

Petr Benda a Pavel Pumprla mají za sebou náročný zápas, byli nejlepšími proti KRKA, budou po fyzické stránce dobře připraveni, když mají na regeneraci jen 3 dny?

Faktem je, že máme dva těžké zápasy za sebou, ale to se nedá nic dělat. Oba hráči byli okolnostmi nuceni hrát dlouhý časový úsek, ale oba jsou ve velmi dobré kondici. U Pavla je to standardní, Petr se vrátil po dvouměsíčním výpadku v dobré fyzické formě. Nemám tedy obavy, že by hráči dva zápasy po sobě nebyli schopni zvládnout.  

 

Obrázek

Nebojíte se po utkání v Novém Městě zápasu v Eurocupu?

Nebylo by to letos ani v minulém roce poprvé, co jsme se dokázali vymanit z krátkodobého útlumu před zápasem Eurocupu. Proto bych nechtěl dělat z naší prohru takovou vědu. Myslím, že není třeba zatím nic podstatného řešit. Tím ale nechci říct, že bychom měli takové prohrané utkání hodit za hlavu zcela bez zjištění příčin. Myslím si, že našim největším problémem minulého zápasu bylo, že se hráči cítili duchem už v jiném zápase. 

Bylo vše před utkáním proti Novému Městu v pořádku?

Jedinou odlišností bylo, že jsme zrušili kvůli dřívějšímu začátku dopolední trénink v den zápasu. To se sice mohlo projevit na našem výkonu, ale více bych sázel na slabou koncentraci na aktuální duel.

Může se špatný výkon v minulém zápasu odrazit i na výkonu proti Casertě?

Doufám, že ne. Zatím vždycky po špatném výkonu v Adriatické lize, jsme v Eurocupu hráli diametrálně lépe. Bude záležet na tom, jak trenéři připraví hráče a v jakém rozpoložení přijede Caserta do Pardubic. Dnes odehrála v osmi lidech vyrovnané utkání s vítězným koncem proti Angellico Biella, tak uvidíme.

Jaká je atmosféra v týmu?

Myslím, že atmosféra není špatná. Hráči vědí, že nepodali dobrý výkon a snaží se hledat ve své hře příčiny porážky.

Nemůže se promítnout únava Pumprly, Bendy nebo Sokolovského do zápasu proti Casertě?

Z těchto tří hráčů je na tom „nejhůře“ Sokol, protože je z této trojice nejstarší. Ovšem on zase dobře ví, jak síly ušetřit a rozložit na více zápasů. Benda dva měsíce nehrál a jemu větší porce minut nebude na škodu. A Pampi je na tom fyzicky ze všech nejlépe. 

 
vloženo: 25.01.2011 07:59 / přečteno: 15503x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.