POSTUP DO PLAY OFF OHROŽEN

POSTUP DO PLAY OFF OHROŽEN

Především kvůli střeleckým výpadkům v druhé a čtvrté čtvrtině prohrál Nymburk i třetí zápas venku ve skupině P FIBA Europe Cupu. Zkomplikoval si tím cestu za postupem do play off, který již nemá ve vlastních rukách.

Postup stále žije, ale Nymburk ho již nemá ve vlastních rukou. Potřebuje, aby buď Ventspils nebo Antverpy prohrály oba své zbývající zápasy. Sám musí oba své vyhrát a pak mít lepší skóre. Hodně napoví příští úterý, kdy doma Antverpy hostí Ventspils.


Nymburk v Lotyšsku zradila především úspěšnost střelby za tři body, kde byl mezi oběma týmy největší rozdíl (11-2). Ventspils nás potrápil i 16 útočnými doskoky, ale nedokázal z nich vytěžit o mnoho více, než Nymburk ze svých 12 (body z druhých šancí 9-8). Velková úspěšnost střelby byla na straně Nymburka stejně jako příděl bodů z rychlých protiútoků či bodů z vymezeného území. Rozdíl devíti trojek ale přebil všechno.


Zápas zahájil tříbodovou akcí Julian Vaughn, který se i s faulem prosadil pod košem. Po něm se ještě trefil z jumpu Vojta Hruban, ale následující minuty patřily Ventspilsu, který udělal sedmibodovou šňůru. Kouč Ronen Ginzburg reagoval prvním střídáním a do hry poslal místo Maxe de Zeeuwa Marka Jagodiče-Kuridžu. I s jeho přispěním Nymburk kontroval čtrnáctibodovou sérií, kterou se hosté dostali po sedmi minutách zápasu poprvé do dvouciferného vedení. To už byli na palubovce také Petr Benda a Michael Dixon, kteří také přispěli svými prvními body v zápase.


Pro změnu šestibodová šňůra Ventspilsu stanovila skóre po první čtvrtině na 15:19 z pohledu domácího týmu. Vedení Nymburka mohlo být vyšší, ale hosté nezužitkovali několik rychlých přečíslení po zisku míče. Snaha o rychlý protiútok, ale byla jasně patrná. Občas však byla nepřesnost daní za rychlost.


Druhá čtvrtina stále nabízela atraktivní a rychlý basket. Těžil z toho zprvu Nymburk. Howard Sant-Roos si připsal dva zisky a oba znamenaly snadné koše z rychlých protiútoků. V prvním případě si s chutí zasměčoval Michael Dixon, ve druhém sám Howard. Následoval time out Ventspilsu, protože hosté už vedli opět o 8 bodů. Domácí se ale drželi jak na gumě a dvěma rychlými akcemi taženými po doskoku na vlastní polovině se zase dotáhli. I trenér Ginzburg proto ukázat ke stolku téčko a zřejmě svým hráčům pohovořil o potřebě zlepšit transition defense.


Z rychlého přechodu do útoku už sice domácí do poločasu neskórovali, zato se rozpálili z perimetru. Nymburku nasázeli tři trojky v řadě a otočili stav na 36:33. Hosté měli naopak v druhé části druhé čtvrtiny v útoku problémy, protože nenalezli recept na zlepšenou obranu Ventspilsu. Nymburk skóroval ve druhé části jen 14 body a posledních 8:20 min. prvního poločasu prohrál 17:6. Trojky, slabší doskok a body soupeře po ztrátách byl problém Nymburka v úvodní dvacetiminutovce.


Po odehrání minuty 1m 40s druhého poločasu, aniž by žádný tým skóroval, v hale vypadl proud. Po dlouhé pauze se vedení nejdříve přelévalo. Na straně Nymburka ale zářil Sant-Roos, který už v prvním poločase doručil 11 bodů. Ve třetí čtvrtině přidal dalších 10 a hodně jeho zásluhou Nymburk v urputném boji, kterému dominovaly obrany, převzal pětibodové vedení. To ale v závěru třetí části na dva body stáhnul sedmou trojkou Ventspilsu Gulbis. Do poslední periody se šlo za stavu 53:55.


Srovnáno bylo rychle po startu čtvrté čtvrtiny. Nymburk se pokoušel vylepšit svou trojkovou bilanci, ale koše pro něj byly ve Ventspilsu pro dlouhé střely zakleté. Odražené míče si doskakoval většinou domácí tým, který si i dobře střežil vymezené území. Nymburští podkošoví hráči aspoň svou agresivitou snažili vynutit si fauly a z šestek drželi svůj tým v kontaktu. Dixon pak tři a půl minuty před koncem vyrovnal na 63:63.


Pak dal ale i přes Welschův faul šťastnou trojku Janičenoks, který proměnil i trestný hod a Ventspils byl rázem opět ve čtyřbodové výhodě. Štěstí v úterý při Nymburku opravdu nestálo, za chvíli vystřelil ze strany Ate a i když míč dlouho poskakoval po obroučce, síťkou propadl. To byly rozhodující momenty. Dixon s Hrubanem sice přiblížili svůj tým na rozdíl jediného bodů, ale na druhé straně patřilo poslední slovo Grazulisovi. Tříbodový náskok už Ventpils uhájil, i když poslední střelu měl Nymburk. Vyšla na Petra Bendu, který ale těžkou trojku tři vteřiny před koncem minul.


Body:

VEN - Janičenoks 14, Ate a Grazulis 10...

NBK - Dixon 22 (4a), Sant-Roos 21 (8d), Benda 7, Vaughn 7, Jagodič-Kuridža 6, Hruban 4, De Zeeuw 2.

 
vloženo: 19.01.2016 21:13 / přečteno: 7994x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.